Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.11.2010 11:48

Plumek napisał(a):Z tymi kolorami to już sama nie wiem. Inni znawcy twierdzą, że magenty za dużo :) Więc zostawiam takie, jakie jest.

Oczywiście wszyscy macie ten sam model Eizo, skalibrowany jakimś dobrym kolorymetrem? ;)

To on ma purpurową czapkę? 8O :D
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 30.11.2010 12:11

Plumek napisał(a):...Z tymi kolorami to już sama nie wiem. Inni znawcy twierdzą...

Plumku - ja nie jestem znawcą, ale powiem Ci jak kombinuje :wink:

Przyjąłem, że neutralnie biały jest fragment kołnierza, czy apaszki Marokana pod brodą i że zdjęcie robiłaś w zacienionym miejscu.

Kroplomierz pokazał mi, że ta "moja" biel ma prawie tyle samo magenty i żółtego (magenty ciut więcej - o 1%), czyli niemal prawidłowo, a cyjantu tak ok. 13% więcej niż pozostałych dwóch (M, Y). A powinno go (cyjanu) być przy takich ujęciach tak między 8 a 10 % więcej.

Po korekcie na krzywych twarz wygląda dużo lepiej :wink: O ile pamiętam magenty wyszło po korekcie pół tego co żółtego - przy tej karnacji uważam, że ok.

Jak chcesz mogę wrzucić mój... eksperyment :mrgreen: .

Weldon - monitor może kłamać, ale liczby nie :wink:

PZDR
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.11.2010 18:39

Wiem, bo ja najczęściej w CMYKu lub Pantonie robię ...

Dlatego takiego badziewia używam :(
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 01.12.2010 21:42

Rafał K napisał(a):
Plumek napisał(a):...Z tymi kolorami to już sama nie wiem. Inni znawcy twierdzą...

Plumku - ja nie jestem znawcą, ale powiem Ci jak kombinuje :wink:

Przyjąłem, że neutralnie biały jest fragment kołnierza, czy apaszki Marokana pod brodą i że zdjęcie robiłaś w zacienionym miejscu.

Kroplomierz pokazał mi, że ta "moja" biel ma prawie tyle samo magenty i żółtego (magenty ciut więcej - o 1%), czyli niemal prawidłowo, a cyjantu tak ok. 13% więcej niż pozostałych dwóch (M, Y). A powinno go (cyjanu) być przy takich ujęciach tak między 8 a 10 % więcej.

Po korekcie na krzywych twarz wygląda dużo lepiej :wink: O ile pamiętam magenty wyszło po korekcie pół tego co żółtego - przy tej karnacji uważam, że ok.

Jak chcesz mogę wrzucić mój... eksperyment :mrgreen: .

Weldon - monitor może kłamać, ale liczby nie :wink:

PZDR

Rany, Rafał! Jaka matematyka! Za Chiny Ludowe nie chciałoby mi się tak dziwaczyć...

Powiem Wam, czym to robię :)

Na pewno niektórzy prychną z lekceważeniem :)

A ja sobie obrabiam foty na swoim laptopie. Owszem, skalibrowanym, ale jednak na laptopie :) I uważam, że kolorystyka jest ok. Jedyne, do czego mogę mieć zastrzeżenia - to do swoich umiejętności obróbki. Dlaczego uważam, że kolorystyka jest ok? Ano zrobiłam sobie ostatnio powiększenia 30x40 na surowo, czyli tak, jak ja je obrobiłam. Bez żadnej dodatkowej obróbki. Kiedy je oglądałam w labie - nie kryłam swojego zachwytu :) Były idealnie naświetlone :) Identyczne z tym, co wyświetlał mój lapek.

A co do kolorystyki Marokańczyka: robiłam ją na ulicy, przy zachodzącym słońcu, a ten szaliczek pod jego brodą, tudzież kapotka były raczej ecru niż białe...

No ale ciekawi mnie, co tam podłubałeś, więc pokaż nam :)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 02.12.2010 09:17

:mrgreen:

Plumku - z matematyki jestem noga, w związku z tym to "coś" powyżej nie może mieć nic wspólnego z matematyką :wink:

Obrazek

Najlepiej wziąść sobie oba na pulpit i porównać :wink: Nie upieram się - ale lubię jak ludki na portretach wyglądają jak żywi :wink:

PZDR
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 02.12.2010 09:35

Ale super fota gościa.
Jakby nie było przebłysku na prawym okularku to byłoby DOSKONALE.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.12.2010 09:52

Crayfish napisał(a):Ale super fota gościa.

To nie jest przebłysk, tylko sobie facet dane Ani wyświetla.

Widziałem w Terminatorze. :wink:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.12.2010 12:23

weldon napisał(a):
Crayfish napisał(a):Ale super fota gościa.

To nie jest przebłysk, tylko sobie facet dane Ani wyświetla.

Widziałem w Terminatorze. :wink:

A tak fachowo to się nazywa odbicie resztkowe ;)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.12.2010 12:25

Rafał K napisał(a)::mrgreen:
Najlepiej wziąść sobie oba na pulpit i porównać :wink: Nie upieram się - ale lubię jak ludki na portretach wyglądają jak żywi :wink:

PZDR

Hm... wydaje mi się trochę za bardzo bijące w oczy :) Znaczy zbyt żółte. Oni mają ciemną karnację, ale do óżłtków im daleko ;) W mojej wersji w zasadzie tylko na czole bym się dopatrywała zbyt dużej ilości magenty.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 02.12.2010 14:13

Żóltego dodałem tylko 1%, cyjanu za to zdjąłem sporo. Czy za żółto :?: Oglądamy na różnych lapkach, więc... wiadomo. U mnie z kolei oryginał jest zdecydowanie za zimny :wink: .

To uznałem za białe.

Obrazek

Jeżeli dobrze uznałem to liczby raczej nie kłamią :wink:

W każdym razie, żeby rzetelnie ocenić, trzeba by obie wersje obejrzeć na skalibrowanym monitorze a najlepiej wydrukować.

PZDR
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 03.12.2010 12:21

Wiecie co, czytałam ostatnio w pewnej książce, która aktualnie jest poniekąd moim elementarzem do prac z lampą, że lepiej jeśli skóra jest żółta niż za zimna... Różnice nie są zbyt wielkie w tych waszych wersjach, a fotolab i tak zrobi swoje ;) Robiłam ostatnio zdjęcia koleżance do artykułu o fitnesie, takie tam parę portretów sytuacyjnych w hali - nic rewelacyjnego w sensie twórczym, no ale starałam się żeby było dobrze oświetlone, w miarę jakiś ciekawy kadr i technicznie oki. I jak w druku zobaczyłam to i tak zrobili po swojemu PP (ja robiłam niewiele żeby nie przysadzić, ot wywołanie RAWu i kontrast podkręcony) ;) Ale fajnie wyszło w sumie :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.12.2010 12:26

F-uncia napisał(a):Wiecie co, czytałam ostatnio w pewnej książce, która aktualnie jest poniekąd moim elementarzem do prac z lampą, że lepiej jeśli skóra jest żółta niż za zimna...

To jeszcze, zdaje się, od rasy zależy ... :wink:

Na przykład zimne to Angielki ... 8O

:lol:
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 03.12.2010 12:30

Nie wiedziałam, ze jest taka rasa :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.12.2010 12:40

F-uncia napisał(a):Nie wiedziałam, ze jest taka rasa :D

Bo we mgle chowana ... ;)

A tak na poważnie, to mądre głowy mówią, że:
"dla skóry osobnika białego, zdrowego, fotografowanego w świetle słonecznym lub o zbliżonej temperaturze,
przy pomiarze wartości kanałów w światłach (ale nie w miejscach przepalonych), obowiązują dwie zasady:

1. dla modelu CMYK (zasada drukarska):
a. magenta = cyjan x3
b. żółty = magenta + 5-10 pkt

2. dla modelu RGB:
a. czerwony - 19% (wartości kanału czerwonego) = zielony
b. zielony - 19% = niebieski"

Jest kilka fajnych programów, do robienia korekty: Portrait Professional, płatny,
ale można się trialem pobawić, albo PhotoTune, tez do pobrania w trialu 30-to dniowym.

Ale to mądre głowy mówią ... Ja tylko sobie czytam ... :D

PS tutaj, mierzone w uchu, na tej jasnej części wychodzi ok. 200, 150, 140
więc albo facet jest chory, albo ... nie jest biały :lol:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.12.2010 13:13

F-uncia napisał(a):Nie wiedziałam, ze jest taka rasa :D

Dobre, dobre ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 151
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone