Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 11.02.2009 11:45

dub.religion napisał(a):Łee tam skomplikowane to są metody Leszka :lol:
W pomieszczeniach jak najbardziej jest cacy tylko trzeba odbić od czegoś światło z odpowiedniej odległości żeby dać światłu "rozbieg", wtedy cienie są mięciutkie.

No o metody Leszka właśnie mi chodziło ;)
"rozbieg"? no tak, o coś takiego mi mniej więcej chodziło ;)
Ja trochę kombinuję z siłą flasha i kompensacją ekspozycji, ale ogólnie flash dla mnie jest bleee :) Ale spoko, na pewno do jakiejś metody na dobre oświetlenie dojdę (takiej domowej ;))

Autoportret - jestem na tak ;)

Volumen - ta seria Tokiną bardzo mi się podoba, poprzednia seria mniej - chociażby ze względy na mydło i zlewanie się modelki z tłem na tych cz-b.
Nr 3. - kolorowy najbardziej mi się podoba - i chyba przy tych kolorowych bym została, bo w cz-b tło mi sie zdecydowanie mniej podoba.

Przy okazji - czy tę TOkinę posiadasz czy testowałeś na targach? Jak by to się sprawowało jako zoom portretowy?

Zgadzam się że 50mm nie za bardzo nadaje się do portretów, jest zbyt kontrastowy. Choć sama robię nim "portrety" ;)

przykład (choć nieportretowy)
http://www.flickr.com/photos/magnusdamli/2398405134/
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 11.02.2009 11:57

F-uncia napisał(a):Volumen - ta seria Tokiną bardzo mi się podoba, poprzednia seria mniej - chociażby ze względy na mydło i zlewanie się modelki z tłem na tych cz-b.
Nr 3. - kolorowy najbardziej mi się podoba - i chyba przy tych kolorowych bym została, bo w cz-b tło mi sie zdecydowanie mniej podoba.

Przy okazji - czy tę TOkinę posiadasz czy testowałeś na targach? Jak by to się sprawowało jako zoom portretowy?

Zgadzam się że 50mm nie za bardzo nadaje się do portretów, jest zbyt kontrastowy. Choć sama robię nim "portrety" ;)

Tokina jest moja, kupiłem ją jakoś tak przed Photokiną. Zakres ma wybitnie portretowy, ostra od pełnej dziury, trochę wolny AF, ale da się wytrzymać. Jak to u Tokin - budowa solidna, pancerne szkło.
Tamronem robiłem zanim kupiłem Tokinę - nie miałem wtedy nic innego o ogniskowej większej niż 50 mm. Choć Nikkorem 50 mm kilka portretów też robiłem. Choćby pokazywany już tu kiedyś ten pt. Malarz:
Obrazek
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 11.02.2009 13:14

Obrazek
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 11.02.2009 13:21

Super!! I dopiero teraz to wklejasz? ;) Kolorystycznie rewelacja.

A gdzie to było?

PS tylko ten znak wodny... :(
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 11.02.2009 14:08

F-uncia napisał(a):Super!! I dopiero teraz to wklejasz? ;) Kolorystycznie rewelacja.

A gdzie to było?

PS tylko ten znak wodny... :(

A ja tak sobie mam trochę badziewia w kompie i nawet o nim nie pamiętam ;)

A to w Maroku, na pustyni.

Odnośnie znaku wodnego - zawsze staczam batalię z różnymi ludkami :) Ale po tym, jak w portalu podroze.pl znalazłam swoje foty w galerii autorskiej jakiegoś użyszkodnika - stosuję znak wodny.
dub.religion
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dub.religion » 11.02.2009 17:07

Plumek napisał(a):po tym, jak w portalu podroze.pl znalazłam swoje foty w galerii autorskiej jakiegoś użyszkodnika - stosuję znak wodny.

To umieść go jakoś tak żeby dało się też oglądać.Szkoda psuć odbiór tak dobrych zdjęć.Da się jakoś tak zrobić że na stronie wygląda normalnie a jak ściągasz to dodaje znak wodny...tylko nie wiem jak.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 11.02.2009 17:19

dub.religion napisał(a):
Plumek napisał(a):po tym, jak w portalu podroze.pl znalazłam swoje foty w galerii autorskiej jakiegoś użyszkodnika - stosuję znak wodny.

To umieść go jakoś tak żeby dało się też oglądać.Szkoda psuć odbiór tak dobrych zdjęć.Da się jakoś tak zrobić że na stronie wygląda normalnie a jak ściągasz to dodaje znak wodny...tylko nie wiem jak.

Ja też nie wiem jak, dlatego robię tak, jak robię. Z moich "badań" wynika, że znak wodny ma tyleż przeciwników, co zwolenników.
Umieszczać goi w miejscu, z którego bez problemu można usunąć mija sie z celem...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.02.2009 18:44

Na 17" z odległości 80 cm żadnego znaku nie widzę,z 10 już dostrzegłem :wink:
Bardziej ten kosmyk w oczy włazi,się mógł Arab uczesać,wiedząc ,że będzie plumek go fociła...:wink: szkoda,że oczu nie dało sie wyeksponować...zwłaszcza jego prawe jakoś ginie.

PS
Wszedłem do plumkowej photogallery.Tragicznie mało fotek a oczekiwania miałem spore... :(
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 11.02.2009 21:14

Obrazek
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 11.02.2009 22:50

hepik napisał(a):PS
Wszedłem do plumkowej photogallery.Tragicznie mało fotek a oczekiwania miałem spore... :(

Bo ja se ciągle coś nowego do roboty znajdę i czasu mi nie styka...
Ale się naprawię! :)
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 12.02.2009 11:03

Jeszcze raz Tokina :D
1.
Obrazek
2.
Obrazek
dub.religion
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dub.religion » 12.02.2009 12:30

:D Fajne!
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 14.02.2009 12:54

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 14.02.2009 14:56

Fajne ma ręczkawiczki - musze sobie takie sprawić na motór :)

Co do zdjęć... Nic szczególnego.
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 16.02.2009 22:32

Sobotnie przygotowania....trafiła mi się piękna panna młoda

Obrazek
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 95
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone