Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poratujcie! Co kupić?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aney0
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aney0 » 07.07.2008 18:54

jacusd napisał(a):Rysiu!
Też mam Alpha. Czy mógłbyś rzucić okiem na filtr i można dokupić dekielek.Jestem zupełnym laikiem i prosiłbym o poradę
Z góry dziękuję

Jeżeli mogę słówko dodać od siebie, kupowałam te filtry i konwerter u tego sprzedawcy i towar jest ok, Hoya to dobra firma .Ale niech odezwie się specjalista :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.07.2008 19:34

Dokładnie, foto-tip to dobry sprzedawca, wprawdzie miałem kiedyś niewielkie przygody, ale po zgłoszonej reklamacji jeszcze byłem do przodu w postaci gratisów :) Zmrol, 55 mm to na pewno ten rozmiar, bo ten obiektyw też w szafie mam - kupiłem go z analogową Minoltą Dynax 5 :wink: Jacusd - dokładnie to właśnie fioletowa Hoya o której pisałem wcześniej, tyle że dekielka nie potrzebujesz, bo pasuje ten od kita SAL 18-70, bo filtr nie jest wersją slim :D Aney0, fioletowa Hoya jest bardzo dobrym filtrem do obiektywów klasy entry czyli kitów i z pewnością nie popsuje w sposób zauważalny jakości samego szkła. Co do kita Sony 18-70, choć zostałem zwyzywany już za to na forach fotograficznych, to mam takie zdanie, że za te pieniądze to świetne szkiełko do landów, gdzie przysłona jest i tak jest z reguły przymknięta do 8 albo i lepiej. Nie jest oczywiście demonem ostrości, ale jeśli nie zamierzamy startować w konkursach NG albo porównywać cropów 200%, tylko korzystać i bawić się fotografią jest świetny :D

Dobrego Światła życzę :wink:
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 07.07.2008 19:50

Już zamówiony :lol:
Jeszcze raz dziękuję :papa:
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 08.07.2008 07:18

No to super jak 55mm zaraz lecę szukać na allegro HOYA fiolet, może zamówię w foto-tip. Dziękuje bardzo na razie, resztę pytań będę mięć (na pewno) jak aparat dotrze do mnie. Wielkie dzięki. :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.07.2008 07:46

zmrol - witaj w klubie SONY ;-)
makosm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) makosm » 14.07.2008 17:08

Czy możecie polecić jakąś fajną stronkę na której są dobre porównania lustrzanek :?: Chciałbym kupić coś dla fotografa amatora. Najchętniej nabędę jakiś zestaw (aparat+obiektywy) ale niekoniecznie.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.07.2008 17:35

http://www.fotopolis.pl/
http://www.optyczne.pl/

A jak już wszystko przeczytasz, to przyda się http://www.e-psychologowie.pl/ :wink:

Po prostu idź do sklepu, pomacaj co Ci dobrze leży w dłoni, określ przedział cenowy w jakim chcesz się zmieścić i pokaż jakie zdjęcia dominują w Twoich albumach. Może coś doradzimy :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.07.2008 17:51

makosm napisał(a):....Chciałbym kupić coś dla fotografa amatora. Najchętniej nabędę jakiś zestaw (aparat+obiektywy) ale niekoniecznie.

Coś tam doradzić można tylko........co to znaczy to "ale niekoniecznie" :?:
Myślisz o samej lustrzance bez obiektywu :?: Czy jak to mam rozumieć :?: :wink:
Zdjęcia lustrzanką masz zamiar robic trybem AUTO czy sam chcesz się bawić w nastawy :?:
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 14.07.2008 18:03

tu znajdziesz niezle forum do porownania wszelakich cyfrowek...
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/3
makosm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) makosm » 14.07.2008 19:06

Piotrek_B napisał(a):co to znaczy to "ale niekoniecznie" :?:

Najchętniej kupił bym zestaw z dwoma obiektywami ale nie jest to jakimś wymogiem absolutnym.
Jeśli chodzi o ustawienia to mam wiedzę nie wielką ale kompletnie zielony nie jestem :) byłaby to moja pierwsza lustrzanka i z czasem ustawienia ręczne stały by się ważniejsze od AUTO ale na początku to pewnie różnie będzie.
Zazwyczaj robię widoczki, zdjęcia w ruchu i nocy. wiec przekrój dosyć szeroki :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.07.2008 19:36

Do widoczków na początek dobry będzie kit z zakresu 18 - xx i polar, pisałem o takim kilka postów wcześniej. Do zdjęć w ruchu przy kiepskim oświetleniu najbardziej nadawałby się jakiś Canon (wysokie użytecznie ISO) ale na mój gust obsługa tego to do d... . Zdjęcia w nocy zrobisz każdą puszką takie samo, tyle że statyw raczej obowiązkowo. Ja mam Sony A100 i nie narzekam, choć docelowo jesienią/zimą kupię A700 żeby mieć lepsze użyteczne czułości. Dual kita nie kupuj, lepiej dokupić coś długiego z rynku wtórnego. Ja np zaopatruję się na forum http://klubkm.pl/forum/ - gdzie kupuje się w miarę pewnie. Ostatnio firmy prześcigają się z Live View - do pewnych ujęć się z pewnością przydaje, np makro, astrofotografia, zdjęcia w tłumie.
makosm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) makosm » 14.07.2008 19:49

korzystając z powyższych linków tak na szybko przejrzanych to w oko wpadły mi : Nikon D60; Olympus E-510 i Sony Alpha 200.
Rysio- jaki model Canona możesz polecić :?:
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 15.07.2008 00:22

ceny canona spadly i sa ciekawa alternatywa wymienionych modeli przez matryce CMOS ktora canon stosuje w lustrzankach.
Dzisiaj bylem w "Saturnie" ceny Olimpusa400 z obiektywem 14-55 (1199zl)
SonyAlpha200 z obiektywem o ile pamietam 24-70 (1399zl)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.07.2008 07:48

makosm napisał(a):Rysio- jaki model Canona możesz polecić :?:

Jeśli Canon to tylko z dwucyfrowych np 40d, choć obsługa i tak pozostaje dla mnie ciężka. Wszystkie 3 cyfrowe są dla mnie za małe, np 400d, przez co niewygodne do codziennego użytku. Nie bardzo sobie wyobrażam podpięcia do np 400d Sigmy 100-300/4 a wiem o czym mówię, bo mam w domu analogowe body Dynax5, również malutkie, jednak ten sprzęt nie jest tym co codziennego użytku i traktuję go jako zabawkę. Podobnie traktowałbym np 400d. Olympus - jak kto lubi kwadratowe zdjęcia ... ja nie lubię :wink: i też puszki z poziomu entry level są dla mnie za małe. Nikon d40/60 - nie mają śrubokręta, więc konieczne jest stosowanie "podsystemowych" szkieł z własnym napędem. Ogranicza to w mojej opinii rozbudowę systemu i ją podraża. Zdecydowanie mniej tego typu szkieł na rynku wtórnym, na którym ja ze względów finansowych się zaopatruję. No i co zostaje :?: Sony, ale na mnie nie zwracaj uwagi, bo ja stronniczy jestem :wink:

mab napisał(a):SonyAlpha200 z obiektywem o ile pamietam 24-70 (1399zl)

Jak z 24-70 i były na nim niebieskie literki to biorę 50 szt
:wink: - Rzeczony Karolek
Sądzę, że raczej był to SAL 18-70 za tą cenę, a Karolka mogli podpiąć jako testówkę :D
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 15.07.2008 09:20

Witam

A ja polecam Pentaxa K10d, K100D Super - można teraz tanio body kupic i do tego szkło Pentaxa lub Tamrona - 18-250 mm (ta sama konstrukcja).

Moim zdaniem jest idealny zestaw wycieczkowy - Do tego - hoya UV(0) i Polar CPL.

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Poratujcie! Co kupić? - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone