Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Porównanie Chorwacja - Bulgaria

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zebra
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebra » 08.05.2005 16:18

Drodzy Forumowicze.

W najbliższej przyszłości grozi mi wyjazd do Bułgarii. Wakacje w Chorwacji = 100% sukcesu. Bułgarii nie znam. Czy ktoś z Was potrafi dokonać porównania tych dwóch krajów pod względem atrakcyjności turystycznej? Jakie morze? Czy nastawiać się na nurkowanie z rurką czy też nie ma co liczyć na bogateżycie podwodne? Mam wiele obaw. Po kilku pobytach w Cro wydaje mi się ze zadne inne miejsce nie jest w stanie mnie zachwycić. :?
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 08.05.2005 17:02

Hello :)
Bylam w Bul. trzy lata temu ( do Cro.jade 1 raz) i barzdo mi sie podobalo, choc spedzalam czas prawie w jednym miejscu- w Neseberze, mieszkalam na kwaterze w starj,zabytkowej czesci miasta-suuuper! inni przyjezdzali tam na 1 dniowe wycieczki za 20 $!!! Sa szerokie i piaszczyste plaze ale ja wolalam chodzic na dzika plaze dla miejscowych. Morze? cudownie dzikie i serio:CZARNE(na skalistej plazy) Sa wielkie fale i wielkie muszle! lowilam je tylko w okularach na2-3 metrch. a! i spotkalam sie w wodzie z czarnomorskim REKINEM(ok.1-1,5m) myslalam, ze umre, ale jak widac przezylam. i koniecznie sprobuj salatki szopskiej. Jedzonko pyszne i tanie.tyle pamietam, hihi. stamtad tez niedaleko do Stambulu-skorzystalam. POZDRAWIAM!
zebra
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebra » 08.05.2005 18:10

WIELKIE DZIĘKI.
Teraz czuję sie już trochę pewniej. Ale z tym rekinem to dopiero musiało być przeżycie. 8O

Jeżeli lubisz takie bliskie spotkania z dzika przyrodą, to w Cro polecam wieczorne koncerty kojotów w okolicy Trpanja na Pelejesacu. Za pierwszym razem napędziły mi niezłego stracha.

Jeszcze raz dziękuję.
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 08.05.2005 18:40

No, bylo....br Ale warto takie przygody miec
Peljesaca nie planowalam ale teraz...kto wie?
Aha, bywaja tez duze fale nawet przy pieknej pogodzie i to tez jest przezycie.
jednak jesli bedziesz nad taka "turystyczna" plaza, to ciepla woda i wszedzie super piaseczek ( za to sie placi niestety).
Do cro wybieram sie z wlasnym namiotem w plecaku, bez auta Przezyje tak 25 dni?
Jak myslisz?
zebra
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebra » 08.05.2005 22:45

Myśle ze przeżyjesz:-). Nigdy nie byłam tam bez samochodu, ale dwa razy pod namiotem i bardzo miło to wspominam.

Oj. Sama najchętniej wybrałabym się do Cro, ale zostalam przegłosowana.
Pinia_Pinia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pinia_Pinia » 11.05.2005 15:43

Byłam 2 razy w cro i raz w BLG i ładniej jest w CRO ale ceny o niebo lepsze w BG, nurkowanie z rurką w BLG też wysmienite ( może nie takie jak w CRO ). Jeśli szukasz info o BLG zajrzyj na
:arrow: www.bulgaricus.com

P.S Mam nadzieję ze mnie admin nie zlinczuje za podawanie adresu konkurencyjnej strony... Cóż- ryzyk-fizyk :) :wink:
violonczela
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) violonczela » 12.05.2005 08:32

zebra napisał(a):
Drodzy Forumowicze.

W najbliższej przyszłości grozi mi wyjazd do Bułgarii. Wakacje w Chorwacji = 100% sukcesu. Bułgarii nie znam. Czy ktoś z Was potrafi dokonać porównania tych dwóch krajów pod względem atrakcyjności turystycznej? Jakie morze? Czy nastawiać się na nurkowanie z rurką czy też nie ma co liczyć na bogateżycie podwodne? Mam wiele obaw. Po kilku pobytach w Cro wydaje mi się ze zadne inne miejsce nie jest w stanie mnie zachwycić.

Chciałabym w tym temacie wtrącić swoje trzy grosze. Po sześciu pobytach w Chorwacji ostatnie dwa wyjazdy na wakacje to Bułgaria. Myślę, że określenie, iz "grożą" Ci wakacje w BG są naprawdę przesadzone. Prosisz o porównanie tych dwóch państw ale jest to bardzo trudne, są to dwa różne kraje. Mnie tak jak Pini bardziej w sensie krajobrazowym podoba sie Chorwacja. Natomiast co do Bułgarii jest ona w moim odczuciu niezwykle ciekawym miejscem. Wystarczy chociażby przeczytać przewodnik Pascala po BG aby nabrać ochoty na wyjazd. W BG znajdziesz przepiekne góry, zabytki wpisane na listę światowego dziedzictwa Unesco, ciekawe miasta , piękne monastyry, antyczne pamiatki. Jak dla mnie BG jest bardziej egzotycznym miejscem (i to pomimo braku palm nad morzem) , trudno mi to wytłumaczyć, ale myślę że sama sie przekonasz, chociażby to kręcenie głowami odwrotnie niż Polsce :roll: tzn jak chcesz powiedzieć "tak" to kręcisz na boki a jak "nie" to należy skinąć głową w dół . Będziesz miała okazję też przypomnieć sobie cyrylicę, chyba że nie jesteś z tego pokolenia co ja, które to jeszcze w szkole uczyło się rosyjskiego. Co do samego morza to jak wiesz plaże są piaszczyste, piaseczek jest ładny taki złocisty, osobiście wolę plaże kamieniste, ale dzieciaki były zachwycone. Wybrzeże przypomina trochę nasz Bałtyk, niemniej tam gdzie byliśmy tzn na południu blisko granicy tureckiej wybrzeze miejscami jest skaliste. Woda w morzu jest mniej słona niż w Adriatyku, pływają w niej piękne duże meduzy. Nie nurkowałam, ale nasi panowie nurkowali i wyciagali z dna piękne duże muszle, niemniej twierdzili, że w Chorwacji dno jest ciekawsze. Wszyscy jako plus BG podają niskie ceny. rzeczywiście w BG jest tanio, tylko nie w kurortach a w małych miejscowościach. ale nie jest to jedyny plus BG. Oczywiscie jest to przyjemne, że idziesz do restauracji wybierasz potrawę a dopiero później sprawdzasz ile kosztuje. A kuchnia bułgarska jest przepyszna. Dla mnie fakt,że nie musiałam na wakacjach robić nawet śniadań bo idąc na plaże wchodziłam po drodze do tawerny i wypijałam pyszną kawę a dziecku kupowałam śniadanko to prawdziwa rewelacja :)
Jedyne co mnie wkurzyło to odprawa na granicy, dziwna opłata dezynfekcyjna :( i inne opłaty za które kazdy z naszego towarzystwa (jechaliśmy w 5 samochodów) zapłacił inną kwotę. Tak więc uczulam Cię,że celnicy na granicy po prostu bezczelnie oszukują.

Mam nadzieję, że miłośnicy Chorwacji nie będą mi mieli za złe faktu iz tak się rozpisałam o BG. Myślę, że wszystkie piszące na tym forum osoby są otwarte i ciekawe świata oraz innych ludzi , a poznawanie nowego miejsca jest wspaniałą przygodą.
A co do bałaganu, może w BG nie jest najczyściej (zresztą w Chorwacji tez widziałam papiery i puszki na plaży) ale Polska też nie jest idealnie czyściutkim krajem.
pozdrawiam i życzę udanych wakacji
zebra
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebra » 12.05.2005 21:19

Bardzo dziękuje Violonczelo.
Coraz bardziej nabieram ochoty BG, chciałabym zeby okazała się dla mnie takim odkryciem jak kiedyś Chorwacja.

A co do strony - Bulgaricus, to jak dla mnie Cro.pl jest bezkonkurencyjna.
violonczela
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) violonczela » 13.05.2005 07:05

I jeszcze jedna rada Zebro. Jadąc do BG nie nastawiaj się, że będzie tam tak jak w HR. Bo nie bedzie. Niestety tak jak w Chorwacji jest tylko w Chorwacji :)

No to mądrze napisałam :o , ale na pewno rozumiesz o co mi chodzi

Pa,
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 14.05.2005 21:05

Zgadzam się całkowicie z Violonczelą.
Choć dla mnie HR jest the best to jednak Bułgaria jest absolutnie warta zobaczenia. Jest to coś zupełnie innego niż HR; otwarte morze, brak wysp, piaszczyste plaże, wysoka fala, cyrylica, żywe relikty socjalizmu itd - spodoba się ludziom ciekawym świata, chcącym zobaczyć coś innego. A sama podróż tamże, zwłaszcza gdy jedzie się przez Rumunię dostarcza niezapomnianych wrażeń i przygód (vide "pancerna" granica BG/RO)
Plusem są niskie ceny pozwalające na dłuższy pobyt i "całodobowe" żywienie się w knajpach (porównywalnych poziomem do chorwackich).
Minusem jest długa podróż i przez to droższa (warto nastawić się na zwiedzanie po drodze), nie zawsze czyste morze, "różny" standart kwater (warto jechać w ciemno i na miejscu wybrać to co komu odpowiada), liczne place budowy nad samym morzem (nowe hotele).
Jedno natomiast należy w BG stanowczo odradzić - kampingi - są absolutnie poniżej "wszelkiego poziomu".
Reasumując warto tam pojechać choćby po to żeby mieć jakieś porównanie z HR, wyrobić sobie własną opinię. Ja nie żałuję że po 6-ciu kolejnych urlopach w HR rok temu spędziłem wakacje w BG bo było na prawdę super. Kiedyś tam powrócę. Ale z góry należy się nastawić że będzie to coś zupełnie innego niż HR.
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 14.05.2005 22:42

Ja podobnie jak Niezawodny nie żałuję pobytu w BG , choć całokształt opinii ująłbym w kilku konkretnych punktach :
1. Ceny (jedzenie , alkohol , kwatery) połowę niższe niż w CRO
1. Pogoda taka sama
3. Woda w morzu "falista" jak w Bałtyku (większe atrakcje) lecz w wielu przypadkach brudna (glony)
4. Ludzie w większości mili , choć ja osobiście spotkałem się kilkakrotnie z arogancją sprzedawców (w Cro tego nie doświadczyłem)
5. Jedzenie serwowane w knajpach bardzo dobre (smakowało mi bardziej niż w Cro)
6. Brak walorów krajobrazowych (BG do Cro nie umywa się)
7. Wskazana znajomość rosyjskiego (angielski i niemiecki w mniejszych miejscowościach praktycznie nieprzydatne)
8. Ze względu na niskie ceny żywimy się w knajpkach (nie potrzeba zabierać żarełka z Polski)
9. Możliwość zwiedzenie w drodze tam , lub z powrotem rumuńskich Karpat (warto)
10. Niezawodny ma raję z jazdą w ciemno. Nie rezerwujcie kwater nie wiedząc jak wyglądają , bo po przyjeździe okazać się może , iż wylądowaliście w chlewie , lub w najlepszym przypadku w norze. Co trzeci dom ma tabliczkę "Do wynajęcia" i można sobie sprawdzić stan przed zapłaceniem.

pozdrawiam , Jacek
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 01.06.2005 16:01

jacol8 napisał(a):Ja podobnie jak Niezawodny nie żałuję pobytu w BG , choć całokształt opinii ująłbym w kilku konkretnych punktach :
1. Pogoda taka sama
3. Woda w morzu "falista" jak w Bałtyku (większe atrakcje) lecz w wielu przypadkach brudna (glony)
4. Ludzie w większości mili , choć ja osobiście spotkałem się kilkakrotnie z arogancją sprzedawców (w Cro tego nie doświadczyłem)
7. Wskazana znajomość rosyjskiego (angielski i niemiecki w mniejszych miejscowościach praktycznie nieprzydatne)
8. Ze względu na niskie ceny żywimy się w knajpkach (nie potrzeba zabierać żarełka z Polski)
10. Niezawodny ma raję z jazdą w ciemno. Nie rezerwujcie kwater nie wiedząc jak wyglądają , bo po przyjeździe okazać się może , iż wylądowaliście w chlewie , lub w najlepszym przypadku w norze. Co trzeci dom ma tabliczkę "Do wynajęcia" i można sobie sprawdzić stan przed zapłaceniem.

pozdrawiam , Jacek
Dziwi mnie tylko to, że na forum o Bułgari smarujesz co innego, czyżby nadmiar słońca ? A może tej Bułgarskiej rakiji ? Sorry, ale nie lubie takich co w dwóch różnych miejscach piszą co innego.
http://www.bulgaricus.com/forum/viewtopic.php?id=1158
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 01.06.2005 19:31

M.Smith napisał(a):
jacol8 napisał(a):Ja podobnie jak Niezawodny nie żałuję pobytu w BG , choć całokształt opinii ująłbym w kilku konkretnych punktach :
1. Pogoda taka sama

pozdrawiam , Jacek
Dziwi mnie tylko to, że na forum o Bułgari smarujesz co innego, czyżby nadmiar słońca ? A może tej Bułgarskiej rakiji ? Sorry, ale nie lubie takich co w dwóch różnych miejscach piszą co innego.

M.Smith , udar słoneczny to chyba sam złapałeś poczas ostatniego weekendu. Czemu zarzucasz mi , że piszę w dwóch miejscach co innego ? Nie lubić mnie możesz , wisi mi to , ale wierz mi , że pisząc tutaj doskonale pamiętałem co napisałem na Bulgaricusie. Nie jestem idiotą , wiem , że wielu tutejszych forumowiczów bywa i tu i tam , więc nie będę się kompromitował pisaniem czego innego niż napisałem w zeszłym, roku.
Przeczytaj dokładnie mój post z Bulgaricusa , a potem mnie atakuj. W którym miejscu napisałem cos sprzecznego ze słowami napisanymi rok wcześniej ???!!! Nadal podtrzymuję to co myślałem w sierpniu zeszłego roku. Nie widzę w moich obydwóch postach żadnej niezgodności , a słowa , które napisałem powyżej są po prostu bardziej stonowane i nie wdaję się tu w szczegóły tak jak wdawałem się na forum o Bułgarii bo to jest forum o Chorwacji. Nadal uważam , że w Bułgarii w porównaniu z Chorwacją jest syf na całej linii , zdania nie zmieniłem. Zresztą nie będę Ci się tłumaczył , uważam tylko , że wygłupiłeś się swoim postem zarzucając mi dwulicowość.
Ale nie martw się , nie jestem pamiętliwy , na drugi raz jednak przeczytaj dokładnie posty innych zanim zdecydujesz się na atak.

pozdrawiam , Jacek
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 01.06.2005 19:57

Jacol8 - mógłbyś dokładniej napisać którędy jechałeś? Planowałem pojechać znowu do Cro, na Hvar, ale może by do Bułgarii?... :roll:

PozdraV
J.
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 01.06.2005 20:35

Jacunio napisał(a):Jacol8 - mógłbyś dokładniej napisać którędy jechałeś? Planowałem pojechać znowu do Cro, na Hvar, ale może by do Bułgarii?... :roll:

PozdraV
J.

Na Hvar... hmm , ja tam też będę w tym roku :)
Co do trasy do BG to jechałem w tamtą stronę przez Czechy , Słowację , Węgry i Serbię (chęć jak najszybszego dotarcia autostradami na miejsce), a wracałem tak samo , z tym że nie przez Serbię lecz przez Rumunię (chęć zwiedzenia zamków w Karpatach). Jeśli jesteś zainteresowany podróżą do Bułgarii to w pełni popieram - każdy powinien pojechać sam podjąć decyzję gdzie chce spędzać przyszłe wakacje : w BG czy w Cro. Poniżej masz link do forum o BG , gdzie w pierwszym od góry poście opisuję swoje subiektywne wrażenia stamtąd.

Wynik taki , że w tym roku wracam do Chorwacji (pomijając mały wypad w góry Durmitor w Montenegro). Jeśli nadal jesteś zainteresowany szczegółami trasy i noclegów po drodze do BG to zapraszam : pisz na mój adres e-mail :
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

pozdrawiam , Jacek 8)
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone