Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 01.12.2006 16:44

Do Monte (nie koniecznie zotta 8) ) fotki całkiem miłe .....choć znawcą nie jestem....

z modelką chętie umówiłbym się na kawkę :):):):):):) i duuuuuuuże ciacho
assia i norbert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) assia i norbert » 14.12.2006 20:23

Proszę, proszę, zagrzmiało, zagotowało się między forumowiczami i wszytko ustało. A szkoda bo temat fajny, było o czym poczytać.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.12.2006 10:14

Jak zrobię 10 000 zdjęć to wrócę do tematu... chyba, że kto inny zdecyduje się go pociągnąć ;)

Pozdraviam :papa:
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 15.12.2006 11:41

No nie taki fajny temat i wszyscy - no może prawie wszyscy - uciekaja.
Jeśli rzeczywiście trzeba miec zrobione te 10 000 zdjęć to ja tu nigdy nie umieszcze zdjęcia bo poprostu tyle ich nie napstrykam. :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.12.2006 11:49

No dobra :P to może coś pokażę mimo, że wiem, że to nie tak powinno być ale to są próby na reaktywowanym sprzęcie chodzi mi o obiektyw który ma ze 30 lat i jest totalnie manualny i współpracuje z moim NIKONem przez przejściówkę, która pozwala używac tego obiektywu jako zwykłego szkiełka nic poza tym ;) Obiektyw - Pentacon 50mm f/1,8
Pojawiły się zarzuty o braku ostrości i plastikowej głębi ostrości. Postanowiłem zrobić coś żeby nie było plastikowo :lol: ale cień na ścianie daje jeszcze dużo do myślenia ;)

Obrazek

Pozdraviam :papa:
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 15.12.2006 12:50

No to może jeszcze ja wkleję tu swoje nędzne próby portretowe.
Aparat Kodak Z740.

Obrazek

Wiem muszę datę skasować

Obrazek

I trochę w sepi.
Obrazek
:)
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 15.12.2006 17:56

Fajnie się bawicie. Spróbujcie użyć do odbicia światła płyty ze styropianu, daje fajne efekty i cienie znikają.
Na lampę błyskową , jeśli nie ma dyfuzora, zróbcie z papieru pergaminowego taką przesłonę, rozproszy błysk.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.12.2006 18:05

Jurku wszystko się zgadza :D masz dokładnie rację. Tylko jak przychodzi co do czego to o tym wszystkim człowiek zapomina albo ma niesprzyjające ku temu warunki jak nadarza się okazja zrobienia fajnego portretu :(, a to oznacza, że (mówię za siebie) jestem kiepskim portrecistą :( dlatego napisałem, że powrócę do tematu jak zrobię 10 000 zdjęć :lol:

Pozdrav :papa:
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 18.12.2006 09:01

Jeśli ktoś byłby zainteresowany ......................

1.Pozy modelek
http://www.pbase.com/nsuro/joya&page=all
2.Oświetlenie i przydatne rady
http://www.cdrom.pl/index.php?title=Portret
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 20.12.2006 00:09

Leszku..
Wszyscy inni, przepraszam, ze tak zadko odpisuje.
Postanawiam tu czesciej zagladac :)

Leszku...proponuje w tym kierunku... dokladnie 5 min pracy.

Obrazek

jesli beda zainteresowani to napisze co i jak zrobilem z tym zdjeciem.

z uwagi iz kadr byl dosc ciasny zdecydowalem sie na takie ciecia.
Mam nadzieje Leszku ze sie nie gniewasz, iz uzylem twojego zdjecia do eksperymentow.
pozdrawiam.
Monte Christo.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.12.2006 08:59

Cień faktycznie zniknął. Cięcie spowodowało że tło jest mało istotne. Natomiast jeśli mam być szczery to strasznie postarzał się ten człowiek - takie odnosze wrażenie :(. Poza tym nie uznaję obróbki komputerowej. Może to w obecnych czasach (XXI w.) jest kolejnym etapem procesu tworzenia fotografii, aczkowiek widziałem wystawy artystów fotografików, którzy tworzą niesamowite pejzaże nie dotknięte przez komputer. W sumie sam aparat cyfrowy jest komputerem, który ingeruje w proces tworzenia fotografii... Cóż może kiedyś się przekonam do tego. Na chwilę obecną dla mnie wygląda to nienaturalnie...

Jak na razie cofnąłem się 30 lat wstecz (chodzi mi o technologię wykonania obiektywu i jego współpracę z moim obecnym aparatem) zamiast iść z "duchem postępu". Cóż ... ten "duch..." jest dość kosztowny.

Pozdrav :papa:

P.S. Naprawdę chciałem się czegoś nauczyć o fotografii portretowej w tym wątku. Na samym początku chciałem sprowokować do wypowiedzi tych ludzi, którzy rzeczywiście coś wiedzą na ten temat. Udało mi się sprowokować Arka. Jak pisałem cieszę się, że Ty też przyłączyłeś się do nas. Arek jak widzę zagląda już tu bardzo rzadko, najprawdopodobniej ze względu na to jak został tu na forum potraktowany.

P.S. 2 Nie mam nic przeciwko, że wykorzystałeś moje zdjęcie do obróbki. Pokazałeś jak Ty byś je widział. Nie zepsułeś go, tylko pokazałeś w inny sposób :roll:
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 20.12.2006 22:40

leszku, powiem szczerze , ze kiedys tez mialem takie rozterki jak Ty, ale zrozumialem ze nie tedy droga.
Wiesz, obrobki mozna nie stosowac, ale to musi byc perfekcyjne zdjecie, a portret zeby sie podobal w obecnych czasach to raczej w 99% to portrety poprawiane komputerowo.samo skanowanie zmniejszenie dla potrzeb web musi zostac przeprowadzone z pewnymi zasadami.

Co do portretu to ciezko ot tak powiedziec ze rob to tak czy tak a bedzie dobre zdjecie.
w portrecie duzo jest nieprzemyslanych sutuacji, a jeszcze wiecej tych wlasnie momentow, w ktorych udalo sie zrobic dobra fotografie.

Postarzalem goscia, moze i tak, ale teraz zdjecie posiada jakis wyraz.
Nie tak jak w twoim "Portrecie" jak to nazwales.
Zasady:

oczy w mocnych punktach czyli obraz na 3 poziome, 2 pionowe w punktach przeciec tam umieszczamy oczy. (nigdy na srodku)
glowa od przodu jak najbardziej ale bez lamp blyskowych w jasny i sloneczny dzien, delikwenta gdzies w cien, tak aby cala tarz byla w cieniu(czegos) co tym samym spowoduje nie tworzenie sie takich czarnych plam. KADR KADR i jeszcze RAZ KADR,(moze troche wyzej stan moze nizej moze z lewej) dobry portret to taki ktory zostal wybrany z setki zdjec :) pewnie zaraz sie oburza niektorzy, ze jak to ze jak tak mozna ze najlepiej to robic 1 raz, tez jestem za ale wtedy to nie portret tylko reporterka,

Ok. leszku, ale taki wlasnie jest twoj portret tego goscia, pstryknales raz i uznales ze ok, ale tym jednym szotem nawet nie zmusiles swojej glowy do pomyslenia jak to ja mu zrobie zdjecie po prostu tylko pstrykales.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 21.12.2006 10:35

Wiesz... wszystkiego na raz nie da się opanować.Na razie próbowałem opanować obiektyw... to były pierwsze próby na tymże Pentaconie. Mam nadzieję, że przyjdzie również czas na kadrowanie jak już będę wiedział jak nim ustawiać ostrość i na światło (narazie tylko z lampy - cieszę się, że wogóle współpracuje w TTLu z moim aparatem - w przeciwnym wypadku byłaby totalna tragedia).

Dzisiaj przedstawiam "Zmęczenie"

Obrazek

I "Zatroskanie" - zdjęcie mojej żony

Obrazek

Pozdraviam :D :papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 21.12.2006 15:27

Czy z któregoś z nich "wieje" plastikiem :?:
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 23.12.2006 19:01

1 sie nie wyswietla.

2 no...kurde 2 mi sie podoba.
fajny kadr troszke ciemne, no ale dalo by sie to jeszcze w postprocesingu porprawic.
W ogolnym odczuciu dobre postep widac :) zwroc uwage jeszcze na owal glowy, jak i uszy :) ostrosc pamietaj zawsze na OCZY.
Pozdrawiam Wesolych swiat :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone