Dzień 2
Po intensywnym dniu pierwszym, odespaliśmy co swoje i po śniadanku ruszyliśmy w kolejne miejsca. Przecież Porto leży nad ... oceanem. To trzeba zobaczyć "wielką wodę"
Tym bardziej, że jeszcze nigdy oceanu nie miałem okazji oglądać. To znaczy, w zeszłym roku Kadyks w Hiszpanii, ale jednak wysuniecie bardzie na zachód Porto powoduje jakby poczucie "pełnego" oceanu ...
Po wyjściu z hotelu, kierujemy się koło Mercado Bom Sucesso, na przystanek autobusowy. Kolejna super sprawa, to fakt, że jest tam dość spory przystanek autobusowy z liniami miejskimi w różne strony. I oczywiście także nad sam ocean. Chciałem zobaczyć dwie plaże, po obu stronach rzeki Duoro. Na to dopołudnie zaplanowałem Praia de Lavadores.
Autobus jaki tam jeździ, to linia 902. Bilety doładowaliśmy na nasze karty Andante, w obie strony przejazd to koszt 4,6 EUR za dwie osoby. Na przystanku przy Bom Sucesso jest punkt sprzedaży biletów, sympatyczne i uśmiechnięte dziewczyny wytłumaczyły co i jak doładowały bilety. Autobus jedzie około 40 minut, najpierw dość szerokimi drogami, by później już w samej dzielnicy Lavadores przeciskać się wąskimi uliczkami. Zawsze to wzbudza mój szacunek dla kunsztu tych kierowców
Autobus odjeżdża spod hotelu z przystanku Bom Sucesso.
Po drodze widok z mostu Ponte da Arrábida na ujście rzeki Duoro
Po dojechaniu do przystanku końcowego, wysiadamy i kierujemy się w lewo, jakby odchodząc od Porto. Schodzimy na plażę.
Płachty piasku są poprzetykane całymi grupami skał o bardzo różnorodnych kształtach. Tak, dla nas wrażenie było wspaniałe. Widok na bezkresny ocean, cudowne fale i skały robią wrażenie.
Spacerujemy sobie więc powolutku ...
Po przejściu około 2 km mijając właśnie widziane na zdjęciach Praia das Pedras Amarelas (the Yellow Stones beach), dochodzimy aż do Praia de Canide (Sul). Zawracamy i idziemy w drugą stronę, już nie plażą, ale szerokim chodnikiem przy plaży. Infrastruktura dla wszelkich aktywności sportowych jest wspaniała. Szeroki chodnik, droga i ścieżki rowerowe, sprawiają, że mijamy sporo ludzi którzy aktywnie spędzają czas.
Po drugiej stronie są apartamentowce, niezbyt wysokie. Tutaj mieć coś na wakacje, to było by fajnie
Jeszcze rzut oka na skałki
Pozdrawiam, Michał
cdn ...