Dzieci są jak kobiety - nieprzewidywalne (moje subiektywne odczucie ) i dlatego kobiety są równie wdzięcznym obiektem do portretowania
Mamo Kapiszonka... śliczniusie, szczególnie właśnie podoba mi się ten ostatni mimo, że nie ostry
Pozdraviam
arekwroc napisał(a):mama_Kapiszonka na ostatnim ostrośc poszła na tło
Chyba podszedł za blisko, energiczny ten Twój maluch........
Monte Christo napisał(a):OK. konstruktywnie to konstruktywnie !
1. sprawa to ostrosc, wszyskie wasze zdjecia sa nieostre, nawet nie skupiacie sie napokazaniu czegos na co chcielibyscie zwrocic uwage ogladajacego.
2. Powietrze w kadrze kwestia gustu. ALE . jak spojrzec na portrety malarzy, to raczy sie zauwazyc ich lekka chec nie zamykania portretowanej osoby w ciasnym i dusznym kadrze (np. Leonardo- prekursor, master w portretowaniu) no i nie tylko.
3. Sprawa chyba najwazniejsza, PORTRET jak sama nazwa wskazuje, przemyslane, upozadkowanie(czasem), kadru osoby i jej mimiki, chwila sie liczy, jesli wy portretem nazywacie fotografie waszych pociech ktore uciapaly sie slodko czekolada, to sorry, ale raczej topic trzebabylo nazwac, jak nie powinno sie robic zdjec, lub album rodzinny.
4. Nie mam zamiaru sie przemadrzac czy oceniac waszych prac, lecz spojrzcie na to co i jak przedstawiacie, ja osobiscie nie chcialbym zeby ktos pokazywal moje zdjecia na ktorych wyszedlem jak maszkara, bo swiatlocien spowodowal zdeformowanie twarzy, rysow oczu itp.
5. Wszyskie zdjecia, lub prawie wszystkie sa ze zlej perspektywy przez was robione : obiektyw przy portrecie klasyczny jest na wysokosci oczu, dolny kadr powoduje deformacje twarzy.
6. lampa blyskowa?lampka ? -> po cholere, jak wy sie tym nie umiecie posluzyc !lepiej probowac w dzien przy swietle naturalny, zrobcie sobie jakis ekranik z plakatu bialego i patrzcie co sie stanie jak stanie tak a ekran np. tu czy tam ! jak sie ukladaja cienie, jak wygladaja oczy, usta, szzczegoly, bo to one buduja obraz !
7. Dobry portret to taki, ktory sie podoba osobie portretowanej, oraz samemu robiacemu.
8. nie zaczynajcie od dzieci ! to bardzo trudne, sa ruchliwe, nudza sie itp. trzeba miec to cos zeby je zainteresowac, zrobcie zdjecia swoim zona, dziewczyna, sprobujcie sportretowac kogos znajomego.
9. sprzet nie gra roli,portrety zrobione, aparatem za 20 pln no 1 jest z cyfry.przepraszam za dlugosc mojego postu, ale po prostu musialem to napisac.
10. najwazniejsze w fotografowaniu to trening, i jeszcze raz trening.
1000000 pstrykow migawek wam zycze
P.S. nie zajmuje sie fotografia, tak dla scislosci po prostu lubie to robic, a dziewczyna naprawde nie musi byc ladna to oko fotografa ma zauwazyc piekno
Monte Christo napisał(a):...nawet nie skupiacie sie napokazaniu czegos na co chcielibyscie zwrocic uwage ogladajacego...
...Dobry portret to taki, ktory sie podoba osobie portretowanej, oraz samemu robiacemu....
Monte Christo napisał(a):...dla Ciebie rozmazane tło, to jakiś badziew...
Monte Christo napisał(a):heh...widzisz dla Ciebie rozmazane tło, to jakiś badziew i tym stwierdzeniem przekonałeś mnie ze nie masz pojecia o GO, o ogniskowej o technicznej stronie fotografii. Wiem wiem robisz to obiektywem o jasnosci 5,6 na ktorym to wszystko jest w GO ostre-co ja pisze tam nie ma zadnej glebi ostrosci jest jeden plastikowo-plaski shit.
Sry...ale zeby zrobic dobre zdjecie to raczej musisz przestac czytac poradniki, a zaczac robic i pokazywac je komus kto skrytykuje konstruktywnie i nie upierac sie przy swoim ze centralnie BO TAK mi sie podoba. sa pewne standardy przyjete, z ktorych na poczatku swojej drogi trzeba zaczac korzystac, a dopiero pozniej jak sie je dobrze pozna probowac je lamac !!!! z wlasnego doswiadczenia wiem co mowie.
Poza tym z modelem nawiazuje sie wiez tylko na czas zdjec, chyba ze jest to zona, dziewczyna, przyjaciolka czy kochanka