tomek99 napisał(a):W tej chwili trzeba się mocno zastanowić, bo za cenę FZ-50 (ok. 1400 zł) można chyba nabyć lustro z kitowym obiektywem (albo i dwoma), które na pewno da więcej frajdy i pozwoli rozpocząć troszeczkę poważniejszą zabawę z fotografią. Hybrydy umarły śmiercią naturalną, zamiast nich mamy teraz tanie lustra albo zaawansowane kompakty.
JacYamaha napisał(a):....Nikona D40 kupił znajomy i klnie jak szewc.
....
JacYamaha napisał(a):....Czy zakup używanego R1 na sens?....
JacYamaha napisał(a):....Czyli w cenie FZ jakie dobre lustro?....
JacYamaha napisał(a):....O co chodzi w stwierdzeniu - hybryda typu "DSLR -like" ?
JacYamaha napisał(a):Witam,
i ja staję przed pytaniem-co teraz? Wszystko co ostatnio robię było cykane Pentax-em 5i Optio. Już słyszę ten śmiech
Brakuje mi ostrości, cienia, zdjęć nocnych, krajobrazu, zooma, i tak mogłbym jeszcze trochę wymieniać (kilka moich zdjęć jest już na forum).
Jako 100 % amator (zielony) chciałbym troszkę się podszkolić i zrobić krok do przodu -
budżet < 2000 zł.
POMOCY.
Dzięki.
Piotrek_B napisał(a):JacYamaha napisał(a):....Nikona D40 kupił znajomy i klnie jak szewc.
....
dlaczego ?
JacYamaha napisał(a):....powiedział mi tak:
1. z d40 nie wszystkie obiektywy ostrzą automatycznie i wtedy pozostaje tylko manual
2. ponieważ nie ma tzw. "śrubokręta"....
JacYamaha napisał(a):....
Wczoraj przymierzałem się do:
FZ-50
Fuji S9600
Sony 200 i 300
Olympus E-510
i dalej nie mam pojęcia co wybrać...
JacYamaha napisał(a):Piotrek_B napisał(a):JacYamaha napisał(a):....Nikona D40 kupił znajomy i klnie jak szewc.
....
dlaczego ?
powiedział mi tak:
1. z d40 nie wszystkie obiektywy ostrzą automatycznie i wtedy pozostaje tylko manual
2. ponieważ nie ma tzw. "śrubokręta"
Krzyżak napisał(a):Witam,
Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze...
Musisz sobie sam odpowiedzieć:
1) do jakiego stopnia jestem "zielony"
2) czy jestem przygotowany na duże wydatki (rzędu paru tysięcy zł), bo:
a) zoom - to raczej nie są typowe "kitowe" obiektywy, ale "szkła" za przynajmniej ok. 1000 zł (w zależności od systemu, czy nowe, czy używane),
b) zdjęcia nocne - konieczny zakup statywu,
c) cień - konieczność zakupu lampy zewnętrznej,
d) zalecane kupno (ale niekoniecznie), filtrów UV, polaryzacyjnych, płynów i pędzli do czyszczenia optyki, książki o fotografii, etc.
Jeśli się na to godzisz i masz ochotę to wszystko dźwigać i uczyć się - to kup lustrzankę.
Jeżeli natomiast się nie godzisz na powyższe i dodatkowo do tej pory miałeś "małpkę", nie posiadając przy tym większej wiedzy o fotografowaniu - proponuję zacząć z nieco niższego pułapu, np. Panasonic FZ-8 (do dostania za nieco ponad 700 zł) lub FZ-18 (odpowiednio: >900 zł).
Są to aparaty, które już mają sporo indywidualnych i manualnych ustawień. Zobaczysz, czy Ci to odpowiada. Mają 2-letnią gwarancję, jak Ci się znudzą - sprzedasz z niewielką finansową stratą.
Jeśli połkniesz bakcyla - przesiadka na lustrzankę będzie w miarę bezbolesna, bo i Twoja wiedza o fotografowaniu będzie większa.
Pozdrawiam
Powrót do FotoCroClub - dyskusja