napisał(a) Rysio » 04.03.2008 14:57
20 krotny zoom to w mojej opinii nieporozumienie. Oly dał już raz dupy z optyką prezentując SP 550 uz, gdzie obraz zarówno w szerokim kącie jak i w tele był nie do przyjęcia, to teraz wyskoczył z x20
Po prostu korbole i tyle. Owszem sprzedają tego shitu bo cyfry pracują tu jak magnes. Dlaczego w lustrzankach za najlepsze obiektywy uchodzą stało ogniskowe
Dlaczego spacer zoomy w lustrzankach nie uchodzą za szczyt możliwości, a traktowane są jako alternatywa, gdy nie możemy, albo nie chce się nam nosić torby ze szkłem
Bo jakość optyki spada wprost proporcjonalnie do zakresu obsługiwanej ogniskowej
Przewidywana cena 1800 zł.
za 200 zł więcej można mieć lustro A200 z kitem, za kolejne 200 -300 zł można dokupić używany obiektyw SAL 75-300. Panasonic FZ50 - zakres ogniskowych wynosi 35-420 mm tak więc nie ma szerokiego kąta za to jest lepsze tele. S9600 ma zakres 28-300, tak więc ma szeroki kąt kosztem skróconego tele. Szczerze powiem, że mając doświadczenie z Sony H1 z zakresem 36-432 mm, że zdecydowanie częściej brakowało mi zakresu od 36 mm w dół niż wykorzystywałem 12 krotny zoom i ogniskowe z końca zakresu choć go miałem. Tak jak powiedział Rafał bolączką FZ50 jest szum przy wyższych ISO a w mojej opinii to ważny argument.