Baaardzo nieładnie się wyraziłeś z całym szacunkiem Rysiu ale widziałem na własne oczy zdjęcia robione z 5MPixli na formacie 50x75 ... widziałem = wiem co "pieprzę" icon_wink.gif
Z całym szacunkiem Rysiu dla Twojej wiedzy technicznej - nie pieprz icon_wink.gif
Pozdrav xyxwave.gif
P.S. Porównaj sobie 5 MPix z małpki i 5 MPix z Canona MarkII lub innego Nikona D3 icon_biggrin.gif
P.S. 2. I możesz zostać "Tomaszem niewiernym" który jak nie zobaczy to nie uwierzy ja WIDZIAŁEM icon_exclaim.gif
Lesiu, oczy są bardzo niedoskonałym narzędziem optycznym, także to co widziałeś, a co powinieneś, to wiesz ... Jeśli zapiszesz zdjęcie w formacie RAW czyli (prawie) bezstratnym, to to co uzyskasz z małpki będzie prawie takie samo jak Marka czy innego D5 jeśli chodzi o rozdzielczość. Różnicę, którą "widziałeś", wynikała najprawdopodobniej z jakości optyki, bo w przeciwieństwie do małpki, zdjęcie zrobione Markiem, który raczej nie miał obiektywu z plastikowymi soczewkami było ostre, w przeciwieństwie do tego małpkowego Dochodzi do tego kompresja i odszumianie przy automatycznej konwersji do JPG i masz mydło z małpki jak się patrzy i rzeczywiście, może ono wyglądać gorzej, niż wrzucenie na papier niedowymiarowanego pod względem rozdzielczości pliku z porządnego aparatu. Maszyny w labach (przynajmniej teoretycznie) najczęściej pracują z rozdzielczością 300 DPi, co oznacza, że w linii o długości 1 cala (2,54 cm) mieści się 300 punktów. 5 Mpix, gdzie na linii poziomej, upchnięte jest dla formatu "3/4" 2592 punkty, pozwala uzyskiwać wydruki bezstratne dla dłuższego boku zdjęcia, wielkości niespełna 22 cm, chyba że popełniłem gdzieś błąd w obliczeniach, a z matmy nie byłem orłem Uzyskiwanie większych wydruków, tak aby na obrazie nie pojawiły się pixele, możliwe jest dzięki jednej z metod interpolacji obrazu. http://pl.wikipedia.org/wiki/Interpolac ... omputerowa) Tyle w ramach teorii, może komuś się przydać Także z pełnym szacunkiem dla Twoich oczu ...