Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 20.11.2006 13:51

Leszek szkła od analoga pasują do cyfry :D
Kupiłem jakiś czas temu przejsciówke na gwint M42,nakręcam na body i podpinam do niego szkiełka.....
Za niewielkie pieniądze na Allegro możesz wyłapać całkiem przyzwoite obiektywy.
http://www.allegro.pl/8885_m42.html?order=t&view=gtext
Dają sporo radości i całkiem przyzwoite zdjęcia.
Obiektywy Nikona do cyfry mają literkę D.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.11.2006 14:44

Ciekaw jestem czy taka przejściówka będzie pasować do obiektywu Carla Zeissa od Practicy PLC2 :lol: bo takową jeszcze posiadam, a tak prawdę powiedziawszy to to jest ten sam gwint co w Zenicie ;) bo mam jeszcze obiektyw 200 mm :lol: do tejże Practicy z konwerterem x2 co daje łącznie 100 mm lub 400 mm to tak jakbym miał 4 obiektywy ;). No jakby to dało radę.... :D:D:D:D:D:D Byłbym "uhahany po pachy"

Pozdraviam :papa:
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 20.11.2006 15:12

Powinno pasowac skoro jest to ten sam gwint co w Zenicie :D

High-key
300m f5,6 korekta ekspozycji na +2 w celu przepalenia tła

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.11.2006 15:41

Wydaje mi się, że troszkę też przepaliłeś mu pysk ;)

Ostatnio pobawiłem się oświetleniem i oto efekty mojej zabawy...

Obrazek

Źródłem światła była lampa błyskowa skierowana w sufit, a że fotografowałem od dołu więc twarz została trochę w cieniu. NIKON F65 skan filmu Fuji Superia ISO 100 ogniskowa 50 mm f/4,5 czas 1/60 s.
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 20.11.2006 18:36

Fajna fota,podoba mi sie ziarno,kadr i światełko.....
Coraz lepiej Ci idzie 8)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 21.11.2006 10:47

Kurcze... czy tylko nas dwóch rzeczywiście kręcą portrety :?: :(. Przecież z tego co czytałem to nie tylko my tutaj mamy przyzwoity sprzęt (Arek ma lepszy :P niż ja). Ale też i nie o sprzęt chodzi tylko o pomysły.

Moondek, Vandall, Richu, zmroll, petris, ale też i inni - to nie jest konkurs, więc może ktoś jednak da się skusić lub na więcej lub na "pierwszy raz" :?:

zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 21.11.2006 11:54

Skusic moze i sie dam ale zdjęc nie dam bo ich tu nie mam jak tylko zrzuce z to moze cos tu wkleje. Jako "pierwszy raz" po raz drugi. :)
Podejrzewam ze zrobiliście troche za duzy poziom i dlatego jestescie tu sami. :)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 21.11.2006 13:48

te a może by tak cosik pokolorować :lol: :lol: :lol: bo same b&w to nie wszystko. Leszek - skończyły Ci się kolorowe filmy :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 21.11.2006 13:56

B&W jest wporządku. Nawet wolę takie niż kolor ;) Przynajmniej wyglądają na stare. Ale ktoś mógłby się przypiąć, że nieprawdziwe jak nie kolorowe i zacząłby szukać dowodów na to, że kolorowe jest jednak lepsze od B&W i pewno by znalazł :P. Dla mnie osobiście większe znaczenie ma grafika niż kolor. Dlatego tak bardzo zachwyciły mnie zdjęcia Arka. A kiedyś sam bazowałem w portrecie tylko i wyłącznie na B&W ewentualnie sepii, którą sam od początku do końca wywoływałem. Podoba mi sie teraz to, że mogę powrócić (dzięki komputerowi) do doznań sprzed lat.

P.S. Nie skończyły mi się filmy kolorowe ;) kupiłem właśnie 3-pak Fuji Superia 200 ;)
assia i norbert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) assia i norbert » 23.11.2006 09:35

Witam. :D
Temat portretów jest bradzo ciekawy, sam próbuje robić portrety swojej żonki czasem wychodzą czasem nie. Zresztą zobaczcie sami.

Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowano 14.03.2008 18:55 przez assia i norbert, łącznie edytowano 4 razy
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.11.2006 10:39

Moje subiektywne odczucie ;) - najlepsze jest to w sepii. Jasne tło dla ciemnych włosów, twarz w rozproszonym świetle... no i ta sepia :D... Brawo. Mnie się podoba. :D
assia i norbert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) assia i norbert » 23.11.2006 12:14

Witam Leszku.
Podpowiedz prosze jeśli oczywiscie możesz jaki błąd :( popełniłem w kolorowych. Człowiek sie uczy na własnych błędach ale łatwiej jest jesli ktoś podsunie malutką wskazówkę. Mam w swojej żonce wdzieczny obiekt do zdjęć i chciałbym by każde wychodziły super.
:)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.11.2006 12:23

Jakichś specjalnych błędów nie ma napisałem tylko że podoba mi się to w sepii, natomiast jak już musiałbym się czegoś czepić to:
1. Najlepsze portrety to portrety w świetle zastanym a nie z lampą (chyba, że ta lampa daje światło odbite np, od sufitu czy ściany, ale lepiej od sufitu - wtedy jest bardziej naturalne)
2. Zwisające gałązki kwiatów trochę zaśmiecają kadr.
1., 2. Ogólnie GO jest trochę za mała
Ostatnio edytowano 23.11.2006 12:34 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.11.2006 12:26

Jak widzisz ostatnio przekonałem się do robienia zdjęć z użyciem lampy błyskowej (byłem przeciwnikiem tego) - przeprowadziliśmy z Arkiem całą dyskusję na ten temat. Zaznaczam :!: ja też cały czas się uczę ;).

P.S. Szkoda że usunąłeś to zdjęcie z kieliszkiem wina :( - odniosłem się do niego.
assia i norbert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) assia i norbert » 24.11.2006 12:44

Przyznam się bez bicia, że to ja prosiłam męża o usunięcie tego zdjęcia, bo w przeciwieństwie do niego sądzę że jest bardzo nie ładnym zdjęciem, za to jak wrócę z pracy postaramy się dołączyć inne portrety i będziemy oczekiwać na Twoją opinię Leszku :)
Dodam jeszcze,że jesteśmy nowymi osobami na tym forum i bardzo się cieszymy że dołączyliśmy do Was - do cromaniaków. Dopiero zaczynamy swoją przygodę z Chorwacją. Pozdrawiam serdecznie wszytkich tu obecnych. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone