Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 24.10.2008 13:51

Plumek - no klasa ! kadr jaknajbardziej trafiony.
Lecz :) wywalilbym ludzi z tylu i wierze, bylboby idealnie.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 24.10.2008 14:02

jorgus111 napisał(a):Obrazek
Obrazek

a jak wam sie podoba fotka mojej niuni :?:

Pozwolę go sobie wrzucić jeszcze raz ... i czekam na ocenę :wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 24.10.2008 17:03

Monte Christo napisał(a):... Lecz :) wywalilbym ludzi z tylu i wierze, bylboby idealnie.

Monte, może obejrzyj jeszcze raz na spokojnie tę fotkę. Mz tło jest jakie jest bynajmniej nie przypadkiem :lol:

Jaki problem było zrobić za symapatycznym staruszkiem ładny bokeh :?: Rodzinka przypadkiem umieszczona w pobliżu mocnego punktu :?:

Moja nie sądzi :mrgreen: Moja przesunąć by tylko czerwone kwiatki na drugą stronę :sm:

Po prostu mamy "mówiący" portret na dużej GO. "Pokolenia". Klasa.

Jorgus, przede wszyskim płasko emocjonalnie a poza tym: kiepska jakość pliku, oczy niewyeksponowane i w dodatku przymrużone - przez co wyraz twarzy ślicznej skądinąd dziewczynki jest... mało fotogeniczny, za mało też modelki w kadrze, kiepskie światło, za duża głębia - widać ten statek w tle, który odciąga oczy od dziewczynki...

Czyli po prostu pamiątkowy pstryk z wakacji :wink:

Mam nadzieję, że przy najbliższej okazji mnie nie zabijesz :wink:

PZDR
Ostatnio edytowano 24.10.2008 17:19 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.10.2008 17:17

Jak nas zabije to razem :wink: Po co córcia ma statek na głowie :?: Ręka wychodzi i wchodzi z powrotem w kadr a druga całkiem obcięta 8)

Aniu :!: :) bardzo na tak :wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 24.10.2008 17:21

Rysio, u mnie ta ręka została za "..." - ale dobrze, że o tym napisałeś - razem mamy większą szansę na skuteczną obronę konieczną :mrgreen:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.10.2008 17:24

rafał krasoń napisał(a):Rysio, u mnie ta ręka została za "..." - ale dobrze, że o tym napisałeś - razem mamy większą szansę na skuteczną obronę konieczną :mrgreen:

Spoko :wink: Jorgus111 jest groźny tylko w ataku na bramkę Północy :lol:
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 24.10.2008 20:31

rafał krasoń napisał(a):Rysio, u mnie ta ręka została za "..." - ale dobrze, że o tym napisałeś - razem mamy większą szansę na skuteczną obronę konieczną :mrgreen:

Rysiu , Rafał i o to mi chodziło :wink: du... ze mnie nie fotograf :oczko_usmiech:
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 24.10.2008 20:35

Janusz Bajcer napisał(a):

Spoko :wink: Jorgus111 jest groźny tylko w ataku na bramkę Północy :lol:

To nie ja byłem groźny :D tylko Północ się słabo broniła :mrgreen:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.10.2008 20:37

Jorguś nie pi..... :mrgreen: rozmontowałeś północ jak się patrzy to widać na zlotowych zdjęciach :oczko_usmiech:
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 24.10.2008 21:52

Nie wiem czy to podchodzi pod portret, ale pokazuję....

Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 25.10.2008 08:43

Madzia - fotka jest poważnie poruszona i ma nieznośnie mocny zafarb.

Aby uniknąć poruszenia - przy braku szejkera w korpusie oraz VR (czy tam OS) w szkle - musisz trzymać czas równy odwrotności ogniskowej razy przelicznik crop (chyba w N to 1.5), lub krótszy - czyli np. na 200mm - 1/300s lub krócej.

Jakby brakowało światła - dźwigaj ISO :wink:

PZDR
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 25.10.2008 14:52

Monte Christo napisał(a):Plumek - no klasa ! kadr jaknajbardziej trafiony.

:)

Mam wątpliwosći co do obróbki. Właśnie nabyłam kalibrator do monitora, wieć jak już ustawię kolorki - powinno być ok. Planuje też zakup zewn. monitora 22", bo na razie obrabiam na lapiku (od 2 lat!). No i chyba zainwestuję w Photoshop Elements... Tylko, że niebawem ma wyjść wersja 7.0...
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 25.10.2008 22:42

rafał krasoń napisał(a):Madzia - fotka jest poważnie poruszona i ma nieznośnie mocny zafarb.

Aby uniknąć poruszenia - przy braku szejkera w korpusie oraz VR (czy tam OS) w szkle - musisz trzymać czas równy odwrotności ogniskowej razy przelicznik crop (chyba w N to 1.5), lub krótszy - czyli np. na 200mm - 1/300s lub krócej.

Jakby brakowało światła - dźwigaj ISO :wink:

PZDR

wiem Rafale, że poruszone...
to był moment i jeszcze ktoś szedł drogą, więc szybko pstryknełam - przyznaję się do błędu...
to takie moje próby z obiektywem SIGMA 70-300 DG Macro
dzieki za radę - będę próbować przy następnej okazji :wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 26.10.2008 19:36

Plumek napisał(a):
Monte Christo napisał(a):Plumek - no klasa ! kadr jaknajbardziej trafiony.
Mam wątpliwosći co do obróbki...

Plumku... a ja myślałem, że tak skompomowałaś z premedytacją... ale i tak mi się podoba portrecik odznaczonego staruszka z tą rodzinką w tle :mrgreen:

Madzia, nie musisz się tłumaczyć - ja też popełniam nieraz poruszone fotki... chodziło mi tylko o kwestię selekcji przed publikacją... :wink:

I coś ode mnie... :wink:

Obrazek

PZDR
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 26.10.2008 20:37

mnie na tym weselnym zdjeciu b. przeszkadza ze kwiaty sa obciete :?

poza tym, jest takie - bardzo zwykle - tlo i krawat jakos tez sie nie przyczyniaja ... :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 84
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone