napisał(a) niezawodny » 20.04.2008 21:54
woka napisał(a): Najważniejsze jednak ... nieduże i w razie potrzeby do kieszeni się zmieści.
To jest właśnie główny problem jak dla mnie - gabaryty lustrzanki. Poza paroma wyjątkami (np. Olympus) wszystkie lustrzanki to niestety cegły, które w związku z tym nie zawsze ma się pod ręką bo nie chce się tego nosić. Co prawda mój obecny kompakt (Canon A610) do najmniejszych nie należy ale zawsze mam go przy sobie bo jednak do kieszeni spodni wchodzi (bojówki mają spore kieszenie) a w aucie mam go zwykle w miejscu przeznaczonym na puszkę Coca-Coli
I dzięki temu sporo nafociłem przy różnych przypadkowych okazjach, gdzie lustrzanki pewnie nie miałbym pod ręką. Tyle że jakość zdjęć z lustrzanek bije na głowę każdy kompakt i tu koło rozważań się zamyka. Wychodzi mi że warto mieć i kompakt i lustrzankę
kompakt zawsze pod ręką "gotowy do strzału" a lustrzankę jak się specjalnie idzie na focenie. Dlatego rozglądam się za czymś w stylu Nikona D80, Sony A300, Olympus 510, może Pentax K10 etc i przed wakacjami coś będę chciał wybrać. Prawda jest taka że przy obecnym kursie Euro niezłą lustrzankę można już kupić za ok. 2,5k PLN, więc majątek to nie jest zważywszy że służy to przez wiele lat.