Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jorgus... ja bym popróbował najpierw pofocić portretowo "na powietrzu" (modelka ma potencjał), bo w pomieszczeniach, bez jasnego szkła, to chyba nie da rady sensownie zawalczyć.
PZDR
Ostatnio edytowano 27.02.2009 20:01 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
Lesiu, obydwie fotki niedoświetlone o przynajmniej jedną działkę. Jedynka w dodatku nie obejmuje też całej twarzy w płaszczyźnie głębi. Światło w obydwu przypadkach w ogóle nie pracuje dla modelki.
Marku trochę mi zależało na tym, żeby tła praktycznie nie było, bo w rzeczywistości go .... nie było tylko że wtedy modelce pasowałyby włosy blond . W mieszkaniu u znajomych jakoś tak nie bardzo mi było prosić o jakieś prześcieradło . Ale może następnym razem... odważę się.... kto wie kto wie Tak wogóle to moje początki z oświetleniem studyjnym, które mam zamiar kupić... ten sprzęt był pożyczony na próbę, żeby zobaczyć efekty, a te mnie zadowoliły, bo rzeczywiście widać różnicę w porównaniu z lampą założoną na aparat mimo odchylenia palnika do góry.
A ja czekam aż wreszcie przestaniesz w portrecie używać pomiaru matrycowego, a zaczniesz centralnie ważony czy punktowy. Bo na razie, mimo kilku rad, z uporem maniaka stosujesz matrycowy.