Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poratujcie! Co kupić?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 14.08.2008 13:57

Jeszcze mniej więcej 2 lata temu na rynku nie było lustrzanek w cenie 2-2,5 tys. zł i jedyną "alternatywą" dla kogoś kto nie chciał mieć małego, kompaktowego aparatu, ani dużej, ciężkiej i drogiej lustrzanki z walizką obiektywów, były hybrydy - takie jak FZ50, Fuji S9600 lub najlepszy w tej klasie Sony R-1. Wyglądem, wymiarami i wagą przypominały lustrzanki, jednak różnice techniczne były bardzo duże (rozmiar matrycy, niewymienne obiektywy itd.) Ceny tych aparatów kształtowały się również "pomiędzy" - czyli była to idealnie spozycjonowana kategoria produktów. Sytuacja zmieniła się z chwilą pojawienia się na rynku Nikona D40, który był pionierem w klasie tanich lustrzanek. W tej chwili trzeba się mocno zastanowić, bo za cenę FZ-50 (ok. 1400 zł) można chyba nabyć lustro z kitowym obiektywem (albo i dwoma), które na pewno da więcej frajdy i pozwoli rozpocząć troszeczkę poważniejszą zabawę z fotografią. Hybrydy umarły śmiercią naturalną, zamiast nich mamy teraz tanie lustra albo zaawansowane kompakty.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.08.2008 14:17

Z zastrzeżeniem że R1 miało pełnego APSC i to na CMOSowskiej matrycy :wink: Zarówno pod względem matrycy jak i optyki R1 do dziś dnia nie ma konkurenta wśród hybryd 8)
martik80
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) martik80 » 16.08.2008 20:36

No i mnie namówiliście i kupiłam...
Pierwsze wrażenie-przerażenie i muszę się sporo jeszcze nauczyć :D A czytając instrukcję, no cóż mam wrażenie, że jestem blondynką w "blondynkowym tego słowa znaczeniu" (bez obrazy, bo w zasadzie to faktycznie taki kolor mam włosów :lol: )
Ale aparat jest super, jestem zadowolona, jak się trochę podszkolę to postaram się pochwalić.
Wielkie dzięki, naprawdę, zwłaszcza dla Rysia za pokazanie możliwości Alfy i dla Piotrka_B za zmotywowanie. Dzięki, jestem wdzięczna
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.08.2008 06:53

tomek99 napisał(a):W tej chwili trzeba się mocno zastanowić, bo za cenę FZ-50 (ok. 1400 zł) można chyba nabyć lustro z kitowym obiektywem (albo i dwoma), które na pewno da więcej frajdy i pozwoli rozpocząć troszeczkę poważniejszą zabawę z fotografią. Hybrydy umarły śmiercią naturalną, zamiast nich mamy teraz tanie lustra albo zaawansowane kompakty.

Nikona D40 kupił znajomy i klnie jak szewc.
Czyli w cenie FZ jakie dobre lustro? Jaki zaawansowany kompakt?
Czy zakup używanego R1 na sens?
O co chodzi w stwierdzeniu - hybryda typu "DSLR -like" ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2008 07:23

JacYamaha napisał(a):....Nikona D40 kupił znajomy i klnie jak szewc.
....

dlaczego ?
JacYamaha napisał(a):....Czy zakup używanego R1 na sens?....

jak znasz źródło pochodzenia, tj. w jaki sposób ktoś się z tym obchodził, czy nie ma ukrytych wad spowodowanych nieprawidłowa eksploatacją to przy założeniu dobrej ceny TAK
JacYamaha napisał(a):....Czyli w cenie FZ jakie dobre lustro?....

Jak to Twoja pierwsza przygoda z lustrem to......każde będzie dla Ciebie OK. Idź do sklepu weź to do ręki, zobacz jak się z tym czujesz itp.
JacYamaha napisał(a):....O co chodzi w stwierdzeniu - hybryda typu "DSLR -like" ?

To tak jak z reklamą Żywca - prawie jak.....:-)
Krzyżak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzyżak » 18.08.2008 17:05

JacYamaha napisał(a):Witam,
i ja staję przed pytaniem-co teraz? Wszystko co ostatnio robię było cykane Pentax-em 5i Optio. Już słyszę ten śmiech :)
Brakuje mi ostrości, cienia, zdjęć nocnych, krajobrazu, zooma, i tak mogłbym jeszcze trochę wymieniać (kilka moich zdjęć jest już na forum).
Jako 100 % amator (zielony) chciałbym troszkę się podszkolić i zrobić krok do przodu -
budżet < 2000 zł.
POMOCY.
Dzięki.

Witam,

Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze... :wink:

Musisz sobie sam odpowiedzieć:
1) do jakiego stopnia jestem "zielony" :wink:
2) czy jestem przygotowany na duże wydatki (rzędu paru tysięcy zł), bo:
a) zoom - to raczej nie są typowe "kitowe" obiektywy, ale "szkła" za przynajmniej ok. 1000 zł (w zależności od systemu, czy nowe, czy używane),
b) zdjęcia nocne - konieczny zakup statywu,
c) cień - konieczność zakupu lampy zewnętrznej,
d) zalecane kupno (ale niekoniecznie), filtrów UV, polaryzacyjnych, płynów i pędzli do czyszczenia optyki, książki o fotografii, etc.

Jeśli się na to godzisz i masz ochotę to wszystko dźwigać i uczyć się - to kup lustrzankę.

Jeżeli natomiast się nie godzisz na powyższe i dodatkowo do tej pory miałeś "małpkę", nie posiadając przy tym większej wiedzy o fotografowaniu - proponuję zacząć z nieco niższego pułapu, np. Panasonic FZ-8 (do dostania za nieco ponad 700 zł) lub FZ-18 (odpowiednio: >900 zł).
Są to aparaty, które już mają sporo indywidualnych i manualnych ustawień. Zobaczysz, czy Ci to odpowiada. Mają 2-letnią gwarancję, jak Ci się znudzą - sprzedasz z niewielką finansową stratą.
Jeśli połkniesz bakcyla - przesiadka na lustrzankę będzie w miarę bezbolesna, bo i Twoja wiedza o fotografowaniu będzie większa. :)

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2008 20:18

Powinno to być w dziale "Trochę Humoru" ale tam nie wszyscy interesują się tematyką foto.
Przykład na to jak ktoś, delikatnie mówiąc, mający mało do powiedzenia na temat aparatów foto pisze poradnik w prasie o tym jak wybierac aparat :mrgreen:
Komentarz nr 1 pod artykułem jest the best :lol: :cry:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.08.2008 07:10

Piotrek_B napisał(a):
....

dlaczego ?

powiedział mi tak:
1. z d40 nie wszystkie obiektywy ostrzą automatycznie i wtedy pozostaje tylko manual
2. ponieważ nie ma tzw. "śrubokręta"

Wczoraj przymierzałem się do:
FZ-50
Fuji S9600
Sony 200 i 300
Olympus E-510
i dalej nie mam pojęcia co wybrać...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2008 07:32

JacYamaha napisał(a):....powiedział mi tak:
1. z d40 nie wszystkie obiektywy ostrzą automatycznie i wtedy pozostaje tylko manual
2. ponieważ nie ma tzw. "śrubokręta"....

Jedyna prawda to to, że nie ma owego "śróbokręta" ;-)
Co do ostrzenia manualnego - bzdura ;-)
Można ostrzyć na auto ale potrzebny jest do tego obiektyw z napędem.
Podobnie jak do innych Nikonów, np. D40x czyD50
JacYamaha napisał(a):....
Wczoraj przymierzałem się do:
FZ-50
Fuji S9600
Sony 200 i 300
Olympus E-510
i dalej nie mam pojęcia co wybrać...

Ja bym postawił na A200 lub A300 - ale to tylko moja sugestia.
Tak jak Ci wcześniej mówiłem - dla kogoś kto zaczyna zabawę z lustrem KAŻDE z segmentu amatorskiego będzie OK - idź do sklepu i potrzymaj to w ręce - nie każde lustro do każdej ręki "pasuje"
A wracając do A200 czy A300 - jestem na TAK nie dlatego, że sam w tym systemie siedzę tylko....
- to nic innego jak była Konica-Minolta, więc nie są to rozwiązania testowane na nowym sprzęcie,
- stosunkowo tanie (w stosunku do innych systemów) obiektywy zamienne,
- ergonomicznie leży mi to w dłoni ;-)
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 19.08.2008 08:51

JacYamaha napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):
....

dlaczego ?

powiedział mi tak:
2. ponieważ nie ma tzw. "śrubokręta"

Powinien kląć na siebie. Jeśli kupił bez przemyślenia i nie był świadomy ograniczeń D40, to jego wina.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.08.2008 06:16

Krzyżak napisał(a):Witam,

Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze... :wink:

Musisz sobie sam odpowiedzieć:
1) do jakiego stopnia jestem "zielony" :wink:
2) czy jestem przygotowany na duże wydatki (rzędu paru tysięcy zł), bo:
a) zoom - to raczej nie są typowe "kitowe" obiektywy, ale "szkła" za przynajmniej ok. 1000 zł (w zależności od systemu, czy nowe, czy używane),
b) zdjęcia nocne - konieczny zakup statywu,
c) cień - konieczność zakupu lampy zewnętrznej,
d) zalecane kupno (ale niekoniecznie), filtrów UV, polaryzacyjnych, płynów i pędzli do czyszczenia optyki, książki o fotografii, etc.

Jeśli się na to godzisz i masz ochotę to wszystko dźwigać i uczyć się - to kup lustrzankę.

Jeżeli natomiast się nie godzisz na powyższe i dodatkowo do tej pory miałeś "małpkę", nie posiadając przy tym większej wiedzy o fotografowaniu - proponuję zacząć z nieco niższego pułapu, np. Panasonic FZ-8 (do dostania za nieco ponad 700 zł) lub FZ-18 (odpowiednio: >900 zł).
Są to aparaty, które już mają sporo indywidualnych i manualnych ustawień. Zobaczysz, czy Ci to odpowiada. Mają 2-letnią gwarancję, jak Ci się znudzą - sprzedasz z niewielką finansową stratą.
Jeśli połkniesz bakcyla - przesiadka na lustrzankę będzie w miarę bezbolesna, bo i Twoja wiedza o fotografowaniu będzie większa. :)

Pozdrawiam

No i po bezsennych nocach przeznaczonych na rozważanie + i - wybrany i kupiony Panasonic DMC-FZ50. Dziękuję wszystkim za porady.
Zaczynam nowy rozdział życia :D
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 28.08.2008 20:25

Wygląda na to, że wreszcie jest aparat dla tych, którzy chcą mieć "wszystko w jednym" (body) :lol:

http://www.nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/1617/overview.html

W skrócie: 12,3 mpx CMOS, live view, możliwość kręcenia filmów, system czyszczenia matrycy. No i cena - body najprawdopodobniej będzie kosztować poniżej 3 tys. zł.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.09.2008 17:38

A Sony filmików nie dało :cry: :wink:

http://www.sony.pl/hub/dslr - i wygląda na to, że Zeiss umoczy dupę przy Sony. Najlepsze obiektywy nie wyrabiają przy tej matrycy. Cena - ptaszki ćwierkają o referencyjnej 2800$. Całkiem przyjemnie jak na FF :lol:
Pipi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pipi » 13.09.2008 15:56

Witam!!

Proszę o poradę.

Jestem kompletną - jak na razie oczywiście :wink: amatorką fotografką.
Planuję kupno lustrzanki, jak łatwo sobie wyobrazić do celów wakacyjno - hobbistycznych.
Czytam wszystkie fora specjalizujące się w temacie czy strony internetowe producentów (głównie Nikona i Olympusa), no i jak na razie zamiast wiedzieć więcej to wiem coraz mniej 8O
Będę więc wdzięczna za poradę. Jakie wg Was opinie na temat:

- NIKON d60 +18-55VR
- Olympus E410 + 14-42mm + 40-150mm.

A może jakaś inna propozycja?

Z góry dziękuję za wszystkie informacje :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.09.2008 16:25

D60 to rozwinięcie/kontynuacja D40 czyli dalej bez śrubokręta. co oznacza, że skaza będziesz na kupowanie obiektywów z napędem aby mieć AF - jak dla mnie (już chyba to pisałem) podsystem w systemie więc odpada.

Olympus = "kwadratowe": zdjęcia - system 4:3. Wolę 3:2, jakoś bardziej mi się podobają. Nietania optyka Zuiko (w zasadzie tylko) bo producenci niezależni (Tamron, Sigma itp) jakoś nie bardzo się kwapią do projektowania szkieł pod ten system, no i znów odpada :)

Canony z serii Entry level (C350 itp, itd) za małe jak dla mnie i nie pasują mi do ręki - odpada.

Sony (z tym systemem się związałem więc jestem stronniczy) - jak dla mnie wybór optymalny. Dobrze leży w dłoni, duży wybór amatorskiej optyki w przyzwoitych cenach w tym dużo szkieł po babci Minolcie na rynku wtórnym. Plusy: stabilizacja obrazu z każdym szkłem (nawet na M42 i manualnych Minoltach sprzed dziesięcioleci), bo jest zabudowana w korpusie razem z napędem (śrubokręt). A300 dodatkowo ma uchylny Live View monitor (ukłon w stronę przesiadających się z kompaktów i fotografujących np makro lub znad głowy (koncerty itp). Kosztuje 250-300 zł. więcej niż wykastrowany D60.
:) Jest jeszcze A200 jeśli nie chcesz live view - body za około 800 zł więc z obiektywem 18-70 będzie w cenie około 1200 zł. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Poratujcie! Co kupić? - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone