Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poratujcie! Co kupić?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ona_007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ona_007 » 16.05.2008 09:02

Rysio napisał(a):
Za te pieniądze nie kupiłbym go w życiu. Zarówno cena jak i gabaryty i waga, podpowiadają jasno - kup lustro, choćby z dualkitem jakiegoś Nikona, Canona, Sony czy Olka obojętnie. Rozwiniesz się, złapiesz bakcyla dokupisz szkła i możliwości będziesz miała znaczne.

Dla przykładu link do Sony http://www.vipfoto.sklep.pl/go/_info/?i ... 62292a983b

Dużo większy od mojego nie jest - w długości tylko 2 cm - natomiast szerokość " robi" obiektyw.
Zgadzam sie ze ciężar może być problemem. Cena aż tak wielka nie jest można kupić już za 1600 - cięzko go tylko namierzyć i dotknąc przed zakupem. A kota w worku kupować nie lubię...

Lutrzanki mają wg mnie tylko jedną "wadę" - żeby być naprawdę zadowolonym ze zdjeć trzeba wymienić obiektywy- no może nie trzeba ale nie widzę sensu w robiniu zdjęć dobrą lustrzanką z podstawowym obiektywem. A bawienie sie w wymianę obiektywów przy moim dziecku jest rzeczą ...hmmm... trudną. Boję się tego że wydam kupę kasy na obiektyw a potem on mi zwyczajnie zleci na ziemię/kamienie/beton i będzie po ptokach...

Na pewno kupimy taki sprzęt jak Olga podrośnie .

Więc pozostaje hybryda.

Mariusz poleca Panasonica FZ-18. Zdjęcia też są "niekiepskie" :) więc może warto sie przypatrzyć bliżej ?

Pozdrawiam
Marta

PS A może ja sie mylę ? Może robienie zdjęć lustrzankę z podstawowym obiektywem nie jest aż taką wielką wadą? Bo jak się patrzy na te ceny to faktycznie może nie warto pchać sie w hybrydę?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.05.2008 09:34

ona_007 napisał(a):.... A może ja sie mylę ? Może robienie zdjęć lustrzankę z podstawowym obiektywem nie jest aż taką wielką wadą? ...

Moim zdaniem żadna wadą nie jest robienie zdjęć lustrem z kitowym obiektywem.
Od czegoś trzeba zacząć. Kity w Olympusie, Nikonie czy Sony są na "dzień dobry" całkiem dobrymi obiektywami. Popracujesz na kicie i sama zobaczysz co by pasowało zmienić, tj, jaki obiektyw dokupić.
Osobiście na dzień dobry nie pchałbym sie w dual kit - w praniu wyjdzie co Ci bedzie potrzebne a tak zupelnie niepotrzebnie wydasz na 2 obiektywy a po jakimś czasie dojdziesz do wniosku, że ten drugi to tak na serio trzeba zastąpić trzecim.
Jeszcze jakby był sprzedawany po suuuuuuuuuper okazyjnej cenie to OK.
Rysiek podał Ci link do Alfy200 w dual kicie za 2233 PLN - w Fotojoker.pl z pojedynczym kitem można kupić już za 1590 PLN na allegro nawet ciut taniej.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.05.2008 09:38

Mariusz Gubernat napisał(a):
patriks napisał(a):Poproszę o opinię, czy warto Canona PowerShot S5IS?

Będę wdzięczny za obiektywne opinie.

Pozdrawiam

Popatrz na Panasonica FZ-18.
Mam go od grudnia 2007 i powiem Ci, że robienie zdjęć tym aparatem to przyjemność.
Wklejam kilka zdjęć.
Pozdrawiam.

Mariusz ... musiałeś wklejac te zdjęcia :!: :?: Przecież na ich widok niejednemu posiadaczowi lustra, "kopara" opadła. Po ludzi dołować. :D :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.05.2008 11:46

woka napisał(a):...Przecież na ich widok niejednemu posiadaczowi lustra, "kopara" opadła. Po ludzi dołować. :D :wink:

:?: np. któremu :?: 8O i który posiadacz lustra czuje się zdołownany :?: 8O :lol: :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.05.2008 12:09

Leszek Skupin napisał(a):
woka napisał(a):...Przecież na ich widok niejednemu posiadaczowi lustra, "kopara" opadła. Po ludzi dołować. :D :wink:

:?: np. któremu :?: 8O i który posiadacz lustra czuje się zdołownany :?: 8O :lol: :P

Lesiu, to było pod adresem tych z National Geographic :-) ;-) :-)
Woka tak ich zawstydził, że porzucą swoje MARK-i II itp. badziewie i przesiadają się na małpki z telefonów komórkowych :-) :-) :-)
ona_007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ona_007 » 16.05.2008 12:19

Im więcej czytam tym głupsza jestem.

Jeszcze raz proszę o poradę
SONY ALPHA A 350 X
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/297979_cena/
http://www.vipfoto.sklep.pl/go/_info/?id=3255
czy
NIKON D60
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/280754
http://www.vipfoto.sklep.pl/go/_info/?id=3250

Pan w sklepie internetowym polecał sony ponieważ większa możliwość dopasowanie obiektywów poza tym nikon jest bez silnika autofokusa więc oiektywy trzeba kupować z silnikiem.
Znowu kolega poleca nikona bo nikon to nikon:) Hehe co racja to racja .

Pomożecie ?
:wink:

Pozdrawiam
Marta
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.05.2008 12:42

Jeden powie bierz SONIAKA - drugi powie bierz NIKOSIA :wink:

A wybrać musisz TY :roll:

Więc może - rzuć monetę :?: :wink:
Mariusz Gubernat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz Gubernat » 16.05.2008 12:55

Najlepiej znajdź sklep, w którym oba modele są dostępne.
Weź każdy z nich do ręki, pobaw się trochę nimi, zrób kilka fotek, możesz je potem zrzucić na komputer i porównać.
Przemyśl wybór dobrze, jest to nie mało kasy, po co masz później żałować.
Pozdrav.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.05.2008 13:00

Sony w mojej opinii jest dużo lepszym wyborem bo:

- Sony ma silnik AF w body więc w przyszłości podpiąć możesz jakiekolwiek szkło bagnetu Sony/Minolta tzw bagnet A, Nikon silnika nie posiada i w mojej opinii stanowi jakby podsystem systemu.

- Sony ma wbudowaną stabilizację obrazu (stabilizowana matryca) i w związku z tym, każde szkło podpięte jest stabilizowane. W Nikonie niestety skazana będziesz aby stabilizację mieć kupować droższe szkła z oznaczeniem VR.

- Sony ma dobrze rozbudowany rynek wtórny szkieł. Bagnet A został wprowadzony w 1985 roku i od tego czasu szkła są w pełni kompatybilne, nawet z najnowszymi korpusami, a wiadomo, że używane szkła są zdecydowanie tańsze od tych z półek sklepowych.

Ps. Potwierdzam słowa Piotrka co do kupna z dual kitem. Obecnie polecałbym zakup body z kitem 18-70 plus polarek, a w przyszłości dokupisz to, na co będziesz miała zapotrzebowanie :wink:

http://picasaweb.google.pl/Ryszard.Mikolaj/Hrvatska2007 - tu są moje fotki z ubiegłego roku Sony A100+ SAL 18-70 (czyli kit), wg mnie nie najgorszy :)

Edit: Ps 2. Kolega poleca Nikona bo Nikon to Nikon, niestety ostatnio to jedyny argument, dość kiepski zresztą w mojej opinii, Nikonowców :wink:
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 16.05.2008 13:20

Mam Nikona, polecam Nikona....bo Nikon to Nikon :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.05.2008 13:23

:lol: :lol: :lol: A nie mówiłem :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.05.2008 13:26

arekwroc napisał(a):Mam Nikona, polecam Nikona....bo Nikon to Nikon :D

Rozumiem, że nie D40 czy D60 :lol: :wink: A koleżanka raczej nie oscyluje wokół 5d :wink: a zresztą do końca roku Sony też wejdzie w rynek FF więc i ostatni argument zdechnie, no oprócz tego że N to N :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.05.2008 13:47

Kiedyś na forum napisałem NIKON RULEZ :mrgreen: a FUX dopisał "no koments" :mrgreen:

Posiadacz dwóch NIKONów :oczko_usmiech:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.05.2008 13:54

Leszek Skupin napisał(a):Kiedyś na forum napisałem NIKON RULEZ :mrgreen: a FUX dopisał "no koments" :mrgreen:

Posiadacz dwóch NIKONów :oczko_usmiech:

Ale rozumiem, że masz techniczne argumenty :lol: :mrgreen: :devil: :mrgreen:

Posiadacz 3 Sony i Minolty :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 16.05.2008 19:35 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.05.2008 19:12

Leszek Skupin napisał(a):

Którym :?: - wszystkim. :!: :wink:

ps. Leszek, musisz przyznać, że zamieszczone zdjęcia są super. ........... według mojej opini ( najmniej ważna) są dobre (nigdy nie piszę że och,ach). Widać co jest fotografowane :?: - jak widać to jest już ok.

Ona_007 ...... z tych dwóch wymienionych, to najlepszy będzie Canon (małpka) :D :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Poratujcie! Co kupić? - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone