Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 22.04.2010 20:07

Ano są częścią, tylko że jednym ta część pasuje a innym nie.

Wszystko i tak zależy od tego, jaki rodzaj zdjęć chcemy czy mamy robić- portret też portretowi nierówny, bo portretując w warunkach studyjnych mamy do dyspozycji to, czego z reguły nie mamy w terenie, dlatego studyjne są z reguły tak ładne, przygotowane i wyreżyserowane- po prostu dopracowane.

Przypuszczam, że kolega Arek po prostu dysponuje portretówką... :)
Taka GO to tylko w tym przedziale sprzętu, choć niektórzy portretują długimi ogniskowymi.

P.S. Leszek- fajny avatarek- taki....portretowy. :) :wink:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 22.04.2010 22:09

dobre studio to sztuka nie taka prosta jak ci się wydaje;) Arek ma jakieś szerokie jasne w okolicy IMO 35mm i jeszcze zblurowana twarz z wymaskowaniem oczu i ust - nie podoba mnie się:P
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 22.04.2010 22:14

Zdaję sobie sprawę jak to jest w studiu...
Był czas, że miałem czas na studio.
Sesje z modelkami, metamorfozy, śluby itd, zatem wiem o czym mowa. :wink:

Jedno jest wszakże nie do przebicia- w studiu mamy kontrolę nad podstawowym czynnikiem- czyli światłem. Na dworze już nie.

Poza tym, modela/modelkę możemy ustawić, przygotować, wystylizować, a na ulicy, w terenie jest to znacznie trudniejsze. Jak jesteśmy z kimś kogo znamy i kto nam ufa to jeszcze, ale jak gdzieś spotykasz ciekawego człowieka w jakiejś mieścinie, to co mu powiesz? "Proszę się tak uczesać, bo chcę Pani(u) zrobić takie a takie zdjęcie?" :lol: :wink:
Pozdr.

Niektórzy uważają, ze portrety wyreżyserowane są jednak nieco sztuczne, bo za bardzo przygotowane. Trudniej jest sportretować kogoś, kto nie robi kompletnie nic, aby nam wyszło to zdjęcie. Trzeba czekać i łapać chwilę, zwłaszcza, gdy nie ma szans na zaproszenie tego kogoś do studia czy na sesję.

No dobrze, to może zmieńmy nieco klimaty.
Odrobina egzotyki:
Obrazek

Obrazek
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 23.04.2010 05:57

nieprawdą jest że w portrecie "reporterskim nie masz wpływu na światło - zawsze można sobie pomóc. Faktem jest, że piękno takiego obrazka tkwi w złapanym momencie i w naturalności. Tradycyjny portret , ten wyreżyserowany, można również zrobić beż odrobiny sztuczności lub by ta sztucznść nie raziła a była wręcz piękna - i na tym polega trudność jego wykonania i wcale nie jest to łatwiejsze od łapania chwili. Nie sztuką jest odciąć małą GO (głebią ostrości ) tło i nie mieć nic poza obiektem.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.04.2010 08:43

Una mirada...

Obrazek

PZDR
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 23.04.2010 13:14

Arek, a mnie sie podoba :)

Rafał, ale rusalka piękna :)

i moje, bo dawno nas nie bylo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i obie

Obrazek
Kobieta
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobieta » 23.04.2010 20:15

F-uncia napisał(a):
i obie

Obrazek

PRZEUROCZE! ! ! ! :)
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 23.04.2010 20:41

Piekne sa nasze dzieciaki, ale trzeba sie troche postarać, zeby zrobic
dobre zdiecie.
Ja mam z tym problem, bo uciekają przed aparatem.
Więc muszę pstrykać prawie z ukrycia.
Obrazek

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.04.2010 09:43

Tego chyba jeszcze nie pokazywałem... Zdjęcie zrobione przez moją żonę.

1.
Obrazek

Dwa poniżej już moje ;)

2. Julka
Obrazek

3. Paweł
Obrazek

Pierwsze reporterskie. Z lampą odchyloną do góry i w bok na suficie były lustra ustawione pod kątem światło się kapitalnie rozeszło...

Pozostałe dwa... jak Wam się widzą :?::roll:
zebra--34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebra--34 » 25.04.2010 18:06

Słoneczko :)
Obrazek
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 25.04.2010 20:17

Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 26.04.2010 08:16

Funciu - mz super.

W trójce myślę tylko, że dłoń mogłaby jakoś podeprzeć główkę... W czwórce np. b. ładnie rączki już ułożyłaś :D

I aż się prosi o dłuższy bok na 800 :wink:

PZDR
tomekm67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekm67 » 26.04.2010 08:47

Obrazek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 26.04.2010 10:52

Bodzioch Marek napisał(a):nieprawdą jest że w portrecie "reporterskim nie masz wpływu na światło - zawsze można sobie pomóc. Faktem jest, że piękno takiego obrazka tkwi w złapanym momencie i w naturalności. Tradycyjny portret , ten wyreżyserowany, można również zrobić beż odrobiny sztuczności lub by ta sztucznść nie raziła a była wręcz piękna - i na tym polega trudność jego wykonania i wcale nie jest to łatwiejsze od łapania chwili. Nie sztuką jest odciąć małą GO (głebią ostrości ) tło i nie mieć nic poza obiektem.

Żeby było jasne, bo nie ma sensu się prztykać sformułowaniami- nie ma się wpływu- w tym znaczeniu, że mamy to co mamy, ale sobie sami niczego poza ustawieniami flesza i ekspozycji czy modela nie ustawimy. Jak przyjdzie nam robić pod światło lub w głebokich kontrastach, to mamy o wiele większy problem niż w studiu i tu nie ma co dyskutować....
Podstawowy parametr jakim jest światło zastane na dworze nie jest przez nas regulowany, a uzupełnianie (jak piszesz- "można sobie pomóc") to nie to samo, co własna, na spokojnie regulacja siły błysku czy parametrów lamp.

Jest jeszcze drugi ważny czynnik. W reporterce klasycznej najczęściej NIE MA TYLE CZASU na zabawy i manipulacje co w studiu. Bardziej liczy się refleks i wyczucie chwili oraz zdolność przewidywania ruchu.
Model w studiu nie wykonuje nieprzewidywalnych ruchów, nie ucieka, nie przemieszcza się. Jest statyczny a nie dynamiczny. Nie grozi nam też deszcz, wiatr, nie "właduje się" nic niepożądanego...

Własnie dlatego są ludzie, którzy wolą pracę w studio niż "łażenie po ulicach", bo lubią i chcą mieć na wszystkim kontrolę a jeśli tylko potrafią świetnie skontaktować się z modelem/modelką, to i efekt będzie jak trzeba.

Natomiast druga sprawa to oczywisty fakt, że wiele bardzo ciekawych postaci jest dostepnych tylko outdoor, bo nie da się ich wszystkich zaprosić do studia... :)

Zresztą ilu ludzi lubiących portrety ma swoje porządnie wyposażone studio? Niewielu.
Sewo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sewo » 28.04.2010 00:16

Dziecko i wiosna

Obrazek

Bez lamp, filtrów, blend, może trochę lepszy obiektyw.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 139
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone