Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.02.2009 11:17

No niestety tamten sufit był w kolorze ścian :cry:
Plumek napisał(a):Naprawdę dobry automatyczny balans bieli w aparacie to rzadkość...

Zgadza się dlatego ja mam go skorygowanego ;)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 24.02.2009 11:54

Leszek Skupin napisał(a):No niestety tamten sufit był w kolorze ścian :cry:
Plumek napisał(a):Naprawdę dobry automatyczny balans bieli w aparacie to rzadkość...

Zgadza się dlatego ja mam go skorygowanego ;)

A ściany w jakim kolorze? ;) Nieważne - grunt, ż enie białe. No kicha z takim odbijaniem od sufitu. Zbuduj sobie softbox na lampę biały.

A co to znaczy, że masz balans bieli automatyczny skorygowany??? Bo ja np. jak mam z automatu, to z automatu, a taki "skorygowany" to już mam ręcznie ustawiony.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.02.2009 12:38

Leszek Skupin napisał(a):Natalia

Jak dla mnie to te błyśnięcia nie przemawiają, i nawet nie o WB tu chodzi ale o całokształt :) 1/200 sek F8 i ISO 250, to rzeczywiście kombinacja gdzie świecić trzeba i to zdrowo :lool: :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.02.2009 12:40

Plumek napisał(a):...
A co to znaczy, że masz balans bieli automatyczny skorygowany??? Bo ja np. jak mam z automatu, to z automatu, a taki "skorygowany" to już mam ręcznie ustawiony.

W Nikonie można skorygować automatyczny balans bieli ;)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.02.2009 12:04

Oko w oko z D700 ;)

Obrazek
foto moje NIKON F65

Obrazek
foto pietro_misio ;) NIKON D700
Ostatnio edytowano 25.02.2009 12:13 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 25.02.2009 12:09

Obrazek
Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.02.2009 12:17

Arek tym razem chyba przesadziłeś ;) spójrz na kolor ręki panny młodej tej z ykhm pośladka pana młodego. Coś jest nie tak, bo jest czerwono sina ta dłoń. Poza tym jakieś strasznie zażółcone... :? no tym razem nie podeszło mi Twoje zdjecie.

Pozdrav :papa:

P.S. A jak widzisz moje :?: :roll:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 25.02.2009 12:47

Leszek Skupin napisał(a):

W Nikonie można skorygować automatyczny balans bieli ;)

W Olku też można. Można skorygować w kierunku pomarańczowy-niebieski, albo zielony-purpurowy.
Ja przyznam - wcale tego nie używam, bo nie mam potrzeby.

Ty zastosowałeś i dostałeś kichę :) Może trzeba było przy tej korekcji zastosować jeszcze bracketing balansu bieli?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.02.2009 13:09

Plumek napisał(a):Ty zastosowałeś i dostałeś kichę :) ...

Jakbym nie zastosował to dopiero kichę bym dostał :lool:
Plumek napisał(a):...Może trzeba było przy tej korekcji zastosować jeszcze bracketing balansu bieli?

Yyyy :?: 8O :lol: Taaaa wszystko jasne
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.02.2009 13:12

Plumek napisał(a):...Może trzeba było przy tej korekcji zastosować jeszcze bracketing balansu bieli?

Yyyy :?: 8O :lol: Taaaa wszystko jasne

Albo RAWa i korektę wedle uznania wprowadziłbyś w post procesie :wink:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 25.02.2009 14:10

Plumek napisał(a):Ty zastosowałeś i dostałeś kichę :) ...

Jakbym nie zastosował to dopiero kichę bym dostał :lool:

Serio?

Jak będziesz mieć chwilkę posadź synka i zrób mu foty w ten sam sposób (dopalenia małą lampką na minimum, główna lampa odbita od sufitu) i zapodaj z korektą i bez - a my sobie tu potem pooglądamy :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2009 15:11

W Olku też można. Można skorygować w kierunku pomarańczowy-niebieski, albo zielony-purpurowy.

Ty zastosowałeś i dostałeś kichę :) Może trzeba było przy tej korekcji zastosować jeszcze bracketing balansu bieli?

...zielono-purpurowa kicha korekcji bracketingu balansu bieli... :wink: 8O :lol: ... Anka... nie możesz sie wyrażać prościej :?: :lol: ... i jeszcze jedno pytanko...czy Konica Minolta A200 TO ma pod jakimś pokrętłem obok tego z napisem"AUTO" :?:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 25.02.2009 15:24

slapol napisał(a):

...zielono-purpurowa kicha korekcji bracketingu balansu bieli... :wink: 8O :lol: ... Anka... nie możesz sie wyrażać prościej :?: :lol: ... i jeszcze jedno pytanko...czy Konica Minolta A200 TO ma pod jakimś pokrętłem obok tego z napisem"AUTO" :?:

Od MINOLTów Rysio jest soecjalista :D

A to Leszek tak nawymyślał - nie ja :) Ja nie używam korekcji BW :) Ja mam BW "jednoprzyciskowe", mam możliwosć ręcznego wprowadzenia temperatury barwowej oraz mam mozliwosć wyboru z wpisanych w aparat ustawień. Korekcji nie używam :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.02.2009 16:00

volumen napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):...a balans bieli został dobrany automatycznie przez aparat do lampy błyskowej... więc przebarwenia które ewentualnie mogły wystąpić - wystąpiły od skoszonej ściany-sufitu.

Poniżej już powinno być ostro ;)

Więc je wyeliminuj - znaczy te przebarwienia. Najprościej ustawiając ręczny balans bieli. Niestety, przy automatycznym pastelowe ściany lubią dawać zafarb.

Weliminowałem może teraz będzie lepiej :?:

Podmieniłem zdjęcia zamiast wklejać je po raz kolejny ;)
Co teraz o nich powiecie :?:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 25.02.2009 20:03

Leszek Skupin napisał(a):Weliminowałem[/url] może teraz będzie lepiej :?:

Podmieniłem zdjęcia zamiast wklejać je po raz kolejny ;)
Co teraz o nich powiecie :?:[/color][/i][/b]

Powiem, że coś się popie... i są jakieś znaczki pocztowe ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 97
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone