Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poratujcie! Co kupić?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 17.01.2005 23:23

niezawodny napisał(a):
To już jest koniec tej firmy. Za stracony czas sprawę oddałem już do mojego adwokata a w najbliższych dniach temat przekażę kuzynowi z TVN-u.

Stawiam beczkę jak wygrasz. Nie czytałeś tego drobnym druczkiem?

Wiem jedno; to ma być Olympus Ultra Zoom 10x więc pomóżcie!

Tego 725 to ja bym tak od razu nie odrzucał . Co prawda "tylko" x8, ale ptaszki ćwierkają że te olkowe szkła x8 są lepsze od tych x10. Powtarzam plotki, bo ani jednego ani drugiego w łapkach nie miałem.
Ale jeden z nich będę miał. Pod Wozem.
Ostatnio edytowano 18.01.2005 04:45 przez MorskiPas, łącznie edytowano 1 raz
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 17.01.2005 23:35

Sponsor naszego forum dve.pl ma siedzibę w Krakowie

cytat z www.dve.pl:

"Zamówiony towar można odbierać również osobiście (prosimy o kontakt e-mailowy lub telefoniczny w tej sprawie) od poniedziałku do piątku w godzinach 10-17 pod adresem: ul. Wybickiego 7B pok. 11, 31-261 Kraków."

Olka 725 mają za 975zł.

)-|K
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 18.01.2005 09:35

MorskiPas napisał(a):Sponsor naszego forum dve.pl ma siedzibę w Krakowie

Tylko dlaczego te ceny należą do grupy najwyższych ? :(
Jeżeli już ktoś zdecyduje się na zakup w sklepie internetowym i poświęci na wyszukiwanie 5 minut czasu to znajdzie wiele innych sklepów z niższymi niż tutaj cenami.
Sprawdziłem sobie przez stare linki, które miałem w ulubionych gdy wyszukiwałem ceny przed zakupem mojego DX6490:
cena z dve 1499zł a w czterech innych sklepach około 1430zł
natomiast w świetle tego trochę podejrzanie niska jest oferta sklepu diginet24:
Cena = 1325 bo jest to taniej niż na Allegro 1399zł a nawet mniej niż w lekko kontrowersyjnej Pixmanii (ze względu na gwarancję chyba we Francji)
Cena = 1353

Pozdrawiam
Józek
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 18.01.2005 09:50

niezawodny napisał(a):Media Markt działa jak w sowieckim kawale...

Nikt poza Tobą nie napisał w tym wątku nic dobrego o MM, ale jeżeli racjonalne argumenty nie docierają i z założenia odrzuca się je, to takie są efekty :( Ale w końcu "nie kopie się leżącego" :wink: trzeba zapamiętać sobie taką "lekcję od życia" i nie dać się nabrać w przyszłości.
Życzę trafionej decyzji co do modelu aparatu i miejsca zakupu.

Pozdrawiam
Józek

P.S. U mnie wszystkie promocje, którymi się interesuję, oczywiście nie chodzi mi np. o proszek do prania :wink: wywołują taką reakcję, że zaczynam sprawdzać ceny w innych miejscach i jeżeli różnica jest zbyt duża to podchodzę do tego bardzo podejrzliwie. Jest jedna główna zasada "NIE MA NIC ZA DARMO". A zaczęło się to kilka lat temu, gdy chcieliśmy z żoną kupić pralkę automatyczną tańszą o około 500 zł od innych konkurencyjnych i dopiero tuż przed zakupem okazało się, że pralka jest z gwarancją ale był to właśnie tak ładnie zwany "Refurbish" czyli sprzęt naprawiany przez producenta po zwrocie reklamacyjnym :(
Pomijam już pojedyncze lodówki za pół ceny przy otwarciu nowych sklepów, które nie wiadomo kto kupuje :wink: oraz wszelkie audiotele i konkursy sms'owe, w których nigdy nie brałem udziału.
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 18.01.2005 10:13

JoeF napisał(a):P.S. U mnie wszystkie promocje, którymi się interesuję, oczywiście nie chodzi mi np. o proszek do prania :wink: wywołują taką reakcję, że zaczynam sprawdzać ceny w innych miejscach i jeżeli różnica jest zbyt duża to podchodzę do tego bardzo podejrzliwie.

Ostatnio przeczytałem gdzieś w sieci raport, bodajże Inspekcji Handlowej, że 20% towarów, które są w różnych promocjach gazetkowych po ich zakończeniu mozna kupić w tej samej cenie. Mało tego, przed promocją one też kosztują tyle samo. Jakże więc wielka jest siła słowa drukowanego...

Poza tym NAPRAWDĘ lepiej i bezpieczniej jest kupować specjalistyczny sprzęt, jakim są np. aparaty cyfrowe w sklepach do tego przeznaczonych. Przynajmniej wiadomo, że obsługa jest kompetentna, opis zgodny z prawdą (co w gazetkach MM bywa naprawde różnie), a i z ewentualną reklamacją nie ma problemu. Spróbuj coś teklamować w jakimkolwiek hipermarkecie...

Jak już wielokrotnie pisałem: do MM czy nawet do Fotojokera (jest zbyt drogi na zakupy) chodzimy sprzęt pomacać, mozna zrobić kilka testowych zdjęć (w Fotojokerze bez problemu, w MM czasami marudzą), a zakupy zrobić tam, gdzie najtaniej.
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 18.01.2005 22:07

Robercie Waszmośći ! Święte słowa ! Z tym ogladactwem!
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.01.2005 22:56

Bez urazy Panowie!
Ale jak tak sobie tutaj was czytam to stwierdzam u was jednak sporo mentalności sowieckiej; "sklep jest do pomacania" a towar należy "załatwiać" - bez urazy - ale czy nie można normalnie pójść do sklepu i kupić :?:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 18.01.2005 23:02

niezawodny napisał(a):Bez urazy Panowie!
Ale jak tak sobie tutaj was czytam to stwierdzam u was jednak sporo mentalności sowieckiej; "sklep jest do pomacania" a towar należy "załatwiać" - bez urazy - ale czy nie można normalnie pójść do sklepu i kupić :?:

Przecież byłeś... czemu nie kupiłeś? Czyżby też mentalność...
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.01.2005 23:04

Volumen!
Niby tak ale ja się przeciwko temu buntuję a wy już do tego przywykliście że tak po prostu już musi być... :lol:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 18.01.2005 23:06

niezawodny napisał(a):Volumen!
Niby tak ale ja się przeciwko temu buntuję a wy już do tego przywykliście że tak po prostu już musi być... :lol:

Stary, radio Erewań gra w tym kraju dość czasu by przywyknąć :lol:
Izowita
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izowita » 22.01.2005 17:30

nie czytałam wszystkich odpowiedzi moze sie powtórze
ja wybrałabym zdecydowanie Cannona a85.
Pierwszym moim aparatem był własnie olympus ale jak dla mnie nie bardzo radził sobie z automatycznym ustawianiem. sporo zdjec przywiozłam z wakacji sknoconych.a pozatym jak dla mnnie strasznie duze ziarno przy przybliżeniach- własnie jesli chodzi o ten zoom optyczny.
Pozbyłam sie go zaraz po wakacjach
Potem wymieniłam na zwykłą cyfrówkę canona - o niebo lepiej,z automatyką juz sobie radził swietnie i nie knocił fotek

Teraz mam już trzeciego z kolei canona - choć teraz już lustrzankę bo naumiałam sie robić zdjęć z manualnymi ustawieniami i jak narazie bedę wierna canonowi bo jeszcze sie na nim nie zawiodłam

Ale jeszcze raz dla podsumowania Canon i jeszcze raz canon. ma świetne przełozenie ceny do jakosci i świetna jak dla mnie optykę

Pozdrówka
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 23.01.2005 18:06

Izowita napisał(a):Pierwszym moim aparatem był własnie olympus ale jak dla mnie nie bardzo radził sobie z automatycznym ustawianiem. sporo zdjec przywiozłam z wakacji sknoconych.a pozatym jak dla mnnie strasznie duze ziarno przy przybliżeniach- własnie jesli chodzi o ten zoom optyczny.
Pozbyłam sie go zaraz po wakacjach

Pozdrówka

99,9% aparatow ma problemy z trybem Auto- zwlaszcza cyfrowek, gdzie węzsze sa "widelki" ekspozycji niz w analogu na taśmie... i prawie zawsze trzeba cos ustawic by bylo ok.... zeby robic dobre zdjecia trzeba sie nauczyc robiac kika tysiecy zdjec.... a nawet i wtedy jakas czas zdjec nie wychodzi tak jakby sie chcialo.
Co do ziarno to sprawa polega na tym by wtedy gdy robi sie zdjecia w dobrym swietle czulosc ISO ustawic na jak najmniejsza wartosc.

Pozdrav
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 26.01.2005 15:03

Myślałem by na urodziny córkom kupować w tym roku aparaty cyfrowe,ale by nie przesadzić z wydatkiem ,a i żeby coś z tego miały.
W sklepie na naszej stronie są aparaty od 300zł
http://dve.pl/index.php?s=70&c=1
Czy będą miały pożytek z tych aparatów ,czy raczej kupić jeden droższy wspólny?
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 26.01.2005 15:42

platon napisał(a):Myślałem by na urodziny córkom kupować w tym roku aparaty cyfrowe,ale by nie przesadzić z wydatkiem ,a i żeby coś z tego miały.
W sklepie na naszej stronie są aparaty od 300zł
http://dve.pl/index.php?s=70&c=1
Czy będą miały pożytek z tych aparatów ,czy raczej kupić jeden droższy wspólny?

Nie są to drogi Platonie najlepsze aparaty... Maszynki w tej cenie to z reguły kiepska, zazwyczaj plastikowa optyka i brak zoom optycznego.
Kupując dwa aparaty musisz się liczyć z podwójnym wydatkiem na osprzęt i akcesoria - karta pamieci, akumulatorki, futerał. Czyli koszta mogą Ci wzrosnąć nawet do 1000 zł. Dlatego lepiej chyba będzie kupić jeden aparat.
W granicach 600 zł (+/- 100 zł) polecam np.:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40472429
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40122169

Dobre maszyny jak za tą cenę, stosunkowo tanie karty, 3,2 mln pixeli (wystarcza w zupełności), mają zoom optyczny. No i sprzedawca bardzo solidny, a na dodatek ze Śląska.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 26.01.2005 15:44

Jeden wspólny i markowy, to znaczy Cannon, Olympus, Minolta, Nikon ...
Nazwa firmy musi się kojarzyć z aparatami, no może z wyjątkiem Sony (chociaż Sony kojarzy się z kamerami).

pozdraviam Krzysiek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Poratujcie! Co kupić? - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone