napisał(a) JoeF » 06.01.2005 10:10
niezawodny napisał(a):Ja teraz kupię aparat na conajmniej 10 lat. Wg mnie absolutnie nie ma sensu napalać się na najnowsze rozwiązania, które za kilka miesięcy można nabyć za 50% ceny. Stąd mój wstępny wybór na C745. Co myślicie o mojej logice? Może jednak się mylę? To jestem otwarty na inną argumentację.
Główne pytanie brzmi czy dla amatora Olympus C745 to wystarczający sprzęt?
Polemizowałbym chyba tylko z tym "na 10 lat". Właśnie niedawno sprzedawałem mojego Zenita, który miał chyba około 14 lat. Był w 100% sprawny ale robienie zdjęć już od paru lat przestało mi sprawiać przyjemność... Teraz zaczęła się u mnie nowa era i wcale nie myślę sprzedawać mojego aparatu za rok lub dwa ale nie mogę przewidzeć co będzie się działo za 5 lat.
Co do Twojego wyboru: jeżeli podkreślasz "aparat dla amatora" to można byłoby poszukać czegoś co ma więcej gotowych programów tematycznych (niektóre aparaty mają ich po kilkanaście) kosztem mniejszego Zoom'a. Dlaczego tak piszę ? Otóż przy maksymalnych zoomach zdjęcia powinny być właściwie robione ze statywu a nie podejrzewam aby ktoś kto nie chce podchodzić do robienia zdjęć "profesjonalnie" taszczył ze sobą dwukilogramowy statyw, no chyba, że kupuje się aparat o kilkaset złotych droższy ze względu na system Anti Shake
Z drugiej strony zakładanie, że np. dzieci w wieku 12 - 15 lat nigdy nie zrozumieją co to są ustawienia manualne też jest wg mnie błędne, bo bardzo szybko okaże się, że "kolega zrobił takie fajne zdjęcie rozmytego wodospadu a naszym aparatem nie da się podobnego zrobić"...
Pozdrawiam
i życzę trafnej decyzji
Józek
P.S. Mój aparat w momencie kupna też miał już kolejnego następcę (DX7590 z matrycą 5mpix) i taka sytuacja (znikający model) jest na pewno korzystna pod względem finansowym
P.S. 2 Śledziłem niedawno dyskusję na temat trwałości aparatów cyfrowych i może się okazać, że zużywają się one znacznie szybciej np. po 30 lub 50 tysiącach zdjęć. Wydaje się to dużo ale mój półroczny aparat ma już ponad 3000 zdjęć na liczniku a zapewniam, że nie mam czasu na to aby się tym zająć tak jakbym na prawdę chciał. Zapaleńcy robią ponad 1000 zdjęć miesięcznie.