Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poratujcie! Co kupić?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.08.2008 10:37

Witam,
i ja staję przed pytaniem-co teraz? Wszystko co ostatnio robię było cykane Pentax-em 5i Optio. Już słyszę ten śmiech :)
Brakuje mi ostrości, cienia, zdjęć nocnych, krajobrazu, zooma, i tak mogłbym jeszcze trochę wymieniać (kilka moich zdjęć jest już na forum).
Jako 100 % amator (zielony) chciałbym troszkę się podszkolić i zrobić krok do przodu -
budżet < 2000 zł.
POMOCY.
Dzięki.

zmrol napisał(a):kupiłam Sony Alphe, a czy jedyny słuszny to mam za małe doświadczenie.

A który alpha?
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 13.08.2008 12:02

Alpha 100 stety albo niestety, bo jako okularnik trochę mi brakuje podglądu na żywo.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.08.2008 12:33

A dlaczego akurat lustrzanka a nie kompakt?
Np ten
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/panasonic ... zarny.html

Ja pierdziu ile tego jest na rynku....
martik80
Podróżnik
sony

Nieprzeczytany postnapisał(a) martik80 » 13.08.2008 16:39

Co sądzicie o aparacie sony DSLR-A200K+ obiektyw 18-70 mm, Cena bardzo atrakcyjna, a ja zupełny laik jeśli chodzi o robienie zdjęć, nawet wam nie ujawnię czym robiłam do tej pory :oops:
Jeśli możecie to doradźcie czy warto za 1500 zł (no może trochę mniej). Cena mnie zachęca i to bardzo, więc radźcie kochani czy warto.
Będę wdzięczna za wasze rady :lol:[/b]
Użytkownik usunięty
Re: sony

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2008 18:03

martik80 napisał(a):Co sądzicie o aparacie sony DSLR-A200K+ obiektyw 18-70 mm,....

Jest OK 8)
martik80 napisał(a):.... czy warto za 1500 zł (no może trochę mniej). Cena mnie zachęca i to bardzo, więc radźcie kochani czy warto....

Pewnie, ze warto, sam taki mam :mrgreen: ale może warto nie za 1500 a za 1300 z kawałkiem :wink:
A teraz na serio:
- czy masz zamiar przejść na robienie zdjęć w trybie manualnym ?
- bo jak masz zamiar robić tym zdjęcia za pomocą programow automatycznych to sobie odpuść zakup bo narobisz sobie kłopotów polegających na STAŁYM DOKUPYWANIU CZEGOŚ DO ROZBUDOWY SYSTEMU :roll: czyli.....
- na dzień dobry dokupienie obiektywu z lepszym zoomem i przede wszystkim lepszej jakości (ten w zestawie aż taki rewelacyjny jak piszą nie jest)
- zakup fitrów na obiektyw/obiektywy (byle co za byle jakie pieniadze do tego nie kupisz)
- zakup akcesoriów w postaci torby na sprzęt i osprzęt (też nie jest to tanie)
- zakup statywu
- na dzień dobry wystarczy :lol:
martik80
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) martik80 » 13.08.2008 18:47

No to mnie nastraszyłeś :roll:
No tak, wybieramy się pierwszy raz do Chorwacji i chciałabym porobić jakieś lepszej jakości zdjęcia aniżeli tym co robię teraz, tzn. takim standardowym jednym z pierwszych aparacików cyfrowych, który pożera akumulatory w tempie ekspresowym, tzn. w takim w jakim wzrasta moja frustracja kiedy z niego korzystam :lol:
No i trafiła się "okazja" kupienia właśnie aparatu Sony za bodajże 1450 zł. I myślałam że na początek tzn. na nasz pierwszy wyjazd starczy dla takiego laika jak ja. A teraz myślę że chyba to jednak ponad moje możliwości i przyjdzie mi pozostać przy mojej starej wysłużonej cyfrówce :cry:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.08.2008 18:54

Że nie tanie, to się zgadza, ponad 10 klocków w 1,5 roku rozpieprzyłem :twisted: Ale można również kitem całkiem ciekawe fotki ustrzelić. Do A200 jako dodatkowe szkło świetnie sprawdzi się taniutka używana flinta 70-210/4 i tani, używany MAF 50/1,7 :wink:

Moje fotki z Cro z ubiegłego roku, praktycznie wszystkie przy pomocy SAL 18-70 były robione i bardziej ubolewam nad brakiem moich umiejętności niż nad jakością kita :)
martik80
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) martik80 » 13.08.2008 19:54

Dziękuję za rady, a zdjęcia Rysiu piękne, ja niestety nawet takich umiejętności nie posiadam . :oops: Ale zdjęcia przekonują mnie na tak, ale muszę się z tym przespać. Dzięki wielkie
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2008 20:00

martik80 napisał(a):.... a zdjęcia Rysiu piękne, ja niestety nawet takich umiejętności nie posiadam . :oops: ....

Ale jak już kupisz tą Alfe to ona zmusi Cię do robienia właśnie takich zdjęć :wink:
martik80 napisał(a):.... Ale zdjęcia przekonują mnie na tak....

O :!: i to jest dobra odpowiedź :lol:
Przemyśl to - nie pali się - cena leci w dół, więc na Twoja korzyść :wink:
W końcu nikt Ci razem z tą Alfa nie karze od razu kupować reszty (w tym obiektywu) :wink:
Pozdrav :papa:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.08.2008 06:49

A może żeby uniknąć stałych wydatków wybrać kompakt czyli np Panasonic Lumix DMC-FZ50.
Czy są na forum użytkownicy tego aparatu? Jakieś opinie?

Czy jednak lustrzanka?
martik80
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) martik80 » 14.08.2008 07:38

Może... ale lustrzanka to moje marzenie od dawna
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.08.2008 09:22

JacYamaha napisał(a):A może żeby uniknąć stałych wydatków wybrać kompakt czyli np Panasonic Lumix DMC-FZ50.
Czy są na forum użytkownicy tego aparatu? Jakieś opinie?

Czy jednak lustrzanka?

Możesz też wybrać np Sony A200 + Sony DT 18-250mm F3.5-6.3. Fakt wyjdzie drożej niż Panas, ale jakość optyczna będzie lepsza, lepsza rejestracja w przypadku matrycy DSLR, zdecydowanie szybszy i precyzyjniejszy AF, dźwięk migawki - bezcenny :wink:
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 14.08.2008 09:24

Tak sobie myślę, że zakup hybrydy typu FZ-50 czy Fuji S9600 nie ma tej chwili sensu. Te aparaty miały być alternatywą dla tańszych lustrzanek, ale rok czy póltora roku temu. Od tamtego czasu pojawiło się na rynku wiele luster "entry level" w bardzo dobrych cenach, i to praktycznie w każdym systemie. Poza tym chyba od czasu FZ-50 nikt nie wypuścił na rynek hybrydy typu "dSLR-like" (jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.08.2008 11:28

dwa razy weszło-jeden usunięty-wywalony
Ostatnio edytowano 14.08.2008 11:31 przez Vjetar, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.08.2008 11:29

tomek99 napisał(a):pojawiło się na rynku wiele luster "entry level" w bardzo dobrych cenach, i to praktycznie w każdym systemie. Poza tym chyba od czasu FZ-50 nikt nie wypuścił na rynek hybrydy typu "dSLR-like" (jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie)

więcej szczegółów proszę i trochę jaśniej bo jestem ciemny w temacie :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Poratujcie! Co kupić? - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone