Jest okazja - Euro jest najniższe od lat i najpewniej wkrótce znowu poszybuje do góry. Można zatem kupić fajny sprzęt który jeszcze niedawno kosztował krocie.
Właśnie dostałem śmieci z Media Markt i wygrzebałem z nich okazję p.t.
OLYMPUS C745 ULTRA ZOOM za 888,- który rok temu kosztował ponad 2000. I chcę go kupić ale nie wiem czy warto. Tzn chodzi mi o to czy to jest dobry sprzęt dla amatora. Szukam sprzętu który będzie pstrykał dobre zdjęcia w ustawieniu auto bo do ustawień ręcznych nie mam zacięcia, może kiedyś...a poza tym fotki pstrykają wszyscy; żona i dzieciaki więc sprzęt musi robić "sam" dobre fotki. Jedyne co zamierzam ustawiać to zoom a w w/w sprzęcie jest co ustawiać bo to jest 10x optyczny. Pytanie więc brzmi czy w/w aparat w w/w kontekście to dobry wybór czy też powinieniem wziąć coś innego, może Canona A85 czy coś podobnego?
Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi, byle szybko i szczerze bo czas ucieka...wieczność czeka
Obecnie eksploatuję HP735 z obiektywem Pentaxa który w maju ub. roku kosztował 900 w promocji a teraz pewnie jest wart 300 i mam sporo zastrzeżeń do funkcjonalności; baterie, autofocus, światło itd. choć trzeba przyznać że jak się chce to da się nim robić przyzwoite zdjęcia
P.S.
Jaki jest adres www do dobrych portali fotograficznych i forów dyskusyjnych o tematyce foto? Pamiętam że ktoś kiedyś zapodał na cro.pl dobry adres ale gdzieś to się już przewaliło pod zwałami kolejnych postów, gdy jeszcze nie było tego działu. Bedę wdzięczny za przypomnienie.