Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Porec z 3-letnim dzieckiem

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomas » 19.02.2006 23:37

Witam wszystkich,
Jestem pierwszy raz na forum i od razu chciałbym poprosić o radę. Wybieramy się z żoną i niespełna trzyletnią córeczką na przełomie czerwca i lipca pierwszy raz do Chorwacji. Poprzez selekcję różnych ofert wybraliśmy Istrię, Porec - półwysep Lantarena (głównie ze wzgłedu na stosunkowo bliską odległość). Poproszę o opinie czy to jest dobra lokalizacja na pierwszy urlop w Chorwacji z małym dzieckiem. Nieukrywam że selekcji dokonywaliśmy pod kontem dziecka ale niestety nie wszystko da się zobaczyć w katalogach. Tak więc liczę na opinie osób które znają to miejsce (oczywiście oprócz rozrywek wodnych z dzieckiem chcielibyśmy zobaczyć coś ciekawego). A może ktoś przypadkiem zna hotel Tamaris i mogłby coś powiedzieć na jego temat. Z góry dziękuję.
Tomas
jabu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jabu » 20.02.2006 08:04

Byłem w Porec w apartamentach Lanterna cztery lata temu. W zełszym roku będąc w Umagu odwiedziliśmy Lanternę wspominając nasz pierwszy raz w Chorwacji..
Jest to dość duży ośrodek składający się z hotelu, apartamentów, pola kempingowego. Duży ośrodek, ale bardzo nam się podobało, tym bardziej, że byliśmy wtedy pierwszy raz. Plaża jest kamienista i leży się na wybetonowanym podkładzie. Warto mieć coś pod plecy. Kąpielisko jest odgrodzone bojami i czyste. W małej częsci jest łagodne zejście, ale małe dzieci to raczej trzeba pilnować. Jeżeli chodzi o zwiedzanie i moje wrażenia z Istrii to na pewno warto tam jechać chociaż raz. Piękne miejscowości, knajpki no i w miarę blisko do Polski. Widoki może nie tak jak na Makarskiej, ale i tak robią wrażenie. :D
Tomas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomas » 20.02.2006 23:01

jabu napisał(a):Byłem w Porec w apartamentach Lanterna cztery lata temu. W zełszym roku będąc w Umagu odwiedziliśmy Lanternę wspominając nasz pierwszy raz w Chorwacji..
Jest to dość duży ośrodek składający się z hotelu, apartamentów, pola kempingowego. Duży ośrodek, ale bardzo nam się podobało, tym bardziej, że byliśmy wtedy pierwszy raz. Plaża jest kamienista i leży się na wybetonowanym podkładzie. Warto mieć coś pod plecy. Kąpielisko jest odgrodzone bojami i czyste. W małej częsci jest łagodne zejście, ale małe dzieci to raczej trzeba pilnować. Jeżeli chodzi o zwiedzanie i moje wrażenia z Istrii to na pewno warto tam jechać chociaż raz. Piękne miejscowości, knajpki no i w miarę blisko do Polski. Widoki może nie tak jak na Makarskiej, ale i tak robią wrażenie. :D

Czyli rozumiem ze wniosek jest ze warto :)
Byliscie z dzieckiem w tym osrodku czy sami?
Czy ten hotel wchodzący w skład ośrodka to wlasnie Tamaris?
Jak duzy jest półwysep Lantarena i jak jest z komunikacją do Porecu i pozostalych niast w poblizu (Vrsar, Rovinij, Pula)?
Sorry ze zadaje tak duzo pytan ale chcialbym wiedziec jak najwiecej przed wyjazdem.
Pozdrawiam,
T.
jabu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jabu » 21.02.2006 12:42

Byliśmy z dzieckiem (12 lat). Mieszkaliśmy w apartamencie składającym się z dwóch pomieszczeń - sypialnia z kanapą dla dziecka i pokojem z aneksem kuchennym dla nas. Pokoje bez super luksusów, ale czyste i ciche, codziennie sprzątane. Całość opłaciliśmy w Nekermanie.
Ośrodek jest duży i przez to ludzie jakoś giną wna dużym ternenie. W czercu zresztąnie było zbyt dużego tłoku, ale też trzeba powiedzieć, że nie jest pusto. Są sklepy, knajpki na terenie. Ceny trochę wyższe niż np w markecie w mieście. Do miasta jest kilka kilometrów. My jeździliśmy wszędzie samochodem bo było dla nas najwygodniej. W miastach samochód czasem trzeba i warto zostawić na parkingu płatnym (dostaje się żeton itp. i płaci się przy wyjezdzie). Dojechać do Puli czy innych miast można drogą którą jedzie się wzdłuż wybrzeża - droga malownicza, ale powolna. Za to można zjeść pysznego 'odojaka" w przydrożnych knajpkach. Wzdłuż półwyspu Istria ciągnie się droga szybkiego ruchu - piękna trasa i szybka (po jednym pasie w każdą stronę), ale jest to droga częsciowo płatna (w zeszłym roku były bramki w okolicach Porec).
Sam kompleks ośrodków Lanterna jest około 3 km od głównej drogi prowadzącej z Umag na południe. Nie pamiętam czy był tam Tamaris.
Pozdrawiam
janusz
Tomas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomas » 21.02.2006 22:06

Witam kolejny raz!
Mam do Ciebie prośbę. Czy mógłbyś zerknąć na poniższą strone?http://www.riviera.hr/cro/objekt.aspx?id=hTamaris
Czy to możliwe Ze mówimy o tym samym miejscu czy to jest jednak inny punkt na tym samym półwyspie. Szczególnie intryguje mnie to zdjęcie plaży. Wygląda bardzo ładnie (żwir). Czy tak jest w rzeczywistości? 8O W katalogu TUI jest info że jest to plaża żwirowa z betonowymi podestami i łąką do opalania (w odleglosci ok. 150m). Natomiast Ty pisales ze przy waszym osrodku plaża byla kamienista z betonowymi podestami. Więc jak można odnieść to zdjecie do opisów i tego co widziales w rzeczywistosci? Jak duży jest ten półwysep? Jakie miejscowości należy zobaczyć koniecznie będąc na Istrii w Porecu? Czy masz jakies informacje na temat wycieczki Z Puli do Wenecji?
Pozdrawiam :wink:
Tomas
jabu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jabu » 22.02.2006 07:41

Jest to możliwe, gdyż ja byłem w apartamentacjh Lanterna (na mapce na dole cypla). Cały ośrodek jest dość duży. Wjeżdza się do niego przekraczając szlaban z budką ochrony. Do apartamentów jechało się prosto a skręcając w prawo oraz w lewo dojeżdzało się do bardziej wypasionych hoteli. Pisałem o naszej plaży, gdyż chodziliśmy tam ze względy na bliskość od naszych apartamentów. Zresztą kamienie w niczyum nie przszkadzały nam, jedynie trzeba chodzić w gumowych butach. Zwiedziliśmy również inne miejsca jak np camp Lanterna leżący przed Tamarisem. Było tam też ładnie i plaże były z miarę łagodnym zejściem (dla dzieci) ze żwirem. Niestety nie zapamiętałem w szczegółach wyglądu plaży w Tamarisie (było to cztery lata temu). Byłem już dwa razy korzystając z Nekermana i TUI i opisy się zgadzały, więc myślę że i tym razem piszą prawdę. Sam półwysep jest dość duży, a do ośrodka skręca się na wysokości TAR i jedzie się około 3 km.
Zwiedzaliśmy Poreć, Pulę, Lim Fiord. Umag. Na pewno warto więcej, ale woda była wspaniała i ciepło tak wielkie że jeździliśmy co drugi dzień.
Planowaliśmy zwiedzenie Wenecji, ale nie zdążyliśmy. Ze względu na czas i koszty cheliśmy jechać samochodem, bo z Istrii jest naprawdę blisko). Podobno są wycieczki (w dwie strony promem) jednak nie poznałem szczegółow.
pozdrawiam :D
Janusz

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone