Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2009 09:16

Tymona napisał(a):... to może na tym zakończę karierę fotografa :wink: :lol: :lol: :lol: ...

Tymona - podepnę sie pod Funcie i Rafała :wink:
Ty z niczego nie rezygnuj tylko się rozwijaj.
Z exifu Twoich fotek wychodzi, że masz całkiem niezły sprzęt do nauki :wink: tylko za bardzo wierzysz programom "automatycznym" :lol:
Ktoś już tu polecał podręczniki. Ja tez to zrobię - w mojej ocenie są 2 fajne pozycje na rynku (obie napisane w sposób czytelny, bez zbędnej filozofii)
Oba te wydania sa dostępne np. w Empikach:
1
2
Pozdrav :papa:
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 30.05.2009 10:16

Mnie tez sie cos zdawalo ze za dobra jakosc na kompakt... :D

no to za ciosem:

Ekspozycja: 1/6400 s
Przesłona: 4.2

Na jakim ISO to robilas w takim razie??? a ja sie zastanawialam czemu takie ziarno jest w części cienia....

Czy to byl program sportowy?
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 30.05.2009 10:44

Leszku - Ty Szerloku :lol: :lol:

Funcia, Piotek, Rafał, Leszek:
:D :D :D
ale daliście mi do myślenia - dziękuję, bo w zasadzie o to mi chodziło. Już wiem, że to początek. Literaturą fachową zacznę się obkładać (może wrzucę pod poduszkę, coby samo do głowy wchodziło :wink: ). A jeżeli macie jakiś sprawdzony sposób na "dobry początek" tzn. od czego zacząć, żeby nie od wszystkiego, to ja bardzo poproszę?

pozdrawiam serdecznie
:D
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 30.05.2009 10:49

Ja myśle że w pierwszej kolejności zwracaj uwagę na kompozycję, kadr... JEst taka ksążka Michaela Freemana - "okiem fotografa" - myslę ze te rzeczy tlumaczy w swietny sposob.
Spróbuj robic zdjęcia na preselekcji przysłony - tj literka "A" (a to, to juz w instrukcji). Kontrolujesz w ten sposob np tzw rozmycie tła. Jakos programowi do portretów nie ufam ;) No i w miarę możliwości jak najniższe ISO.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 30.05.2009 10:53

F-uncia napisał(a):Spróbuj robic zdjęcia na preselekcji przysłony - tj literka "A" (a to, to juz w instrukcji). Kontrolujesz w ten sposob np tzw rozmycie tła. Jakos programowi do portretów nie ufam ;) No i w miarę możliwości jak najniższe ISO.

No dobra - od literki A :wink: :D
dziękuję
:D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2009 13:40

Tymona napisał(a):.... No dobra - od literki A :wink: :D....

Tymona - to ja zacznę od literki: "P" jak "poradnik" :lol:
Jest w necia całkiem przyjemny poradnik napisany pod czujnym okiem Nikona :wiek:
Coś tam znajdziesz dla siebie: www.szerokikadr.pl/poradnik
Ostatnio edytowano 30.05.2009 14:05 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 30.05.2009 14:02

Tymona napisał(a):Leszku - Ty Szerloku :lol: :lol:
...

Croforumowy zielony kontrwywiad :devil: :lol:

:papa:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 30.05.2009 14:09

Tymona napisał(a):... A jeżeli macie jakiś sprawdzony sposób na "dobry początek" tzn. od czego zacząć, żeby nie od wszystkiego, to ja bardzo poproszę?...

Trzeba robić dużo zdjęć :lol: I wrzucać, wrzucać...

PZDR
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 30.05.2009 14:12

Ja wrzucę coś dopiero wtedy kiedy mnie rzuci to na kolana... w związku z tym pewno nie prędko to nastąpi :devil:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2009 14:23

Rafał K napisał(a):...Trzeba robić dużo zdjęć :lol: I wrzucać, wrzucać...

Czyli jak mawiał Włodzimierz Ilicz: "Uczyć się, uczyć się i jeszcze raz uczyć się" :devil: :lol:

Ja się ucze od Leszka i jak mnie coś powali na kolana to wrzucę :lol:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 30.05.2009 14:38

F-uncia napisał(a):...Rafał, hmm no nie pomyslalam zeby tu wkleic opowiastke chociaz faktycznie taka mam, wybralam najbardziej udane po prostu, aczkolwiek niewatpliwie skupiałam się na uchwyceniu tych latajacych "śmigiełek" i zabawy nimi...

Funciu - wracając jeszcze... chodziło mi o opowieść w jednym kadrze. Naprawdę polecam Ci przejrzenie PF Magdaleny Berny i Basi'es z obiektywnych.

To jest oczywiście mistrzostwo świata, ale warto poanalizować sobie detale, żeby zrozumieć ile trzeba pracy poświęcić dla samego ułożenia kadru. Nie widzę żadnego powodu, żeby nie próbować tego naśladować.

Gdyby była reinkarnacja to ja może w piątym wcieleniu coś bym sfocił w miarę zbliżonego...

PZDR
Ostatnio edytowano 30.05.2009 14:55 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 30.05.2009 14:52

Piotrek_B napisał(a):...Czyli jak mawiał Włodzimierz Ilicz: "Uczyć się, uczyć się i jeszcze raz uczyć się" :devil: :lol:

Weź Piotrek, bo mi przepona pęknie :lool:

Pysznie...

PZDR
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 30.05.2009 22:55

Dzięki Rafał, moja niunia nie bardzo lubi mi pozować, więc portretowych mam mało, ale będę się starała zrobić coś lepszego i wstawić.
Pozdrawiam
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 31.05.2009 07:56

Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 31.05.2009 13:54

Arku, si. Dobre wibracje płyną z tej fotki - choć to 3+1 mnie trochę zastanawia :devil:

Renata - dzieciaki to chyba z reguły nie cierpią pozować - moje przynajmniej na pewno. Cierpliwości tu trzeba...

PZDR
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 111
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone