Dzień 1
Jeszcze taka panoramka z punktu widokowego
Po nasyceniu oczu i duszy na punkcie widokowym, dotarło do nas, że oprócz
pastel de nata oraz kawała ciasta w rodzaju naszego na pół drożdżowego, na pół babki z dużą ilością bakalii, oraz kawy, nic nie jedliśmy. Powoli schodząc do mostu zauważamy po prawej stronie budkę z ... churriosami
No tak, jakoś w tym roku w Barcelonie nie znaleźliśmy fajnego miejsca z tym przysmakiem, więc jak zobaczyliśmy budkę, to nie było chwili wahania. Są dwie budki po prawej stronie, patrząc na most w kierunku miasta (mając za plecami Vila Nova de Gaia). Za 3EUR dostaliśmy ... reklamówkę 5 churriosów, każdy chyba po 30 cm, jeszcze gorące, posypane obficie cukrem pudrem. Totalny obłęd
Poszła prawie cała, ale się powstrzymywaliśmy, bo przecież coś trzeba było normalnego zjeść.
Idziemy więc górą mostu z powrotem do centrum
Z góry widoki są jeszcze lepsze niz z dołu (to oczywiste) ale tez już wysokość jest wyraźnie spora, a tylko zwykła barierka dzieli od przepaści ...
Wchodzimy do miasta, jeszcze rzut oka na panoramę
Dochodzimy do Praça da Ribeira Porto
Ja byłem nastawione na francesinę, Żona chciała rybę jakąś, ale o ile francesinę dało się kupić prawie wszędzie, to juz takiej zwykłej ryby (najlepiej z grilla) nie ...
Normalnie już tak długo łaziliśmy, że nie mogliśmy znaleźć żadnego prostego miejsca bez udziwnień, żeby zjeść fajną świeżą rybę. W końcu padło na deskę lokalnych wędlin i do tego było piwko i tinto de verano
Najedzeni, ruszamy już na ostatni punkt dnia dzisiejszego, czyli znów na drugi brzeg, by usiąść i odpocząć na ławach w Jardim do Morro.
I znów most
Zapatrzony ptak ...
Dochodzimy na górę i siadamy na kamiennych ławach. Jest już sporo ludzi. I to jest tak powtarzalne, ale też fascynujące w takich miejscach, ta KULTURA ludzi. Sporo ludzi siedzi przy butelce wina, pijąc z KIELISZKÓW. Ludzie się śmieją, rozmawiają, jest fantastyczna atmosfera. Ech te porównania ...
Siedzimy więc także, patrząc powoli, jak zachodzi słońce i zaczyna malować całe miasto odcieniami, żółcie, czerwieni.... Spektakl na, który czekałem ...
pozdrawiam, Michał
cdn ...