napisał(a) Fatamorgana » 21.04.2010 23:15
longtom napisał(a):... mają prawo banery rozwiesić
W tym cały kłopot dla fotografa. Oko człowieka usuwa te niepotrzebne elem. i jakby ich nie dostrzega. Na imprezie jakby mniej je widzisz. A ta durnowata matryca łapie wszystko. W zeszłym roku próbowałem fotografować festiwal folklorystyczny, z takim tłem:
Były pięke stroje z wielu krajów całego świata,
prawie wszystkie zdjęcia wykasowałem. W tle a to Primavera a to e-poznan.
Dlatego też, aby nie mieć takich hec, dobrze jest mieć odpowiednio dobraną do takich imprez optykę.
Taką, aby wyłowić tylko to, co warto uwieczniać, zaś resztę albo rozmyć w tło stosując najmniejszą wartość przysłony, albo te tło... wymienić (żmudna robota w PS).
Można zrobić jeszcze coś- sportretować po kolei tych, którzy są najciekawsi wąskim kątem. Wtedy odpada problem tła z tyłu, choć warto pamiętać, że najlepiej, aby było ono albo jednolite, albo w dwóch podobnych ilościach (pasach, częściach) tak, aby twarz osoby wypadła na równomiernej części tła a nie na tle pomieszanych i niedostatecznie rozmytych elementów, które zakłócają odbiór portretowanej osoby.
Nalezy też zwrócić uwagę na to, aby twarz osoby fotografowanej w terenie nie "wchodziła" (nie pokrywała się) na inną twarz, na czyjeś uszy, nos itd, najlepiej jest albo się inaczej ustawić (z innego kąta) i zgubić niepożądne sąsiedztwo, albo chwilkę zaczekać aż drugi obiekt /osoba się ruszy gdzie indziej.
Poniżej przykład takich zdjęć.
Zrobione na szybko:
Zrobione po przymierzeniu:
(Na zdjęciu: prezydent Łotwy- Valdis Zatlers)
Tutaj z kolei zaczekałem, aż obiekt (a konkretnie czeski prezydent V. Klaus) sobie przejdzie kawałek dalej chodnikiem, aż znajdzie się na tle neutralnym i w miarę równomiernym- bez innych głów czy postaci.