Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 28.11.2006 18:11

Dzieci są jak kobiety - nieprzewidywalne (moje subiektywne odczucie ;)) i dlatego kobiety są równie wdzięcznym obiektem do portretowania :D ;)

Mamo Kapiszonka... śliczniusie, szczególnie właśnie podoba mi się ten ostatni :D mimo, że nie ostry :)

Pozdraviam :papa:
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 28.11.2006 20:11

mama_Kapiszonka na ostatnim ostrośc poszła na tło :D
Chyba podszedł za blisko, energiczny ten Twój maluch........
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 28.11.2006 20:18

Portety mogę być także zabawne :D

12mm dla zniekształcenia twarzy,zupełna ciemność,lampa w sufit

Obrazek
niemocny
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) niemocny » 28.11.2006 22:16

border colie
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 28.11.2006 23:17

OK. konstruktywnie to konstruktywnie !

1. sprawa to ostrosc, wszyskie wasze zdjecia sa nieostre, nawet nie skupiacie sie napokazaniu czegos na co chcielibyscie zwrocic uwage ogladajacego.
2. Powietrze w kadrze kwestia gustu. ALE . jak spojrzec na portrety malarzy, to raczy sie zauwazyc ich lekka chec nie zamykania portretowanej osoby w ciasnym i dusznym kadrze (np. Leonardo- prekursor, master w portretowaniu) no i nie tylko.
3. Sprawa chyba najwazniejsza, PORTRET jak sama nazwa wskazuje, przemyslane, upozadkowanie(czasem), kadru osoby i jej mimiki, chwila sie liczy, jesli wy portretem nazywacie fotografie waszych pociech ktore uciapaly sie slodko czekolada, to sorry, ale raczej topic trzebabylo nazwac, jak nie powinno sie robic zdjec, lub album rodzinny.

4. Nie mam zamiaru sie przemadrzac czy oceniac waszych prac, lecz spojrzcie na to co i jak przedstawiacie, ja osobiscie nie chcialbym zeby ktos pokazywal moje zdjecia na ktorych wyszedlem jak maszkara, bo swiatlocien spowodowal zdeformowanie twarzy, rysow oczu itp.

5. Wszyskie zdjecia, lub prawie wszystkie sa ze zlej perspektywy przez was robione : obiektyw przy portrecie klasyczny jest na wysokosci oczu, dolny kadr powoduje deformacje twarzy.

6. lampa blyskowa?lampka ? -> po cholere, jak wy sie tym nie umiecie posluzyc !lepiej probowac w dzien przy swietle naturalny, zrobcie sobie jakis ekranik z plakatu bialego i patrzcie co sie stanie jak stanie tak a ekran np. tu czy tam ! jak sie ukladaja cienie, jak wygladaja oczy, usta, szzczegoly, bo to one buduja obraz !

7. Dobry portret to taki, ktory sie podoba osobie portretowanej, oraz samemu robiacemu.

8. nie zaczynajcie od dzieci ! to bardzo trudne, sa ruchliwe, nudza sie itp. trzeba miec to cos zeby je zainteresowac, zrobcie zdjecia swoim zona, dziewczyna, sprobujcie sportretowac kogos znajomego.

9. sprzet nie gra roli,portrety zrobione, aparatem za 20 pln :) no 1 jest z cyfry.przepraszam za dlugosc mojego postu, ale po prostu musialem to napisac.

10. najwazniejsze w fotografowaniu to trening, i jeszcze raz trening.
:)
1000000 pstrykow migawek wam zycze :)
P.S. nie zajmuje sie fotografia, tak dla scislosci :) po prostu lubie to robic, a dziewczyna naprawde nie musi byc ladna :) to oko fotografa ma zauwazyc piekno :)
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 29.11.2006 10:08

arekwroc napisał(a):mama_Kapiszonka na ostatnim ostrośc poszła na tło :D
Chyba podszedł za blisko, energiczny ten Twój maluch........

Jak każdy dwulatek :-D A że sam sprzęt to cyfrowa, ale jednak nadal idiotkamera, wiec pole do popisu niewielkie ;-)

Większość Kapisiowych portretów kończy sie wpodobny sposób :-(
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 29.11.2006 11:52

Monte Christo!! Dzieki ,za tak wyczerpujaca instrukcje. Czytam o portrecie na roznych stronach.Sa instrukcje i staram sie pstrykac te tysiace zdjeć, proprostu nie wychodzi.Sa tylko zdjecia do albumu.Nie zniechecam sie ,moze kiedyś zrobie portret.Ale tu trzeba talentu,talentu,oka ,spojrzenia malarza.Moze kiedys mi wyjdzie :?: na razie mam cenzora co wszystko mi odrzuca :cry:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 30.11.2006 19:45

Monte Christo napisał(a):OK. konstruktywnie to konstruktywnie !

1. sprawa to ostrosc, wszyskie wasze zdjecia sa nieostre, nawet nie skupiacie sie napokazaniu czegos na co chcielibyscie zwrocic uwage ogladajacego.
2. Powietrze w kadrze kwestia gustu. ALE . jak spojrzec na portrety malarzy, to raczy sie zauwazyc ich lekka chec nie zamykania portretowanej osoby w ciasnym i dusznym kadrze (np. Leonardo- prekursor, master w portretowaniu) no i nie tylko.
3. Sprawa chyba najwazniejsza, PORTRET jak sama nazwa wskazuje, przemyslane, upozadkowanie(czasem), kadru osoby i jej mimiki, chwila sie liczy, jesli wy portretem nazywacie fotografie waszych pociech ktore uciapaly sie slodko czekolada, to sorry, ale raczej topic trzebabylo nazwac, jak nie powinno sie robic zdjec, lub album rodzinny.

4. Nie mam zamiaru sie przemadrzac czy oceniac waszych prac, lecz spojrzcie na to co i jak przedstawiacie, ja osobiscie nie chcialbym zeby ktos pokazywal moje zdjecia na ktorych wyszedlem jak maszkara, bo swiatlocien spowodowal zdeformowanie twarzy, rysow oczu itp.

5. Wszyskie zdjecia, lub prawie wszystkie sa ze zlej perspektywy przez was robione : obiektyw przy portrecie klasyczny jest na wysokosci oczu, dolny kadr powoduje deformacje twarzy.

6. lampa blyskowa?lampka ? -> po cholere, jak wy sie tym nie umiecie posluzyc !lepiej probowac w dzien przy swietle naturalny, zrobcie sobie jakis ekranik z plakatu bialego i patrzcie co sie stanie jak stanie tak a ekran np. tu czy tam ! jak sie ukladaja cienie, jak wygladaja oczy, usta, szzczegoly, bo to one buduja obraz !

7. Dobry portret to taki, ktory sie podoba osobie portretowanej, oraz samemu robiacemu.

8. nie zaczynajcie od dzieci ! to bardzo trudne, sa ruchliwe, nudza sie itp. trzeba miec to cos zeby je zainteresowac, zrobcie zdjecia swoim zona, dziewczyna, sprobujcie sportretowac kogos znajomego.

9. sprzet nie gra roli,portrety zrobione, aparatem za 20 pln :) no 1 jest z cyfry.przepraszam za dlugosc mojego postu, ale po prostu musialem to napisac.

10. najwazniejsze w fotografowaniu to trening, i jeszcze raz trening.
:)
1000000 pstrykow migawek wam zycze :)
P.S. nie zajmuje sie fotografia, tak dla scislosci :) po prostu lubie to robic, a dziewczyna naprawde nie musi byc ladna :) to oko fotografa ma zauwazyc piekno :)

a nie uważasz że jeśli wszyscy uważaliby tak samo jak Ty to Van Gogh,Gauguin, Miró nie pozostawiliby nam takiej spuścizny dobrej sztuki :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 01.12.2006 10:22

Monte Christo napisał(a):...nawet nie skupiacie sie napokazaniu czegos na co chcielibyscie zwrocic uwage ogladajacego...
...Dobry portret to taki, ktory sie podoba osobie portretowanej, oraz samemu robiacemu....

To przepraszam gdzie tu konsekwencja :?: Bo ja czegoś nie rozumiem :?: Czy portret ma się podobać wszystkim czy tylko tym którzy robią pstryk i tym którzy są pstrykani :?: Na co chciałeś zwrócić uwagę oglądającego :?: Na piękną modelkę, czy na nieostre pstrokate tło :?:, bo w ostatnim Twoim zdjęciu, takie odnoszę wrażenie, że to drugie było ważniejsze :? Czy ważniejsze są "poukładane i uporządkowane" linie w tle czy wgląd twarzy modelki :?: wyraz jej oczu. W przypadku zdjęć arkawroc gdy na nie patrzę to odczuwam pewną więź między fotografującym a fotografowaną u Ciebie tego nie czuję - sorki :oops:. A może to ma być sucha zależność fotograf - modelka (model):?:

Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 01.12.2006 12:52

heh...widzisz dla Ciebie rozmazane tło, to jakiś badziew i tym stwierdzeniem przekonałeś mnie ze nie masz pojecia o GO, o ogniskowej o technicznej stronie fotografii. Wiem wiem robisz to obiektywem o jasnosci 5,6 na ktorym to wszystko jest w GO ostre-co ja pisze tam nie ma zadnej glebi ostrosci jest jeden plastikowo-plaski shit.
Sry...ale zeby zrobic dobre zdjecie to raczej musisz przestac czytac poradniki, a zaczac robic i pokazywac je komus kto skrytykuje konstruktywnie i nie upierac sie przy swoim ze centralnie BO TAK mi sie podoba. sa pewne standardy przyjete, z ktorych na poczatku swojej drogi trzeba zaczac korzystac, a dopiero pozniej jak sie je dobrze pozna probowac je lamac !!!! z wlasnego doswiadczenia wiem co mowie.

Poza tym z modelem nawiazuje sie wiez tylko na czas zdjec, chyba ze jest to zona, dziewczyna, przyjaciolka czy kochanka ;)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 01.12.2006 13:02

Z Twoich wypowiedzi wynika dość jasno, że wszystkie moje zdjęcia to szajs, który się do niczego nie nadaje ... no może jedynie do albumu rodzinnego choć i to nie jest takie pewne. W takim razie pokaż jak się powinno robić zdjęcia zaprezentuj coś jeszcze, opisz jak to robiłeś, jakim sprzętem :?: Liczę na to, że nauczę się czegoś od Ciebie. A co do plastikowego badziewia ... cóż, na taki mnie tylko było stać i "próbuję" nim coś robić.

P.S.
Monte Christo napisał(a):...dla Ciebie rozmazane tło, to jakiś badziew...

pokaż mi w którym miejscu tak napisałem.

P.S. 2 Żeby było jasne. Cieszę się, że trafił do nas ktoś kto zna się na rzeczy :D
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 01.12.2006 15:39

Monte Christo napisał(a):heh...widzisz dla Ciebie rozmazane tło, to jakiś badziew i tym stwierdzeniem przekonałeś mnie ze nie masz pojecia o GO, o ogniskowej o technicznej stronie fotografii. Wiem wiem robisz to obiektywem o jasnosci 5,6 na ktorym to wszystko jest w GO ostre-co ja pisze tam nie ma zadnej glebi ostrosci jest jeden plastikowo-plaski shit.
Sry...ale zeby zrobic dobre zdjecie to raczej musisz przestac czytac poradniki, a zaczac robic i pokazywac je komus kto skrytykuje konstruktywnie i nie upierac sie przy swoim ze centralnie BO TAK mi sie podoba. sa pewne standardy przyjete, z ktorych na poczatku swojej drogi trzeba zaczac korzystac, a dopiero pozniej jak sie je dobrze pozna probowac je lamac !!!! z wlasnego doswiadczenia wiem co mowie.

Poza tym z modelem nawiazuje sie wiez tylko na czas zdjec, chyba ze jest to zona, dziewczyna, przyjaciolka czy kochanka ;)

Heh... widzisz Monte takie nabijanie się z czyjegoś sprzetu to dopiero jest shit :!: Poza tym pisałeś gdzieś kiedyś o konstruktywności...Niech żyją nam "fachowcy" :twisted:
pozdr
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 01.12.2006 15:57

Panowie to może jakaś fotka bo Monte Was skutecznie widać odstraszył :wink:

Obrazek[/list]
VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 01.12.2006 16:29

jakoa fotka :?: :?: :?:
ja tu widze ino jedną pikną śloąską dziouche ;)

i ot co :)

zdjatko udane ;)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 01.12.2006 16:39

ja tu widze ino jedną pikną śloąską dziouche icon_wink.gif
a spróbował byś powiedzieć co innego :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone