Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 28.05.2009 13:53

Smoki - poruszone jest to zdjęcie. Może masz coś jeszcze :?: :wink: .

PZDR
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2009 15:57

Ognisko.
Niestety zrobione zdjęcie dużo gorszym aparatem.

Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 28.05.2009 18:49

Smoki, odnosząc się do Twojego zdjęcia mz mógłbyś następnym razem pokazać nam oczy dziewczyny z błyskiem słonka padającego na buźkę. Jeżeli techniczne możliwości Ci pozwalają - modela wydobędziesz z tła otwierając przysłonę obiektywu do maksymalnej wielkości i/lub zwiększając ogniskową.

Uogólniając natomiast - jeżeli lubisz fotografować ludzi i chcesz jednocześnie robić to "coraz lepiej" musisz dużo oglądać tego rodzaju fotek (jest w sieci multum forów foto, galerii, etc), zapamiętywać ujęcia, które Ci się spodobają a później próbować je naśladować (przynajmniej na początku).

Wielu rzeczy nie będziesz oczywiście od razu wiedział - więc trzeba pytać "co i jak" :lol:

Nawet na tym podforum paru podstawowych rzeczy można się dowiedzieć. Opanowanie techniki w miarę poprawnego "portretowania" naprawdę nie stanowi jakiegoś większego problemu, ale jakąś ilość czasu na opanowanie podstaw praktyki i teorii trzeba poświęcić.

Jeżeli natomiast pstrykasz sobie okazjonalnie i fotografia Cię nie kręci - trzeba zaakceptować osiągane rezultaty i kropka.

Fajnie w ogóle, że to zdjęcie pokazałeś... dział portrety ostatnio z lekka pustoszeje, trochę "klubowo" się tu zrobiło, a szkoda...

PZDR
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 28.05.2009 20:33

To może ja coś pokażę
1

Obrazek

2

Obrazek
Krzypol
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzypol » 28.05.2009 21:24

Witam wszystkich, dołączę się również
:D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 29.05.2009 10:07

no jak dla mnie super oczywiście, zwłaszcza pierwsze bo takie lubię ;)

co do wczesniejszych zdjęć: smoki, to pierwsze miałoby potencjał , ale za mało jednak twarzy...

Rafał, buzię jakoś rozświetlałeś w PS? Momenty fajnie uchwycone

żeby nie było że pusto tu, to dokleję:

wiem ze nie jest idealne, ale podoba mi się klimat tego zdjęcia:

Obrazek

Tutaj po prostu prześwietliłam, ale strasznie mi szkoda było tego dmuchawca pod słońce, więc spróbowałam to wyciągnąć w PS... i trochę tak na staro zrobić, co myslicie?

Obrazek

no a tu już sesja w pełni:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

monolog ;)

Obrazek
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 29.05.2009 10:42

Rafał K napisał(a):Wielu rzeczy nie będziesz oczywiście od razu wiedział - więc trzeba pytać "co i jak" :lol:

dział portrety ostatnio z lekka pustoszeje, trochę "klubowo" się tu zrobiło, a szkoda...

Zachęcona tymi słowami postanowiłam zaryzykować, i chociaż dowiedzieć się, czy jest "z czym do ludzi" :wink: :D, i co jest nie tak, żeby było "do ludzi. Nie ukrywam, że jestem radosnym pstrykaczem, ale chciałabym coś więcej zacząć robić. No i kompletnie się nie znam na tych stratach jakości przy przesyłaniu, wklejaniu itp.

Obrazek

Obrazek

pozdrawiam serdecznie
i (proszę) żadnej litości :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.05.2009 10:46

Krzypol - pytanie laika - pierwsze zdjęcie i ciemno dookoła twarzy - jak osiągnąć ten efekt? (mogą inni się wypowiedzieć jak to zrobić - czy w PS czy aparat).
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 29.05.2009 10:47

F-uncia bardzo fajne zdjęcia i oczywiście super modelka :D
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 29.05.2009 10:53

:lol: :lol:

No i troszkę ruchu się zaczęło... z czego bardzo się cieszę.

Dużo ciekawych fotek - po południu sobie "pogwarzymy" :D Trzeba zdecydowanie rozruszać te "portrety". W końcu wakacje idą...

Funciu - buźki rozjaśniałem efektem lampy błyskowej - obydwa ujęcia mi się podobały ale światełko zastane trafiło mi się w tych klatkach - jak mawiał Nikodem Dyzma - "bardzo-nie bardzo"...

Mimo wszystko - po obróbce - zrzuciłem to, mając pełną świadomość, że...

Najciekawsze fotki z tego sortu spadły już wcześniej (w relacji).

PZDR
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 29.05.2009 19:38

Krzypol - Ty wiesz co robisz, panujesz nad światłem, współpracujesz z modelką. W warstwie technicznej nie ma o czym gadać. Fajna seria.

Renata - no jedynka powiem Ci, że... spojrzała Ci niunia. Aż ciekawy jestem jakby ta klatka wyglądała sfocona lepszą optyka, w kwadracie, na przemyślanym tle, z odpowiednią obróbką. Naprawdę spoko naturalne ujęcie.

Dwójka... jedynka lepsza.

Funciu - lekka seryjka. Mz mogłabyś bardziej aranżować te ujęcia - próbować komponować opowieść. Na pewno masz ku temu wszelkie środki.

Tymona, chyba robiłaś zdjęcia jakimś kompaktem - biorąc pod uwagę przypadkowy pomiar światła, brak kontroli nad ustawieniami czasu i przesłony nie jest źle... co nie oznacza, że jest dobrze :wink:

Do albumu rodzinnego można by już te fotki wrzucić - żeby było coś lepiej posługując sie tym co masz, trzeba pomyśleć o jakimś ładnym tle i na nim - uzbrojonym w cierpliwość - wyłapywać w kadrach naturalność dzieciaka.

PZDR
Ostatnio edytowano 29.05.2009 21:34 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 29.05.2009 20:05

Rafał K napisał(a):Tymona, chyba robiłaś zdjęcia jakimś kompaktem - biorąc pod uwagę przypadkowy pomiar światła, brak kontroli nad ustawieniami czasu i przesłony nie jest źle... co nie oznacza, że jest dobrze :wink:

No ładnie :lol: :lol: :lol: to może na tym zakończę karierę fotografa :wink: :lol: :lol: :lol:
dzięki :D
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 29.05.2009 21:40

Tymona napisał(a):...no ładnie :lol: :lol: :lol: to może na tym zakończę karierę fotografa :wink: :lol: :lol: :lol:
dzięki :D

E tam, Tymona, rozpocznij raczej :lol:

Robiąc fotki kompaktem tak to już najczęściej jest, że to ogon kręci psem - tylko tyle miałem na myśli.

PZDR
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 30.05.2009 08:57

Tymona, jak chcesz to ci wkleje zdjecia, ktore robilam kompaktem jakies 2,3 lata temu. Tzn zdjęcia dziecka, bo reszta to inna bajka. Wteddy wydawaly mi się ok, teraz widze masę błędów. (a i teraz przeciez nie jestem do konca zadowolona ze swoich bo wiem ze moglyby byc lepsze) Więc się nie zrażaj.

Emocję są OK, ale musisz uważać na przypadkowe tło - jak np ten smok co chce dziecku ucho odgryźć :) - chyba że zamierzone :D. Co do światła, to ja nie będę krytykować, ale jeśli nie zniechęcisz się to w pewnym momencie zaczniesz zauważać związek pomiędzy światłem, a ładnymi zdjęciami. TO nie łatwa sztuka zdecydowanie. Ale fotografia jest budowana światłem. Najpiękniejsze zdjęcia wychodzą rano i późnym popołudniem.

Poza tym kompaktem tez mozna wiele rzeczy kontrolowac, co prawda nie wiem jaki model ty masz...

Rafał, hmm no nie pomyslalam zeby tu wkleic opowiastke chociaz faktycznie taka mam, wybralam najbardziej udane po prostu, aczkolwiek niewatpliwie skupiałam się na uchwyceniu tych latajacych "śmigiełek" i zabawy nimi.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 30.05.2009 09:12

Rafał K napisał(a):...
Tymona, chyba robiłaś zdjęcia jakimś kompaktem...

Taaa D70s :lool: ciężkawy ten kompakt :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 110
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone