Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 04.03.2009 10:35

Lesiu, przejrzyj sobie w wolnej chwili ten wątek.

Najszybsza ewolucja jaką w życiu widziałem - można pooglądać jej kolejne etapy i wyciągnąć wnioski (tematyka zdjęć jest tu bez znaczenia - chodzi o budowanie warsztatu).

Acha - jak dojdziesz na ostatnia stronę - wróć na pierwszą :wink: Ja nie wierzyłem oczom...

Nie patrz też na to co jest aktualnie w stopce - możesz mi wierzyć, że dłuższy czas była tam kasetka i kit.

Funciu, technicznie ok. Dodając "wyraz" (jakąś emocje modelki, podkreśloną dobranym tłem) byłoby super. Najlepsza z serii jedynka.

PZDR
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 04.03.2009 12:52

O to Leszek jednak walczy teraz z oświetleniem studyjnym ;) I dobrze, też zamierzam pójść w tym kierunku, bo przecież ile można robić zdjęcia na przypadkowym tle i z jednym okiem nieostrym ;) Ale raczej coś sama muszę skonstruować niedrogiego.

Zdjęcia z NAtalią (te ostatnie) w sumie by były fajne gdyby twarz była jakoś lepiej oświetlona. (To i włosy też by były bardziej wyraziste, dostały by jakiegoś światłocienia)

Ja w ogóle stwierdziłam, że lepiej zrobić mniej doskonałe technicznie zdjęcie, ale za to bardziej wyraziste, bo te zdjęcia z Natalią są własnie takie mało wyraziste, a jak się patrzy to niby wszystko ok, zrównoważone cienie i światła itd...

Rafał, technicznie ok? no to fajnie, bo się tego nie spodziewałam ;)
Nie do końca rozumiem o co chodzi z tym tłem, możesz jakiś przykład dać?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.03.2009 13:14

F-uncia napisał(a):I dobrze, też zamierzam pójść w tym kierunku, bo przecież ile można robić zdjęcia na przypadkowym tle i z jednym okiem nieostrym ;)

Ustawisz dziecko przed tłem, każesz mu patrzeć w obiektyw, oświetlając je halogenami i uzyskasz tym sposobem wyraziste zdjęcia :?: Jak myślisz z których zdjęć Natalka ucieszy się bardziej za 30 lat :?: :wink:

Idzie wiosna, szukajmy w niej naturalnych teł i oświetlenia, choć przy przykładowym dzisiejszym słońcu mocny zewnętrzny flesz może nam pomóc 8)

Edit: Zapomniałem dopisać Funcia że zdjęcia małej mi osobiście bardzo podchodzą. Zamyślenie, skupienie i ich naturalność jest dla mnie dużym plusem :)
Ostatnio edytowano 04.03.2009 13:46 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 04.03.2009 13:37

Rysio, czasem można zaaranżować jakąś fajną sesję dziecięcą, w formie zabawy. Teraz nie podam przykładu bo nie mam nigdzie zapisane, ale widziałam naprawdę kilka fajnych.
Oczywiście można to robić na dworze, ja do tej pory tylko takie zdjęcia robiłam, no i w domu też jeśli świeci słońce i do mieszkania wpada tych promieni dostatecznie dużo, ale czasem masz jakiś pomysł, który wymaga większych przygotowań.
Przecież teraz też czasem każe dziecku stanąć w jakimś tam konkretnym miejscu bo jest lepsze światło, albo fajne tło itd...

Nie rozumiem dlaczego nie miałaby mieć uciechy później z jakiejś fajnej sesji. Ja w każdym razie mam ambicje o to kiedyś zawalczyć, bo póki co zbliża się wiosna ;)

Ja nie powiedziałam, że zdjęcia Leszka są nienaturalne, tylko brakuje mi światła w nich. Może wystarczy coś tam w PS pogrzebać...

Teraz tak mi w podglądzie mignęło to drugie zdjęcie Natalii... Fajnie by by wyglądało wykadrowane do poziomego ujęcia, tak żeby nie było widać tego niebieskiego ubrania... ;) Moze to tylko o to chodzi? Leszek jak widzę dąży do perfekcji, bo drąży temat niesamowicie, ja np nie mam tyle cierpliwości :)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 04.03.2009 13:44

F-uncia napisał(a):Rafał, technicznie ok? no to fajnie, bo się tego nie spodziewałam ;)Nie do końca rozumiem o co chodzi z tym tłem, możesz jakiś przykład dać?

Funciu, ponieważ jestem wrednym, złosliwym typem to podam taki przykład ciekawego tła w dziecięcym portrecie :mrgreen: .

Jak widać zdjęcie może stać się opowieścią - bierzmy przykład z najlepszych :wink:

PZDR
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.03.2009 14:03

Funcia, zaaranżowanie sesji podczas zabawy a i owszem, jeśli uda Ci się dzieciaka dłużej utrzymać w 1 miejscu, bo ja z tym mam ciągły kłopot. Polecali swego czasu na to ciekły azot ale nie testowałem :wink: Co do oświetlenia to czasem używam zewnętrznego flesza sterowanego z zasłoniętej wbudowanej. Jest to oczywiście mocno przypadkowe bo odbijam od ścian metodą prób i błędów. Ostatnio praktycznie lampy w ogóle nie używam, odkąd mam używalne na moje potrzeby nawet ISO powyżej 1600 :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 05.03.2009 10:31

F-uncia napisał(a):...
Ja nie powiedziałam, że zdjęcia Leszka są nienaturalne, tylko brakuje mi światła w nich. Może wystarczy coś tam w PS pogrzebać...

Teraz tak mi w podglądzie mignęło to drugie zdjęcie Natalii... Fajnie by by wyglądało wykadrowane do poziomego ujęcia, tak żeby nie było widać tego niebieskiego ubrania... ;) Moze to tylko o to chodzi? Leszek jak widzę dąży do perfekcji, bo drąży temat niesamowicie, ja np nie mam tyle cierpliwości :)

Tak jak pisałem, to była pierwsza sesja ze studyjnym oświetleniem i jestem zadowolony z efektów, bo widzę różnicę, ale to jeszcze nie to jak sami zauważyliście... teraz przynajmniej widzę kierunek ;) Dzięki wszystkim za spostrzeżenia i uwagi. To była prawdziwa konstruktywna krytyka, więc wydaje mi się, że skoro zdjecia nie przeszły bez echa to znaczy że ten kierunek jest ... hm... co najmniej dobry :D

Pozdrav :papa:

P.S. Dawno nie widziałem tutaj takiej dyskusji :!: 8O :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.03.2009 11:58

Leszek Skupin napisał(a): ten kierunek jest ... hm... co najmniej dobry :D

Optymiści na cmentarzu widzą tylko plusy,realiści krzyże... :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 06.03.2009 12:39

hepik napisał(a):Optymiści na cmentarzu widzą tylko plusy,realiści krzyże... :wink:

Dzięki :?
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 08.03.2009 13:46

Ja ciągle próbuję,ale nadal moje portrety :?: nie umywją się do większości z Waszych,no ale ćwiczenie czyni mistrza (może kiedyś).Zrobiłam kilka ujęć na śniegu,ale generalnie chyba trudno zrobić portrecik na takim tle, większość moich bez przeróbek nie nadaje sie do pokazania,a w obrabianie jak do tej pory niebardzo się bawię,bo niezbyt wychodzi,jedna fotkę pokażę, zaryzykuję... nie wiem czy nie lepiej by było gdyby jednak córa nie była bardziej z boku,ale wtedy byłoby bardzo biało

Obrazek
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 08.03.2009 13:49

:)
Ostatnio edytowano 08.03.2009 15:35 przez mutiaq, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.03.2009 14:02

Anetko, z pełną odpowiedzialnością skieruję Cię do tego wątku. Napisane jak napisane, tak po mojemu troszkę bełkotliwie, ale coś w tym jest :wink:
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 08.03.2009 14:19

Rysiu,pewnie że czytam i próbuję i tak na setkę zdjęć do oglądania nadaje sie kilka,nie do końca zgadzam się z zasadami kompozycji,bo to kwestia spojrzenia i na dodatek bardzo indywidualna.A ja na dodatek mam jeszcze jeden problem-przeczytam usiłuje zapamietać-zrobię nawet ściągę, a jak przyjdzie co do czego to i tak o połowie rzeczy zapominam,no i fotografuję z dużymi przerwami (przynajmniej ostatnio) a to swoje niestety robi.
A śnieg mnie wnerwiał bo albo za ciemne albo wręcz prześwietlone wychodziły te fotki,no ale warunki też były nieciekawe,dzięki :)
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 08.03.2009 14:21

nie samym chlebem człowiek żyje, wczoraj więc wpadli znajomki z browkiem, pizzą i dzieckiem no to coś popełnilim:

Obrazek
1.
Obrazek
2.

wieczorkiem będą fajniejsze..;)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 08.03.2009 14:44

AnetaA napisał(a):... na dodatek mam jeszcze jeden problem-przeczytam usiłuje zapamietać-zrobię nawet ściągę, a jak przyjdzie co do czego to i tak o połowie rzeczy zapominam,no i fotografuję z dużymi przerwami...

Anetko, właśnie dlatego zapominasz, że rzadko bierzesz aparat do ręki :lol:

Piszę to w "trybie autorytatywnym" bo sam kiedyś ten temat przerabiałem...

Co do portretu to nie wiem jaki crop ma Twoja hybryda (przypuszczam, że ok. *3 ) ale ogniskowa 14mm (jak podaje exif) jest wybitnie "nie-portretowa" i to niezależnie od tego, o ile ona się wydłuża po cropie.

Do portretu trzeba "węziej" - stałki do tego celu dedykowane mają najczęściej 70-85mm (ok. 105-128mm po typowym lustrzankowym cropie - *1.5) - w tych zakresach warto się więc poruszać.

Druga sprawa to otwór przysłony - generalnie ustawiaj go sobie na największy możliwy. F 7,1 to chyba dzieło automatyki aparatu, którą trzeba "zmusić" do ustawienia pożądanych parametrów (najlepiej przez tryb półautomatyczny - priorytet przysłony).

Pomiar światła zmieniłbym na centralnie ważony - nie wiem czy spot w hybrydzie ma jakikolwiek sens.

Tyle uwag technicznych - inne sprawy na razie trzeba pominąć...

Marku - przyjemne fotki.

PZDR
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 100
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone