Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adahu.cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adahu.cro » 03.04.2010 13:53

Obrazek

Obrazek
adahu.cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adahu.cro » 05.04.2010 21:47

Jeszcze dwa z soboty.
Obrazek
Obrazek
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 08.04.2010 16:49

Portret to piekielnie trudna rzecz. Ale w końcu trzeba się odważyć.
Czy któreś z tych zdjęć zasługuje na miano portretu?
Jako znany asekurant od razu zapytam: a jeśli nie, to dlaczego? :lol:

Obrazek

Obrazek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 08.04.2010 17:10

jan_s1 napisał(a):Portret to piekielnie trudna rzecz. Ale w końcu trzeba się odważyć.
Czy któreś z tych zdjęć zasługuje na miano portretu?
Jako znany asekurant od razu zapytam: a jeśli nie, to dlaczego? :lol:

To drugie byłoby lepsze jakby drugi plan miał mniej szczegółów, był spokojniejszy. A czy buzia dziecka jest portretem :?: Ta butelka ze smoczkiem napewno nie jest potrzebna.
Fachowcy tu są, pewnie się wypowiedzą :wink:

Ja akurat częściej przyrodę fotografuję

pzdr
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 08.04.2010 17:32

Leszek Skupin napisał(a):Znów kilka koncertówek czy te też będą do oglądania :?: :lol:

Jest na czym oko zawiesić :?:

4.
Obrazek

Liczę na wytknięcie błędów bo wydaje mi się, że są niezłe.

Oko jest na czym zawiesić :!: :wink:
Niestety również na banerach grupy PSB, tynkach Kreisel itp.
Ja wiem, że to była ich impreza, albo oni dali siano i mają prawo banery rozwiesić :cry: W tym cały kłopot dla fotografa. Oko człowieka usuwa te niepotrzebne elem. i jakby ich nie dostrzega. Na imprezie jakby mniej je widzisz. A ta durnowata matryca łapie wszystko. W zeszłym roku próbowałem fotografować festiwal folklorystyczny, z takim tłem:

Obrazek

Były pięke stroje z wielu krajów całego świata, prawie wszystkie zdjęcia wykasowałem. W tle a to Primavera a to e-poznan. :cry:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.04.2010 07:43

Witam.

Kilka portretów do oceny.
1.
Obrazek
2.
Obrazek
3.
Obrazek
4.
Obrazek
5.
Obrazek

Wiem 5. traci trochę ostrość, ale to chyba przez duże ISO i dodatkowo łącza serwera. Zresztą wszystkie zdjęcia były robione przy naturalnym świetle.

Pozdrawiam.

smoki3
zebra--34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebra--34 » 11.04.2010 18:18

Karolcia porannie

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.04.2010 11:41

A to się tu nadaje?

Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 17.04.2010 16:57

Obrazek

PZDR
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 21.04.2010 13:59

Robię zdjęcia od niedawna, chciałabym poprosić o kilka porad dotyczacych
portretów.
Oto moje próby.

Obrazek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 21.04.2010 17:32

zebra--34 napisał(a):Karolcia porannie

JacYamaha

Rafał K

Taka ładna trójka się dobrała.
Relaksujące i napawające optymizmem :wink:
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 21.04.2010 19:17

Obrazek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 21.04.2010 23:15

longtom napisał(a):... mają prawo banery rozwiesić :cry: W tym cały kłopot dla fotografa. Oko człowieka usuwa te niepotrzebne elem. i jakby ich nie dostrzega. Na imprezie jakby mniej je widzisz. A ta durnowata matryca łapie wszystko. W zeszłym roku próbowałem fotografować festiwal folklorystyczny, z takim tłem:

Były pięke stroje z wielu krajów całego świata, prawie wszystkie zdjęcia wykasowałem. W tle a to Primavera a to e-poznan. :cry:

Dlatego też, aby nie mieć takich hec, dobrze jest mieć odpowiednio dobraną do takich imprez optykę.
Taką, aby wyłowić tylko to, co warto uwieczniać, zaś resztę albo rozmyć w tło stosując najmniejszą wartość przysłony, albo te tło... wymienić (żmudna robota w PS).
Można zrobić jeszcze coś- sportretować po kolei tych, którzy są najciekawsi wąskim kątem. Wtedy odpada problem tła z tyłu, choć warto pamiętać, że najlepiej, aby było ono albo jednolite, albo w dwóch podobnych ilościach (pasach, częściach) tak, aby twarz osoby wypadła na równomiernej części tła a nie na tle pomieszanych i niedostatecznie rozmytych elementów, które zakłócają odbiór portretowanej osoby.
Nalezy też zwrócić uwagę na to, aby twarz osoby fotografowanej w terenie nie "wchodziła" (nie pokrywała się) na inną twarz, na czyjeś uszy, nos itd, najlepiej jest albo się inaczej ustawić (z innego kąta) i zgubić niepożądne sąsiedztwo, albo chwilkę zaczekać aż drugi obiekt /osoba się ruszy gdzie indziej.
Poniżej przykład takich zdjęć.
Zrobione na szybko:
Obrazek

Zrobione po przymierzeniu:
Obrazek
(Na zdjęciu: prezydent Łotwy- Valdis Zatlers)

Tutaj z kolei zaczekałem, aż obiekt (a konkretnie czeski prezydent V. Klaus) sobie przejdzie kawałek dalej chodnikiem, aż znajdzie się na tle neutralnym i w miarę równomiernym- bez innych głów czy postaci.

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.04.2010 08:27

Arek... ja pierdziu :!: co Ty za obiektyw masz :?: 8O 8O 8O :lol:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 22.04.2010 09:12

a ja uważam, że takie reklamy są częścią takich imprez i są częścią tła, częścią reportażu, i można je w tle ując byleby ciekawie ująć, owszem rozmycie tła ale nie zupełne. Stosowanie tele w wielu takich imprezach się nie sprawdza jeśli jesteś np przed samą sceną (koncertówki itp występy ludowe), a metr za, za barierkami tłumy ludzi.Lepiej w takich przypadkach z szerokim a tu z rozmyciem gorzej. Trudno tu mówić o typowych portretach, owszem można sobie strzelać "główki";). Takie okazje fotografuje się głównie jako typowy reportaż. Co innego politycy itp imprezy gdzie z reguły nie podejdziesz na metr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 138
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone