Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 13.03.2007 09:41

matkaboska portrety średnie, najważniejsze jest zapanowanie nad światłem a to trudna sztuka.
Nie rozumiem dlaczego wstawiasz nieostre zdjęcia?Modelka na pewno nie wyszła na nich najlepiej...
Podoba mi sie kadr na zdjeciu Lijepa Maja .
matkaboska
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) matkaboska » 13.03.2007 10:45

arekwroc napisał(a):Nie rozumiem dlaczego wstawiasz nieostre zdjęcia?

Założenie jednej z serii było właśnie takie, że zdjęcia mają być rozmyte. Znajoma zażyczyła sobie, że mają być nierealne, rozmyte. Modelka była zadowolona ze swojego wizerunku :D
Dziękuję za słowa krytyki, ale na swoją obronę mam to, że jestem bardziej grafikiem niż fotografem ;) Zaczęłam od tyłu i dopiero teraz uczę się klasycznego portretu bardziej dla własnej satysfakcji i poszerzania horyzontów i cieszę się, że coś tam mimo krytyki podoba się w tym co robie :) Mam też świadomość, że te to co ja "tworzę" odbiega trochę od rzeczy prezentowanych tu na forum.
A o świetle łatwiej mi się pisze niż je fotografuje. Poproszę przy okazji może o jakieś wskazówki.

Mały edicik:
Wrzucę coś dla mnie bardziej typowego. Taki portret w moim stylu ;)

Obrazek
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 15.03.2007 22:12

Matkaboska-zostań artystką, a nie tylko portrecistką, myślę, że Twoje portrety mówią, a nie tylko są. Każdy dostrzeże w nich coś innego...ja widzę jakieś lęki, strachy, ucieczkę ...nie wiem...jak obejrzałam to ciagle jeszcze we mnie siedzą, mam bardzo mieszane uczucia...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.03.2007 09:25

matkaboska napisał(a):...Taki portret w moim stylu ;) ...

Budzi we mnie jakiś dziwny lęk :?. Tak... przemawia do mnie. Moje odczucia wobec niego są jak najbardziej pozytywne, o ile można mówić, że horror jest piękny to tak ten obraz do mnie przemawia :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.03.2007 09:45

Leszek Skupin napisał(a):
matkaboska napisał(a):...Taki portret w moim stylu ;) ...

Budzi we mnie jakiś dziwny lęk :?. Tak... przemawia do mnie. Moje odczucia wobec niego są jak najbardziej pozytywne, o ile można mówić, że horror jest piękny to tak ten obraz do mnie przemawia :D

a do mnie za cholerę :D nie lubię takich klimatów i tyle :D
matkaboska
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) matkaboska » 17.03.2007 11:10

Tak trochę bardziej "lajtowo". Zastanawiałam się czy wyciągać dół twarzy. Zostawiłam w końcu same oczy. Mniej horrorowato bardziej miejsko

Obrazek

Dzięki za pozytywny odbiór poprzedniego :)
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 17.03.2007 11:17

ooooo 8O matkoboska to ma być portet :?: :wink:
matkaboska
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) matkaboska » 17.03.2007 11:21

arekwroc napisał(a):ooooo icon_eek.gif matkoboska to ma być portet

Hmmm no sprawa jest dyskusyja ;) No ale twarz jest :roll: Ciężko zakwalifikować, bo jednak to manipulacja.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.03.2007 11:40

Sprawa jest faktycznie dyskusyjna, bo niby twarz jest ale raczej nie ona na tym zdjęciu tworzy obraz jest tylko jego wypełnieniem :roll:
matkaboska
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) matkaboska » 17.03.2007 11:49

Mam problem z większością moich prac. W tym wypadku bardziej chodzi o interpretacje. Dla niektórych twarz będzie głównym punktem zdjęcia. Dla innych kamienice.
No cóż mogę jedynie obronić się tytułem "Portret miasta" ;)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.03.2007 13:22

matkaboska napisał(a):... "Portret miasta" ;)

A może "Blokers" :?: ;)
matkaboska
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) matkaboska » 17.03.2007 13:30

Leszek Skupin napisał(a):
matkaboska napisał(a):... "Portret miasta"

A może "Blokers"

"Elo zią" ;)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 17.03.2007 13:59

Spakojny napisał(a):
arekwroc napisał(a):Leszek fajnie że się podoba..........Ania była ubrana,ale ukryłem to kadrem i obróbką :D
Zapewniam że nie zamierzam juz wstawiać kolejnych :wink:

Gdzie są INNI :?: :?: :?:

Fajnie ze bawicie sie tak fotografia...ale ja mam na razie obrzydzenie do zdjec :( do aparatu fotograficznego... po prostu nastapilo zmeczenie materialu po 20 latach tego zawodu

Przerabiałam ten etap, Spakojny:D Rozumiem Cię doskonale!
Jestem już po odwyku!
Zakupiłam nowy sprzęt i zamierzam znów się oddać nieco fotografii - tym razem nie zawodowo, a hobbystycznie :D
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 18.03.2007 09:19

Obrazek
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 18.03.2007 09:21

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone