Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.02.2009 14:56

Yyyyy, fakt. Do tej pory robiłem w trybie A chyba czas przejść do trybu dla bardziej zaawansowanych M :lol:
dub.religion
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dub.religion » 10.02.2009 15:05

Ja prawdę mówiąc zapomniałem już że mam półautomaty, ale to raczej z przymusu, za dużo szkieł manualnych. A "tryb dla zaawansowanych" to tak naprawdę kopalnia możliwości i nic trudnego.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.02.2009 15:08

Cholera wiem o tym tylko kiedyś przesiadłem się z w pełni manualnej Prakticy PLC2 na automatyczną lustrzankę i się zachłystnąłem :? Zaczynam czuć potrzebę "powrotu do korzeni" :lol:

P.S. Praktica PLC2 nie posiadała nawet wbudowanej lampy :lol:
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 10.02.2009 16:45

Strasznie skomplikowane z tą lampą ;) Wolalabym chyba jakoś oświetlić model niż cudować z tą lampą wewnętrzną / zewnętrzną ;)

Moje osobiste odczucia są takie, że chyba doświetlenie lampą lepiej wykorzystywać w plenerze, gdzie nie powstanie cień na ścianie (mimo wszystko powstał na nr 2? - więc może lepiej unikać takiego tła?) i ostry kontur twarzy (tak mi się tylko wydaje). - vide nr 4. Albo po prostu jeszcze metody nie dopracowałeś ;) Ja tylko mówię o tym co widzę.

Trójka jest fajna.

A to ostatnie - dobrze, że to facet ;)

Ja miałam Zenita z zepsutym światłomierzem - full manual ;)
dub.religion
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dub.religion » 10.02.2009 17:28

Łee tam skomplikowane to są metody Leszka :lol:
W pomieszczeniach jak najbardziej jest cacy tylko trzeba odbić od czegoś światło z odpowiedniej odległości żeby dać światłu "rozbieg", wtedy cienie są mięciutkie. Cienie powstały bardziej od kitowej lampy bo od strzelenia w sufit nie miały szans. Zamiast doświetlać kitem lepiej jest spożytkować światło odbite od sufitu np odbijając blendą domowej roboty(biała gazeta, biały karton, folia aluminiowa).Trzeba też pamiętać o tym na jakim poziomie ogniskowej nastawiony jest palnik(im większa tym mocniejsze cienie).W sufit lepiej strzelić z "max zoomem", chyba że niski.
Ciekawe zdjęcia z błyskiem można znaleźć na strobist
Fajne metody użycia lamp są TUTAJ
arkadyd
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkadyd » 10.02.2009 17:41

Witam!
Odnośnie korzystania z zewnętrznych lamp błyskowych proponuję poczytać poradnik http://foto.jasiu.pl/ ja z niego korzystam, chociaż z różnym efektem...
pozdrawiam
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 10.02.2009 18:02

Dobra, kurczę - będę ta zła.

Leszku... Obejrzyj portrety najlepszych, a potem swoje i... sam sobie odpowiedz...

Do portretu "z marszu" trzeba naprawdę dobrego modela - to znaczy o odpowiedniej urodzie. No albo potem trzeba się babrać w Fotoszopie i plamkować niedoskonałości....
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 10.02.2009 21:21

Kilka znalezionych w szufladzie.
1.
Obrazek
2.
Obrazek
3.
Obrazek
4.
Obrazek
5.
Obrazek
6.
Obrazek
7.
Obrazek
8.
Obrazek
9.
Obrazek
10.
Obrazek[/img]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 11.02.2009 10:18

F-uncia napisał(a):...Albo po prostu jeszcze metody nie dopracowałeś ;) Ja tylko mówię o tym co widzę...

No cały czas pracuję nad nią, ;) grunt, że efekty podobają się modelce ;) i mogę ją zachęcić do pozowania. Ale fakt dopracować trzeba ;). Tylko.... czasem weny brakuje ;)
F-uncia napisał(a):A to ostatnie - dobrze, że to facet ;)

Noooo :lol:, właśnie dla jego charakterystycznej facjaty podoba mi się to zdjęcie... jest naturalne :!: ;)
Plumek napisał(a):Dobra, kurczę - będę ta zła...

I o to mi chodzi :!: :lol:
Plumek napisał(a):Leszku... Obejrzyj portrety najlepszych, a potem swoje i... sam sobie odpowiedz...

Już odpowiadam... jakbym miał sie porównywać do najlepszych to wogóle przestałbym zdjecia robić :lol:, bo przepaść jest ogromna i zdaję sobie z tego sprawę :lol:
Plumek napisał(a):...Do portretu "z marszu" trzeba naprawdę dobrego modela - to znaczy o odpowiedniej urodzie. No albo potem trzeba się babrać w Fotoszopie i plamkować niedoskonałości....

No to powiem tak: Nigdy nie próbowałem z inną modelką/em ;) A fotopracza nie mam, bo mnię na niego nie stać i po drugie nawet gdybym miał to nie umiem się nim posługiwać :(

Pozdrav :papa:

P.S. Dzięki za tak szeroki odzew :!:

P.S. 2 Będę walczył dalej :D

P.S. 3 Voluś mówiłem Ci już gdzieś, że świetne zdjęcia :?: ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.02.2009 10:37

Leszek Skupin napisał(a):to wogóle przestałbym zdjecia robić :lol:

Może ,Leszek,nie specjalizuj się w tych portretach,tak na początek? :wink:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 11.02.2009 10:38

Leszek Skupin napisał(a):
Plumek napisał(a):Leszku... Obejrzyj portrety najlepszych, a potem swoje i... sam sobie odpowiedz...

Już odpowiadam... jakbym miał sie porównywać do najlepszych to wogóle przestałbym zdjecia robić :lol:, bo przepaść jest ogromna i zdaję sobie z tego sprawę :lol:
Plumek napisał(a):...Do portretu "z marszu" trzeba naprawdę dobrego modela - to znaczy o odpowiedniej urodzie. No albo potem trzeba się babrać w Fotoszopie i plamkować niedoskonałości....

No to powiem tak: Nigdy nie próbowałem z inną modelką/em ;) A fotopracza nie mam, bo mnię na niego nie stać i po drugie nawet gdybym miał to nie umiem się nim posługiwać :(

Hm... Porównywac się do najlepszych nie jest rzeczą złą i ma na celu nie zaprzestanie robienia zdjęć, a chęć ulepszania warsztatu, chęć zrobienia równie dobrego zdjęcia...
Możesz porównać swoje portrety do portretów Volumena, wrzuconych dwa posty dalej... Widzisz różnicę? Dlaczego te Volumenowe są świetne?
dub.religion
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dub.religion » 11.02.2009 10:51

Volumen to ty takie modelki trzymasz w szufladzie? 8O

Kadruj staranniej - bo 4,5,7 do poprawki 1 do kosza-nieostre.
Za dużo tych pustych przestrzeni 2,4,5,7,9.
Sorry że się czepiam ale skoro pokazujesz dobry przykład...to ma być dobry.

Po poprawce cud mniód i orzeszki. :lol:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 11.02.2009 11:05

Andrzej Mroczek w swej "Książce o fotografowaniu" napisał, że portret umieściłby na pierwszym miejscu najtrudniejszych zdjęć. Dlatego Leszku musisz dużo ćwiczyć, ale też słuchać, czytać, porównywać, oglądać i nie popełniać wciąż tych samych błędów. Jest mnóstwo galerii w sieci, przez oglądanie też się uczysz.
Ja widzę u Ciebie chyba trzy poważne błędy - dwa sprzętowe, a trzeci to chyba przyzwyczajenie.
1. Uparłeś się robić portret z bardzo bliska. Czym to grozi? Popatrz na zdjęcie kolegi, które jest... koszmarne :) Z powodu bliskiej odległości wyszedł mu kulfon a nie nos. Ponieważ zastosowałeś przysłonę 1.8, uzyskałeś małą GO. Dlatego nos jest zupełnie nieostry. W sposób niemal doskonały uwydatniłeś też wszystkie wady skóry - także na zdjęciach żony. Ale to też wina sprzętu. I braku makijażu.
2. Obiektyw 50 mm średnio nadaje się do portretu. Jest po prostu za ostry, nie ma też dobrej ogniskowej do portretu. Typowa portretówka to miękkie szkło o ogniskowej zaczynającej się gdzieś tak od 80 mm.
3. Lampa - z takimi kombinacjami alpejskimi to daleko nie zajdziesz. Musisz niestety zainwestować, bo sam widzisz jak spłaszczasz twarze. Masz dwa wyjścia: kupić porządną lampę lub ucywilizowana partyzantka. Przede wszystkim zapomnij o lampie wbudowanej - nie ma jej. Kup fotocelę, lampę zewnętrzną na statyw, do tego albo zrób softboxa, albo kup parasolkę (białą). Powinieneś zmieścić się w 100 zł.

Pewnie jest jeszcze kilka rzeczy, które trzeba poprawić, moim zdaniem te są najważniejsze.
Powodzenia

P.S.
Photoshopa nie trzeba kupować. Jest darmowy GIMP, Picassa też daje niezłe możliwości. Jest jeszcze darmowy PhotoFiltre. Wystarczy ściągnąć i się nauczyć. Więc Twoje tłumaczenia odrzucam :D
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 11.02.2009 11:14

dub.religion napisał(a):Volumen to ty takie modelki trzymasz w szufladzie? 8O

Kadruj staranniej - bo 4,5,7 do poprawki 1 do kosza-nieostre.
Za dużo tych pustych przestrzeni 2,4,5,7,9.
Sorry że się czepiam ale skoro pokazujesz dobry przykład...to ma być dobry.

Po poprawce cud mniód i orzeszki. :lol:

Nie wstawiłem tego jako dobry przykład, portretu, bo i ja dopiero się uczę. Bardzo długo omijałem go z daleka czując jakąś podświadomą niechęć.
Generalnie lubię ciasne kadry, choć w portrecie nie zawsze. Stąd te przestrzenie.
Jedynkę za bardzo chyba rozmiękczyłem, stąd nieostre. Robiłem je Tamronem 90 mm (jak i pozostałe tej modelki). To szkło macro, choć na pełnej dziurze ma mydełko. Mimo to bałem się by nie wyszło zbyt ostro.
Czarnoskórą modelkę robiłem na Photokinie Tokiną 50-135 mm.
Dzięki za opinię :)
dub.religion
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dub.religion » 11.02.2009 11:22

volumen napisał(a):Nie wstawiłem tego jako dobry przykład, portretu, bo i ja dopiero się uczę. Bardzo długo omijałem go z daleka czując jakąś podświadomą niechęć.
Generalnie lubię ciasne kadry, choć w portrecie nie zawsze. Stąd te przestrzenie.
Jedynkę za bardzo chyba rozmiękczyłem, stąd nieostre. Robiłem je Tamronem 90 mm (jak i pozostałe tej modelki). To szkło macro, choć na pełnej dziurze ma mydełko. Mimo to bałem się by nie wyszło zbyt ostro.
Czarnoskórą modelkę robiłem na Photokinie Tokiną 50-135 mm.
Dzięki za opinię :)

No i ta seria Tokiną technicznie fajniejsza.W ogóle technicznie jest syćko OK. Jasne że nie zawsze ma być ciasno ale jeśli już jest pustka to ma coś wnosić, np zostawić miejsce dla wzroku jak to pięknie zrobiłeś np. na 10.
Wszyscy się uczymy, a z portretem faktycznie coś w tym jest.Przychodzi z doświadczeniem, ja miałem awersję do światła błyskowego.Dopiero gdy się przekonałem doceniłem też fotografię ludzi.
A to sem ja:
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 94
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone