Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poratujcie! Co kupić?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.07.2008 09:50

Z filtrem UV bym sobie dał spokój. To taka moja osobista uwaga. Poza ochroną mechaniczną nie spełnia ten filtr żadnej istotnej roli a wręcz przeciwnie, można nałapać blików i innych śmieci w obraz 8)
makosm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) makosm » 15.07.2008 13:55

wczoraj czytałem testy tych trzech aparatów. Wszystkie uzyskały ocenę 4/6 ale mimo wszystko jakoś sony rzeczywiście przypadło mi do gustu. Z drugiej strony byłem dziś w euro żeby "pomacać" jak radziliście i tam Sony mi odradzili chociaż to praktycznie Konica (o ile się zorientowałem) a ta wydawało mi się że była dobra firmą.
I bądź tu człowieku mądry :D :idea:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.07.2008 14:36

makosm napisał(a):... Z drugiej strony byłem dziś w euro żeby "pomacać" jak radziliście i tam Sony mi odradzili ...

Ale mieli jakieś wsparcie :?: czy z mięsnego z Tesco się przenieśli :?: :lol: Ostatnio dyskutowałem ze sprzedawcą w Media (żona robiła zakupy na ciuchach więc mi się nudziło i wlazłem :D ). Po 10 minutach rozmowy, wzrok sprzedawcy zdawał się mówić, "Panowie ja chcę do biura, za młody jestem żeby umierać" :wink: . Tak, takie właśnie pojęcie mają chłopaki w tego typu sklepach :wink:
makosm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) makosm » 15.07.2008 16:09

Mój budżet rokuje się w okolicy 2 tyś i teraz moje pytanie czy lepiej żebym kupił A200 plus 2 obiektywy czy pokusić się na np A350 z obiektywem 18-70 :?:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.07.2008 16:57

Gdybym na dzień dzisiejszy miał do wyboru, wziąłbym A350 z kitem i dokupił do kita fioletową Hoyę - polara. W Chorwacji, czy gdzie tam Cię poniosą wakacyjne plany głównie będziesz korzystał z tego obiektywu. Potem nadejdzie jesień, znów troszkę pofocisz kolorowe drzewa, potem zima i spadnie ... chwila, chwila, najpierw spadną ceny teleobiektywów :D Będziesz miał już opanowaną obsługę, może podyskutujemy o technice wykonywania zdjęć, bo nudy nastaną, a Ty odłożysz trochę grosza i kupisz używaną flintę 70-210/4. Poznasz urok stałego światła i zrobisz zdjęcia lepsze niż te z kitowego 75-300 :wink: Sam to szkiełko sprzedałem za niewiele ponad 200 zł a roku nie miało. Może w międzyczasie najdzie Cię chęć na portretowanie i kupisz używaną 50/1,7 ... :wink: i w ten sposób wpieprzysz się w ciąg nieustających inwestycji i szukania tego co najlepsze dla Ciebie. Dlaczego 350 a nie 200 :?: Bo jest to nowsza konstrukcja, ma live view na pokładzie, 14 mpix (wiem, wiem, wszyscy powtarzają wkoło, że to nie ma znaczenia, a ja przekornie twierdzę że ma, a po dokupieniu dobrych szkieł będzie miało jeszcze większe :) ). Teraz Twoja kolej :wink:
makosm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) makosm » 15.07.2008 20:11

zapewne jest racja w tym co mówisz. muszę się jeszcze zastanowić bo różnice miedzy 200, 300 i 350 w parametrach są niewielkie. Natomiast podgląd na żywo jest zachęcające a już w połączeniu z 14 mln pix to już jak dla mnie cacuszko :)
makosm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) makosm » 16.07.2008 18:28

powstaje dylemat. czy zakupić a300 czy a350?? generalnie to samo za wyjątkiem ilości pixeli. czy ktoś może używa Sony Alpha 350?? zastanawiałem sie czy zwiększona ilość pixeli na tej samej matrycy nie spowalnia aparatu za bardzo?? lub ew inne uboczne skutki??
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.07.2008 18:41

W zasadzie różnic nie ma. Nie stwierdzono odczuwalnych spadków szybkości, niektórzy doszukali się minimalnie większych szumów w A350, jednak jego faktura ze względu na większą rozdzielczość jest drobniejsza, przez co łatwiejsza do opanowania przy wołaniu RAWa. Jeśli 2 stówki nie załamią Twojego budżetu bierz 350. 10 Mpix to standard od prawie 2 lat, 14 Mpix to wysoki wynik nawet na dzień dzisiejszy :)
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 17.07.2008 17:11

Stało sie! Towar już w drodze. Przekopałem wszystkie oferty wielu firm i
zdecydowałem sie na :
http://www.torres.pl/aparat-sony-dslra300x-p-9927.html
Jeszcze tylko torba ,karta CF i jakieś drobne dodatki .
I tu moja prośba . Co powinieniem koniecznie dokupć do tego zestawu?
Chciałbym uchwycić nim jakies ciekawe krajobrazy, plenery. Jednym słowem pamiątki z "Cro".
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.07.2008 17:31

Witold P. napisał(a):.... Co powinieniem koniecznie dokupć do tego zestawu?
Chciałbym uchwycić nim jakies ciekawe krajobrazy, plenery. Jednym słowem pamiątki z "Cro".

Pamiatki i to fajne zrobisz nawet tym kitem.
Ale zoomu brakuje :lol:
Ja wprawdzie jeszcze nie dokupiłem ale niedługo mam zamiar kupić Sigme 70-300. Wiecej info na ten temat masz: TU
Do fotek przyda Ci się (o ile w pewnych sytuacjach nie będzie konieczny) filt polaryzacyjny (CPL). Nie kupuj byle czego - szkoda kasy - jak masz kupić byle co to rób bez filtra. Kup sobie polecaną przez wiele osób (w tym i na cro.pl) fioletową HOYA
No i karta pamieci.
Na tym forum nie było wprawdzie dyskusji na temat kart - A SZKODA - bo to wbrew pozorom dobry temat + niezły rozrzut cenowy dla kart CF.
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 17.07.2008 17:51

Dzięki za odpowiedź :D .Mam jeszcze jedno pytanie.Z czego wynika ów parametr tego filtra.Chodzi mi o te 55mm .Czy to jest średnica gwintu na obiektywie? a jeśli tak to czy ten filtr nadaje sie do obydwu :?: :hut: :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.07.2008 19:17

Witold P. napisał(a):.....Z czego wynika ów parametr tego filtra.Chodzi mi o te 55mm .Czy to jest średnica gwintu na obiektywie? a jeśli tak to czy ten filtr nadaje sie do obydwu :?: :hut: :papa:

W sumie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :lol:
Tak to jest średnica.
Kitowy w Alfie ma 55 a czy to co dokupisz będzie miało taką samą średnicę tego nie wiem, bo nie wiem co kupisz :wink:
Sigmy, które ci podlinkowałem mają np. 58.
No cóż.......lustro ma to do siebie, że coś tam trzeba w kółko dokupywać :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.07.2008 19:36

Dodałbym jeszcze zapasową baterię. Dlaczego :?: mając jedną, przed większymi wycieczkami, np Dubrovnik w Cro, będziesz tą jedną, którą dostaniesz w zestawie doładowywał i szybko ją wykończysz. Mając 2, jedna w pełni naładowana śpi w torbie, a druga, nawet może być na oparach, w aparacie. Jak się całkowicie wyczerpie wkładasz tą naładowaną, zaś po powrocie na kwaterkę ładujesz tylko tą całkowicie pustą. Chcesz pofocić nocą - dodatkowo statyw. No i się wpieprzyłeś w wydatki, bo ciąg dalszy nastąpi :wink:
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 17.07.2008 20:09

Tiaaa...muszę dopilnować żeby ślubna nie pokapowała że to jeszcze nie koniec wydatków.Jeśli chodzi o filtr to bedzie pasował do jednego i drugiego obiektywu.Doczytałem w specyfikacji obiektywów.Wsześniej zastanawiałem się co to za pieruństwo ten filtr i gdzie to jest wsadzone do obiektywu.Teraz już wiem!
Dzieki za pomoc. :D :papa: :hut:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.07.2008 08:53

Hahaha :lol: to dopiero początek wydatków ;)

Zzzzzzawsze będzie coś do dokupienia :oczko_usmiech:

Miłej zabawy z lustrem - pogromcą kręgosłupów :oczko_usmiech:

Pozdrav :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Poratujcie! Co kupić? - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone