Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poratujcie! Co kupić?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 06.01.2005 17:05

atolek napisał(a):-OLYMPUS WIODĄCĄ MARKĄ????
-a jakież to rozwiązania ta firma ostatnio zaproponowała????

sieci MM nie komentuję gigant arogancji niekompetencji...i marży własnej
wystarczy gdziekolwiek w europie do sklepu internetowego kliknąć i obnaże się matkę najniższych cen.

sam kupowałem na allegro 4 aparaty i u PEWNEGO sprzedawcy można być pewnym pełnego zadowolenia.

Tak, tylko że trzeba mieć tego PEWNEGO sprzedawcy bo ja słyszałem też o takich NIEPEWNYCH...
Ja chcę tylko kupić aparat, więc bez jaj, skoro miałbym oszczędzić ok. 100 PLN ale ryzykować że może coś z nim jest / było nie tak, bez instrukcji, gwarancji itd to sorry ale nie mam się nad czym zastanawiać bo czas to też pieniądz - który trza byłyby poświęcić na znalezienie tego właściwego Allegro-mana a następnie jazdę do niego i cała dalsza zabawa.
To Allegro trochę przypomina mi komunę - towaru nie kupuje się po prostu w sklepie tylko "załatwia". Rozumiem oczywiście sytuacje kiedy można zaoszczędzić naprawdę sporo - wtedy zapewne warto się wysilić.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 06.01.2005 17:07

MariuszLo napisał(a):Mam Olympusa C-740 (prawie identyczny jak 745 - właściwie nie wiem czym się różnią). Mam go od marca 2004. Zrobiłem ok. 3000 zdjęć. Jestem z aparatu bardzo zadowolony (fotografuje amatorsko). Moje zdjęcia zrobione tym aparatem możesz zobaczyć w albumie w FotoCroClub - oczywiście są znacznie pomniejszone.
Pozdrowienia

Powiedz coś więcej Mariuszu Lo; jakie mocne i słabe strony ma twój sprzęt. Czy to prawda co napisał facio że dzieci zdążą uciec nim ustawi się autofocus?
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 06.01.2005 18:16

I ja postanowiłem sie odezwać !

Jeśli chodzi o aparaty, polecam aparat Fuji S5500. Ja miałem starszy model S5000 i byłem bardzo z niego zaaaaadowolony. Jest to aparat który wygląda jak rasowy aparat i robi niezłe zdjądka. Wszystkie fotki które są w albumie są nim robione. A robione były w czasie jazdy ze Splitu
do Dubrownika. Posiada w zestawie adapter który chroni obiektyw, i do niego dokreca się filtry, posiada wspomaganie autofokusa co jest bardzo przydatne w ciemnych warunkach. Możliwości określił bym jako bardzo dobre, oczywiście biorąc pod uwagę ten przedział sprzętowy. Posiada 10x
zoom , ale stwierdzam głośno komu to naco !!!! Do zrobienia bardzo dobrego portretu wystarczy 5x. Robiłem nim zdjęcia sportowe, motocykli które pędziły blisko 300 km/h też wyszły nieźle, ale trzeba trochę praktyki żeby się wstrzelić w taki obiekt. Co mnie drażniło ? Zamrażanie obrazu w wizjerze, ale to niestety ma każdy aparat w tej klasie. Ale jako aparat rodzinno wycieczkowy spełnia aż nad to tę rolę.

A co najważniejsze! Drukowałem z niego fotografie na papierze fotograficznym A4, one wychodzą trochę mniejsze (marginesy) ale jakość zdjęć tak wydrukowanych określę jako znakomita !
Mam je do wglądu, ale niestety w Gnieźnie !
Jest to aparat tak zwany hybrydowy a nie kompaktowy.

Polecam :hut:
atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 06.01.2005 18:20

niezawodny napisał(a):
atolek napisał(a):-OLYMPUS WIODĄCĄ MARKĄ????
-a jakież to rozwiązania ta firma ostatnio zaproponowała????

sieci MM nie komentuję gigant arogancji niekompetencji...i marży własnej
wystarczy gdziekolwiek w europie do sklepu internetowego kliknąć i obnaże się matkę najniższych cen.

sam kupowałem na allegro 4 aparaty i u PEWNEGO sprzedawcy można być pewnym pełnego zadowolenia.

Tak, tylko że trzeba mieć tego PEWNEGO sprzedawcy bo ja słyszałem też o takich NIEPEWNYCH...
Ja chcę tylko kupić aparat, więc bez jaj, skoro miałbym oszczędzić ok. 100 PLN ale ryzykować że może coś z nim jest / było nie tak, bez instrukcji, gwarancji itd to sorry ale nie mam się nad czym zastanawiać bo czas to też pieniądz - który trza byłyby poświęcić na znalezienie tego właściwego Allegro-mana a następnie jazdę do niego i cała dalsza zabawa.
To Allegro trochę przypomina mi komunę - towaru nie kupuje się po prostu w sklepie tylko "załatwia". Rozumiem oczywiście sytuacje kiedy można zaoszczędzić naprawdę sporo - wtedy zapewne warto się wysilić.

-nie jest to różnica "przysłowiowych" 100 złotych, ale znacznie, znacznie większa-dochodząca niekiedy do kilkudziesięciu procent ceny "rynkowej" sitwy-(pół roku temu haracz 1800 !!! zl u pana foto-joker[canon 300D do kupienia NORMALNIE za ok 4500.])-tu oczywiście im droższy sprzęt tym różnica większa.
atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 06.01.2005 18:34

volumen napisał(a):Niezawodny, o fotobanku pisałe obszernie JoeF forum/viewtopic.php?t=6149&postdays=0&postorder=asc&start=15
Krótko mówiąc: urządzenie z dyskiem do którego wgrywasz zdjęcia z aparatu za pomocą kabelka lub wbudowanego czytnika kart. Wtedy wystarczy niewielka karta, np. 128 MB, bo w fotobanku masz dysk np. 20GB.

Przy wyborze aparatu dobrze też porównać sobie zdjęcia. Tu dwa portale, na których można przeglądać zdjęcia wg marki aparatu:
http://www.pbase.com/cameras
http://www.digicamfotos.de/index3.htm?h ... ?cat_id=35

Atolek, a Ty co zaproponowałeś? Poza krytyką naturalnie.
Tak się składa, że na rynku liczą się (wg alfabetu): Canon, Kodak, Minolta, Nikon, Olympus i Pentax. Różnice nie są znaczące, ja nie podejmę się wskazać kto jest pierwszy, a kto ostatni, bo tu w grę wchodzą subiektywne oceny klientów. Ja np. nie przepadam za Canonem, bardziej podoba mi się rysowanie optyki Nikona. To kwestia gustu. Olympus, jak każda firma miał i ma słabsze i lepsze modele. Canon miał wpadki z błędem E18. Minolta ma problem z stabilizacją elektroniczną matrycy w Z3 i dużymi szumami. Tak możnaby wymieniac jeszcze długo. Więc porównujmy zdjęcia, słuchajmy opinii, weźmy aparat w łapę i... decydujmy.
A winnymi wad aparatów jesteśmy my sami. Bo to klient nakręca karuzelę, a producenci coraz szybciej produkują coraz mniej doskonałe aparaty (i nie tylko). 3-4 lata temu Canon przedstawiał kilka nowości rocznie, w ubiegłym roku kilkanaście. Pogoń za pixelami, zbędnymi bajerami, wodotryskami nadal trwa. Czekam na komórke z matrycą 8 mln pixeli. Znając życie nie powinienem czekac zbyt długo.

Właśnie sam opisałeś powód dlaczego nic nie proponuję bo to własna żmudna praca wybrać coś co będzie NAM odpowiadało-kompromis co chcemy żeby nasz aparat umiał a co jest dla nas wodotryskiem...
-zaciekawiła mnie teoria WIODĄCEJ marki Ol.(teoria tylko)noo C. wypuszcza kilkanaście a N. co na to?-zacznie się zaraz wyścig zbrojeń a to nie to forum:)

Może tak:
-ile masz na ten sport pieniążków?
-co będziesz fotografował?
-i kiedy (tylko wczasy czy masz hopla na całego)?

Owszem wejdź do MM, weź aparaty do ręki, uruchom i pobaw się-samo wyjdzie szydło z wora.
a wydaje mi się,że nawet przy kwocie ok 1000 warto te pieniążki wydać dobrze DLA SIEBIE

aparaty, aparaty...a za wizjerem oko i mózg...
bazyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazyl » 06.01.2005 19:27

NIE ZNAM SIĘ , TO NIC NIE POWIEM , ALE WASZE ZDROWIE :lol:
MariuszLo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MariuszLo » 06.01.2005 19:32

Autofocus - wolny, szczególnie przy słabym świetle. Można się wspomóc ustawiając opcję FULLTIME AF na ON (aparat cały czas ostrzy, nie czeka na naciśnięcie migawki do połowy - zżera wtedy trochę więcej prądu). Opóźnienia samej migawki nie są znaczące. Moje dzieci nie uciekają z kadru - są już stateczne :). Próbowałem robić trochę zdjęć zwierzętom - jest to trudne, ale da się. Dowody tutaj http://community.webshots.com/scripts/editPhotos.fcgi?action=viewall&albumID=194734348

Zoom naprawdę się przydaje, może nie do portretów, ale właśnie do zwierząt. Niestety jasność obiektywu pogarsza się początkowych 2.8 do 3.7 przy długiej ogniskowej. Żeby zdjęcie wyszło ostre musisz ustawić czas przynajmniej na 1/200 s - musi być naprawdę jasno. Na pewno lepszy obiektyw jest w Panasonicach (np. FZ3 - 12X zoom optyczny, jasność na całym zakresie ogniskowych 2.8 i dotego jeszcze stabilizacja)

Dużą zaletą aparatu jest bardzo dobre makro.
Co do tego wizjera optycznego :) to rzeczywiście nie ma - jest zastąpiony przez tzw. EVF - czyli wizjer elektroniczny - funkcjonalnie identyczny jak wizjer optyczny (przykładasz do oka, możesz regulować dioptrie), obraz uzyskiwany jest jednak nie przez optyczną lunetkę, ale przez matrycę trafia na mini ekranik LCD o niezłej rozdzielczości - i widzisz właściwie to samo co w dużym ekranie LCD, łącznie z możliwościa ustawień Menu itp.
Przy dużych zoomach urządzenie to umożliwia dokładne kadrowanie ( w zasadzie kadr widziany na ekranie dokładnie odpowiada późniejszemu zdjęciu).

Mój 740 jest zasilany przez standardowe akumulatroki A4 - to też zaleta, ale jak to jest w 745 to musisz się dowiedzieć u sprzedawcy.

Mnie ten aparat całkowicie wystarcza, w zasadzie nie robię zdjęć w zamkniętych pomieszczeniach, w plenerze spisuje się bardzo dobrze.
Może czasem chciałbym móc zrobić jakieś zdjęcie ptaka w locie - ale to jest trudne, w kompaktach bardzo trudne. Może tym Zenithem byłoby łatwiej :)

pozdrowienia
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 06.01.2005 19:49

MariuszLo napisał(a):Co do tego wizjera optycznego :) to rzeczywiście nie ma - jest zastąpiony przez tzw. EVF - czyli wizjer elektroniczny - funkcjonalnie identyczny jak wizjer optyczny (przykładasz do oka, możesz regulować dioptrie), obraz uzyskiwany jest jednak nie przez optyczną lunetkę, ale przez matrycę trafia na mini ekranik LCD o niezłej rozdzielczości - i widzisz właściwie to samo co w dużym ekranie LCD, łącznie z możliwościa ustawień Menu itp.

Z opisu, który czytałem to nie wynikało, więc "zwracam honor" Olympusowi :oops:
Czyli to nawet lepiej niż wizjer optyczny, bo widać na nim mniej więcej to co zostanie sfotografowane a nie to na co celuje wizjer, czasem przy niewielkich odległościach od celu mogą być duże rozbieżności w kadrowaniu. Natomiast to co pisałem o paralotniarzu to był tylko przykład, że po prostu, czasem przy niekorzystnym kącie padania silnego światła słonecznego na głównym wyświetlaczu LCD niewiele widać, natomiast po przyłożeniu oka do wizjera światło padające od tyłu aparatu nie przeszkadza nam.
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 06.01.2005 22:03

Trochę wesołości w albumie ! Popatrzcie ! :papa:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 06.01.2005 23:53

Miałem w łapkach wiele aparatów i każdym starałem się zrobić kilka zdjęć w tym samym miejscu (coś tak jak Steve Digicams). Na tej podstawie wyrobiłem sobie moje prywatne subiektywne zdanie o markach.

Nie oceniałem rozdzielczości, bo uważam że 2mpx jest wystaczające do naszych amatorskich celów, a >4mpx jest "kartożerne".

Naważnieszym moim kryterium jest odwzorowanie kolorów. Fotografuję twarz i patrzę czy ma "naturalny kolor skóry". Wiele aparatów ma tendencję do dokładania czerwonego i twarze wyglądają jak "po spożyciu" i bardzo trudno to później usunąć (chyba, że zdjęcie jest w RAWie, ale to nie ta półka). W tej konkurencji zdecydowanie wygrywa Olympus przed Cannonem i Minoltą.

Jakość optyki: jak rysuje na brzegach, aberracje i takie tam inne. Tu dobra jest każda firma która od zawsze robiła aparaty plus Sony (optyka Zeissa)

Automatyka. Zdjęcie zrobione w typowych warunkach na automacie musi być idealne. W tej kategorii poziom jest wyrównany.

Atofocus musi sobie radzić w każdych warunkach. Duży minus dla Minolty Z1. Trzęsące się ręce (i to niekoniekoniecznie z powodu rakiji, ale czasem trzeba zrobić z jadącego samochodu) 100% nieostre.

Ergonomia. Tu zwracam uwagę na to żeby aparat myślał za mnie, ale nie za dużo. Ważna sprawa, to wracanie do ustawień fabrycznych po wyłączeniu, ale nie zawsze, tylko tam gdzie trzeba. Na przykład ustawiam sobie dla konkretnego zdjęcia +3EV i balans "żarówki". Potem zapominam to wyłączyć i wszystkie zdjęcia mam prześwietlone i niebieskie.
Ale inne ustawienia, takie jak rozdzielczość, czy kompresja nie powinny się zerować. Tu minus dla Nikona D100.

Baterie. Wszystkie firmowe są drogie, a zapasowa bateria w kieszeni to podstawa. Najlepiej jak będą typowe paluszki, mozna włożyć zwykłe baterie kupione w najbliższym kiosku.

Z tego wszystkiego wyszło mi tak: Olympus długo nic, Cannon długo długo nic, Nikon, Minolta, mały odstęp i pozostałe marki które kojarzą się z fotografią. Z tych niefotograficznych jeszcze Sony, tak gdzieś między Nikonem a Minoltą.

Pomogłem Ci coś?

pozdraviam MP
P.S. O browcu Pod Wozem pamiętam. Co się odwlecze to nie uciecze.
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 07.01.2005 07:15

niezawodny napisał(a):Właśnie dostałem śmieci z Media Markt i wygrzebałem z nich okazję p.t. OLYMPUS C745 ULTRA ZOOM za 888,-

Dzisiaj rano słuchając w wiadomościach o rozpoczęciu wyprzedaży poświątecznych w różnych marketach zastanawiałem się, czy przypadkiem ta oferta nie jest również połączona ze sportem ekstremalnym i walką "na łokcie"...
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 07.01.2005 08:45

Chyba jednak moje obawy co do czystości intencji MM okażą się słuszne:

http://cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=10676

zresztą to nie było pierwszy raz :(
http://cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=9830
jeżeli komuś nie chce się tego czytać to najlepszy jest ten poniższy fragment z instrukcją postępowania:

Opiszę jak to się stało, że się udało...

A więc Saturn był czynny od godziny 9 rano. Ja byłem o 8.00 i nikogo nie było. Stanołem pod drzwiami i czekałem... około 8.20 pojawili się pierwsi ludzie. Około 8.45 było już ich coś ponad 50 sztuk. Wszyscy formowali się w jedną kolejkę co mnie trochę podniosło na duchu. Niestety prawie każdy, pytany co chce kupić, mówił Canon.
Drzwi do sklepu otworzyły się równo o 9.00. Wtedy kolejka przestała istnieć. Drzwi były takie unoszone do góry więc jak tylko zrobiła się mała szpara przy podłodze to wszyscy na kolana i do przodu. Następnie, krótki bieg do stoiska z aparatami i koniec Dobiegłem jako 3 i się zalapałem na wymarzonego Canona.

Cenne rady!!

1. Ważne aby dzień wcześniej odwiedzić sklep i wszystko sobie obejrzeć. Gdzie jest stoisko, jak tam najszybciej dobiec itp. Po otwarciu drzwi wpada za nami masa ludzi i naprawde nie ma czasu na rozglądanie się...

2. Należy pamiętać iż drosze rzeczy nie są do brania z półek!! Dużo ludzi było cofanych przy kasie ponieważ wzioło produkt z półki!! Należy podejść (podbiec:)) do odpowiedniego stoiska i od odpowiedniego sprzedawcy wziąść kartkę z zamówieniem!! To, że w wasze rączki wpadnie produkt nic nie znaczy. Ważna jest kartka!! Powtarzam - tak jest przy droższych produktach. DVD za 500 zł brało się wprost z półki i do koszyka.

3. Nie liczcie na to iż jak w kolece jesteście na początku to będzie ok. Jak się otworzyły drzwi to kolejka przestała istnieć.

4. Różne rzeczy jak plecaki, torby itp zostawcie w przechowalni lub ich po prostu nie bierzcie. Zwalniają was i poza tym ochrona może poprosić abyście pokazali co macie w środku

5. Najlepiej wziąść ze sobą z 4 kolegów. Stoicie przy drzwiach. One otwierają się wy zaczynacie biec a koledzy albo biegna z wami i pomagają łapać produkt albo idąc powoli zwalniają konkurentów. poza tym jest z kim pogadać podczas czekania na otwarcie...

6. No i trzeba mieć szczęście...

Wiem iż brzmi to jak szykowanie się na wojne ale taka promocja to nic innego... z ludzi wyłazi wtedy coś niedobrego...

Mam nadzieje, że te wskazówki się komuś przydadzą... jak macie jakieś swoje "patenty" to piszcie...

Pozdrawiam
Józek
atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 07.01.2005 09:05

-tam w drugim Twoim linku ktoś to trafniu ujoł UPOKARZAJĄCE poprostu...
jak zresztą większość chwytów wszystkich wielkich sieci

-kupować, kupować bo się OPŁACA - tylko czy aby napewno?
atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 07.01.2005 09:07

atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 07.01.2005 09:08

coś nie dziala- trza cale skopiować
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Poratujcie! Co kupić? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone