Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.12.2010 13:21

F-uncia napisał(a):Wiecie co, czytałam ostatnio w pewnej książce, która aktualnie jest poniekąd moim elementarzem do prac z lampą, że lepiej jeśli skóra jest żółta niż za zimna... Różnice nie są zbyt wielkie w tych waszych wersjach, a fotolab i tak zrobi swoje ;) Robiłam ostatnio zdjęcia koleżance do artykułu o fitnesie, takie tam parę portretów sytuacyjnych w hali - nic rewelacyjnego w sensie twórczym, no ale starałam się żeby było dobrze oświetlone, w miarę jakiś ciekawy kadr i technicznie oki. I jak w druku zobaczyłam to i tak zrobili po swojemu PP (ja robiłam niewiele żeby nie przysadzić, ot wywołanie RAWu i kontrast podkręcony) ;) Ale fajnie wyszło w sumie :D

Ten Rafałowy eksperyment nie jest zły. Ale chyba skuszę się i druknę sobie w labie powiększenie. W labie sprawdzonym, w którym już robiłam powiększenia i były superhiperzadowalające :) Po prostu to, co na ekranie dostałam na papierze.

F-uncia - ja własnie nabyłam drogą kupna "Z pamiętnika lampy błyskowej" - czy też z tego korzystasz?
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.12.2010 13:22

weldon napisał(a):PS tutaj, mierzone w uchu, na tej jasnej części wychodzi ok. 200, 150, 140
więc albo facet jest chory, albo ... nie jest biały :lol:

Albo jedno i drugie :P
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 04.12.2010 10:47

F-uncia napisał(a):... I jak w druku zobaczyłam to i tak zrobili po swojemu PP ...

Kuzynka mojej Agaty ma chłopaka fotoreportera z Warszawy - on też mówił mi, że fotki poprawia tylko na zasadzie jaśniej/ciemniej, resztą i tak zajmuje się edytor. Ważne jest, żeby była ostra cała sylwetka takiej czy innej Muchy :wink:

Ciekawa ta robota - tylko trzeba strasznie ganiać, no i jedynie rynek Warszawki wchodzi w grę.

PZDR
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 05.12.2010 12:20

Ostatnie z serii.

Obrazek

PZDR
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 05.12.2010 21:19

Plumek napisał(a):
F-uncia - ja własnie nabyłam drogą kupna "Z pamiętnika lampy błyskowej" - czy też z tego korzystasz?

Dokładnie tak... obserwuję sobie jeszcze grupę strobist na flickr (bo wklejać się nie ośmieliłam jeszcze :D) no i ten blog http://www.strobist.blogspot.com/ ... aczkolwiek nie mam za bardzo czasu żeby tak sobie to dokładnie przejrzeć czy śledzić... A książka na pewno inspirująca...

Rafał K napisał(a):Ciekawa ta robota - tylko trzeba strasznie ganiać, no i jedynie rynek Warszawki wchodzi w grę.

znaczy fotoreporterka? A co do rynku to chyba zależy jakie się ma ambicje ;)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 05.12.2010 22:52

Funciu - nie tyle ambicje, co twarde realia.

Bo za np. wymagający fot z hali sportowej (jakie to hale tu i ówdzie się może i znajdują :wink:), który idzie na papier, Przegląd Sportowy płaci ponoć... 25 zł.

A za okładkowy fot celebryty (który jednak rezyduje zwykle w Wawie, a gdzie akurat w danej chwili "się celebruje" to już agencja daje cynk 8) ) dostaje się zaś - jak donoszą wiarygodne źródła - 2 koła.

PZDR
Ostatnio edytowano 06.12.2010 14:28 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 05.12.2010 23:38

Rafał K napisał(a):Funciu - nie tyle ambicje, co twarde realia.

Bo za np. wymagający fot z hali sportowej (jakie to hale tu i uwdzie się może i znajdują :wink:), który idzie na papier, Przegląd Sportowy płaci ponoć... 25 zł.

A za okładkowy fot celebryty (który jednak rezyduje zwykle w Wawie, a gdzie akurat w danej chwili "się celebruje" to już agencja daje cynk 8) ) dostaje się zaś - jak donoszą wiarygodne źródła - 2 koła.

PZDR

Ale nie za byle jaką fotę na okładkę. Ile takich okładek zrobisz w miesiącu? No i nie jesteś jedyny, co takie rzeczy foci. A takich pstryków z meczu wsadzą ci nawet i 3 w jednym numerze. I jeszcze etat do tego.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 05.12.2010 23:39

F-uncia napisał(a):
Plumek napisał(a):

Dokładnie tak... obserwuję sobie jeszcze grupę strobist na flickr (bo wklejać się nie ośmieliłam jeszcze :D) no i ten blog http://www.strobist.blogspot.com/ ... aczkolwiek nie mam za bardzo czasu żeby tak sobie to dokładnie przejrzeć czy śledzić... A książka na pewno inspirująca...

Kupiłam sobie na Mikołaja i czekam, aż mi ją przyniesie ;)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 06.12.2010 10:02

Plumek napisał(a):...No i nie jesteś jedyny, co takie rzeczy foci...

No nie jedyny. Na całą wawkę jest kilkunastu takich repów - wolnych strzelców :mrgreen:

Uwzględniając wielkość rynku, to tak jakby w mojej mieścinie było ze 4 lekarzy :wink:

Na okładki wiadomo, że wszystko nie leci - ale są jeszcze strony wewnętrzne gazet i szmatławców, jest onet, itp...

PZDR
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 06.12.2010 10:52

Rafał K napisał(a):
Plumek napisał(a):...No i nie jesteś jedyny, co takie rzeczy foci...

No nie jedyny. Na całą wawkę jest kilkunastu takich repów - wolnych strzelców :mrgreen:

Uwzględniając wielkość rynku, to tak jakby w mojej mieścinie było ze 4 lekarzy :wink:

Na okładki wiadomo, że wszystko nie leci - ale są jeszcze strony wewnętrzne gazet i szmatławców, jest onet, itp...

PZDR

To też trochę nie tak wygląda... Znam z autopsji ;) Są agencje fotograficzne i wolnych strzelców jest multum. Rzadko kiedy konkretne tytuły korzystają wyłacznie ze swojego fotoreportera - jesli tak - nie płacą mu wtedy tych 2 tysi za jedną fotę - jak pisałam wcześniej - dają mu etat i inne takie "bonusy". Niekoniecznie trzeba robić foty w Wawie :) Jesli chodzi i okładki. Natomiast jesli chodzi o bieżączkę - to nie ma zmiłuj sie - ale to głównie o politykierów chodzi.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 06.12.2010 12:02

Plumek napisał(a):...Są agencje fotograficzne i wolnych strzelców jest multum...

No to w takim razie różne źródła różnie podają :wink:

Że wariatów z aparatami lata to fakt, ale czy wszyscy współpracują z agencjami (tzn. dostają od agencji konkretny cynk)?

Nie mam Plumku wiedzy (ani tym bardziej ochoty :wink: ) żeby o tym polemizować. Z tym chłopakiem gadałem raz w życiu - miałem wrażenie, że nie ściemnia.

Co miejsca focenia to może ono być faktycznie różne - celebryci jak najbardziej lubią podróżować :wink: .

Miałem na myśli bardziej rynek - w sensie ogniska szołbiznesu i polityki.
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 07.12.2010 11:17

Mi chodziło o to że można pracować dla lokalnej gazety np Express Ilustrowany w przypadku Łodzi (tyle że tam to chyba etat nie do zdobycia ;) Tam jeden pan od kilkudziesięciu lat hi hi) albo w GW albo Dzienniku. No zawsze jeszcze można być freelancerem ;) Ogólnie to chyba nie jest zbyt łatwy kawałek chleba ;) W porównaniu np z dobrym fotoreportażem ślubnym. Czytałam właśnie, że za ślubniak się dostaje tyle samo albo więcej niż np za reportaż z Kenii

Jeśli chodzi o celebrytów to chyba fajniej zrobić jakąś sesję dla Vivy ;) (niż latać i wypatrywać) A zresztą czy to takie fajne?

Ostatnio kupuję takie nowe pismo Digital Photography chyba się nazywa - wersja polska - fajne wywiady tam mają i sylwetki fotografów, bo reszta to tak do przejrzenia w 5 min...

Acha, i jak w każdym wolnym zawodzie, wydaje mi się, że można dostać za to samo bardzo mało ale też mieć szczęście (z pomocą talentu) i zarobić dużo.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.12.2010 11:35

F-uncia napisał(a):Ostatnio kupuję takie nowe pismo Digital Photography ...

A propos pisma - czy polecilibyście coś, co warto kupować, tak, żeby mieć z tego jakiś pożytek?
Nie, żeby sobie poczytać o full wypasionym sprzęcie, ale podejrzeć co i jak powinno się robić?

Kiedyś Computer Arts kupowałem, ale tam mało o fotografii, potem, nawet tam raz redaktorzyłem, PSD,
ale, zwłaszcza teraz, jak są w wydaniu internetowym do ściągnięcia, to znów mało co tam można znaleźć.

Fotogeę sobie przeglądam, NG czasami, ale to dość wysoko dla takiego laika jak ja.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 07.12.2010 15:33

F-uncia napisał(a):... Czytałam właśnie, że za ślubniak się dostaje tyle samo albo więcej niż np za reportaż z Kenii...

Ano właśnie :wink: Kończąc temat kolegi fotografa, to wspomniał mi jeszcze, że za sam plener :idea: w wawce da radę wziąść (i bierze się gęsto często) 3 koła :roll:

Ludu pracujący miast i wsi, ucz się fotoszopa :lol:

PZDR
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 07.12.2010 21:05

Się pomyliłam... czasopismo ma tytuł Digital Camera... http://digitalcamerapolska.pl/ o tu sobie można zobaczyć co jest w aktualnym numerze... ja szukałam właśnie czegoś takiego co i trochę poczytać można, pooglądać i się nauczyć - tak dla amatorów i myślę, że jest w sam raz. Fotoszopa też jest trochę. Jakieś tam różne tricki itd.. Właśnie już dali 3 płyty szkoły PS (ale jeszcze nie miałam czasu obejrzeć zawartości :lool: ) No generalnie to tak o wszystkim po trochu.

A Computer Arts to dla grafików ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 152
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone