Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poratujcie! Co kupić?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Andrzej40
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej40 » 16.02.2005 22:21

Witam serdecznie.
Po długich godzinach spędzanych na forum cyberfoto..i innych, zamęczaniu kolegów pytaniami ( dzięki JoeF...) itd. kupiłem w sobotę aparat Fuji Film FinePix S5500. Najśmieszniejsze że najlepszą ofertę proponowała firma Grossman na Allegro...która znajduje się w .....Lesznie.
A ja miałem plany kupić coś w Niemczech lub jechać do Krakowa.. :lol:
Okazało się że pod latarnią....Ale nie o to chodzi.Chodzi o to że wreszcie zdecydowałem i problem mam już z głowy...teraz masa nauki..Kolego Niezawodny....wiem co to znaczy szukać i dokonać trafnego wyboru..czy Olimp..czy Canon..a może coś innego..nie jest łatwo :( ...ale wspaniały jest stan kiedy zakupy masz już za sobą, sprzęt w domku...i więcej nie marnujesz czasu na poszukiwania..a to czy był to trafny wybór i tak okaże się po pewnym czasie.. :lol: ..szybka decyzja i po kłopocie....czego i Tobie życzę.Pozdrawiam serdeczni.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.02.2005 08:20

No to powiedz jeszcze jakie fotki produkuje twoje Fuji.
Tylko proszę nie próbuj przekonywać mnie do tej marki bo od Canona lub Olympusa już nie odejdę.
Morski Pas przekonuje mnie jednak do Olympusa 750 Ultrazoom (zoom optyczny 10x) a ponieważ mu ufam to porównam ostatecznie ten aparat z Canonem A85 i się wypełni wola niebios... :wink:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 17.02.2005 10:43

niezawodny napisał(a):No to powiedz jeszcze jakie fotki produkuje twoje Fuji.
Tylko proszę nie próbuj przekonywać mnie do tej marki bo od Canona lub Olympusa już nie odejdę.
Morski Pas przekonuje mnie jednak do Olympusa 750 Ultrazoom (zoom optyczny 10x) a ponieważ mu ufam to porównam ostatecznie ten aparat z Canonem A85 i się wypełni wola niebios... :wink:

Zachwalam Olympusa, ale i na Canona złego słowa nie dam powiedzieć.
Niech się wypełnia...
gadget
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gadget » 17.02.2005 11:06

Co do olympusa, to część osób może zrazić się obiektywem który tak jakby... był mocno niestabilny.
A co do aparatów, to najlepiej iść do sklepu i potrzymać w dłoni... jak pasuje do dłoni to kupować, przynajmniej te, które polecają formowicze :)
A
atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 17.02.2005 11:31

-ale tu można pisać dziesięć razy to samo i nie dociera jakoś...

-wejdź do marketu i weź do ręki, włącz, przybliż, oddal, złap autofocusem różne punkty dalekie i bliskie, obejrzyj obudowę, dotknij guzików...i troszkę bardziej będziesz świadomy o co biega.(kilka aparatów nie tylko jeden!!)

-a ultra zoomx10-bez stabilizatora obrazu jest trochę bezużytecznym gadżetem.trudno nie poruszyć przy takim zbliżeniu i bez statywu.
-a różnice w szybkości ostrzenia to temat na książkę.

-dobre rady,"fachowe" testy i porównania nie zastąpią badania palpacyjnego.

-i jeszcze coś wesołego: zdjęcia robi FOTOGRAF a nie aparat...:)
Andrzej40
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej40 » 17.02.2005 12:12

niezawodny napisał(a):No to powiedz jeszcze jakie fotki produkuje twoje Fuji.

Witam.
Nie próbuje przekonywać...nie znam się na tym...mogę Ci poradzić np. jakie bębny możesz sobie kupić lub jakie blachy :lol: ( jestem muzykiem )..a jeśli chodzi o aparat..tak jak mówi ATOLEK...weż w łapki..
Fuji mi leży i nie razi srebrnym plastikiem...a reszta?? i tak okaże się w praniu... jakieś niuanse w ustawieniach manualnych...bedę mógł coś na ten temat powiedzieć za miesiąc..jak się dowiem o czym Wy mówicie :lol:
Pozdrawiam serdecznie.Pochwal się co kupileś...może kiedyś przy piwku
w CRO porównamy sprzęcicho. :papa:
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 18.03.2005 09:21

a czy ktoś z Was może bawił sie Pentaxem Optio MX 4 ??Co o nim sądzicie ??
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 18.03.2005 09:29

jacek gryczewski napisał(a):a czy ktoś z Was może bawił sie Pentaxem Optio MX 4 ??Co o nim sądzicie ??

Jacek, Petris ma Pentaxa MX, a więc wcześniejszy model z matrycą 3 mln. Zdjęcia robi całkiem, całkiem.
MX4 bawiłem się kiedyś z godzinkę. Dość rozbudowany tryb manualny, ale zdjęcia wychodzą mało ostre. Filmy też. W podobnej cenie masz Fuji S5100, Olympusa C765 czy Minotlę Z10/20. To jeżeli chodzi o mega zoomy. Mój subiektywny wybór:
1. Fuji
2. Olympus
3. Minolta
4. Pentax

Najlepiej porównaj sobie zdjęcia testowe, np. ze stronki http://www.steves-digicams.com
Wybierasz konkretny model, jest kilka stron opisu, na końcu zdjęcia testowe. Ja zawsze wybieram zdjęcie budynku z czerwonej cegły i porównuję, np. tabliczkę z nazwą ulicy - ostrość, wyrazistość itd.
Zapisz sobie na dysku to samo zdjęcie z kilku aparatów, poproś kogoś, aby wydał swą opinię, zrób np. wycinek z tabliczką nazwy ulicy, wydrukuj, pokaż kumplom z pracy, które najlepsze. Wtedy wszystko będziesz wiedział.
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 18.03.2005 23:48

własnie też rozpatrywałem chęć zakupu Fuji lub Konica/Monolta ale za cholere nie moge sie zdecydowac :( za dużo jest tego w sklepie , niby już jestem zdecydowany i leze pełen nadzieji atu jakis typek który sprzedaje twierdzi |"swietny ten aparat ktory Pan sobie upatrzyl no no ..........ale jak moge doradzic to ..............widzial Pan może ten aparacik , albo ten a moze ten \" i cala :idea: w leb :(
p.s Fuji mi sie podoba i............ może to nie fachowe ale zajebiscie lezy w rece :)
atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 19.03.2005 01:46

tak,tak...panowie sprzedawcy to wyjątkowa banda suuuperexpertów z reguły zielonego pojęcia nie mają o czym mówią.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 19.03.2005 09:39

A ja poczytałem sobie opinie na forum Cyberfoto (dzięki waszym informacjom o istnieniu takowego) i zdecydowałem się ostatecznie kupić Canona A510. Euro spadło na tyle że można go mieć już za 800 podczas gdy rok temu jego poprzednik A75 kosztował 2 razy tyle.
Jak sądzicie, dobry wybór?

A z Olympusa zrezygnowałem głównie dlatego że nie można już dostać tych modeli UZ 740/745/750 tylko wyższe, zasilane bateriami specjalnymi.
A czerę goryczy przelał fakt że nie mają one automatycznego zamknięcia obiektywu tylko tzw. "zatyczkę" którą niestety łatwo zgubić, szczególnie jak się ma dzieci :wink:
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 19.03.2005 12:44

niezawodny napisał(a):...
A z Olympusa zrezygnowałem głównie dlatego że nie można już dostać tych modeli UZ 740/745/750 tylko wyższe, zasilane bateriami specjalnymi.
A czerę goryczy przelał fakt że nie mają one automatycznego zamknięcia obiektywu tylko tzw. "zatyczkę" którą niestety łatwo zgubić, szczególnie jak się ma dzieci :wink:

Osobiście swego czasu wybrałem jednak Olimpusa (C-765). I wcale nie zraził mnie fakt że 750-tka którą chciałem kupić właśnie zakończyła produkcję. Firma Olimpus stosuje taką taktykę : raz lub dwa razy do roku nowy model, co nie oznacza, że poprzedni był na nic! Gdy mój model miał 5 miesięcy wprowadzono 770-tkę itd... Ogólnie aparaty z serii 700 są naprawdę dobre, z bardzo dobra optyką. A to czy sie komuś podobają to już sprawa gustu. Ja jednak postawiłem na optykę i firmową niezawodność - od tego zależy przecież jakość zdjęć. Od roku wystrzelałem tysiące fotek i jestem bardzo zadowolony. A obawy typu beterii? Bezzasadne. Na allegro dokupiłem za grosze dodatkowe ładowalne akumulatorki i jeszcze nie zabrakło mi nigdy zasilania. A zatyczka na obiektyw? No cóż , tuleja na obiektyw z filtrem np UV zastępuje w zupełności ten dekielek. A poza tym "zatyczka" o którą się martwisz jest mocowana do aparatu na sznureczku :))... Pozdrawiam...
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 19.03.2005 20:28

Dziś byłem m.in. w MM w Krakowie. Fuji S5500 za 1333 zł. A prywatni importerzy miewają po ok. 1200 - 1260 zł. A Canon S1 IS za 1666 zł. Też nieźle. Co ciekawe, te same modele w MM w Czeladzi droższe o ok. 100 - 150 zł. Niestety, inne modele już nie tak atrakcyjne cenowo. I karty pamięci mają drogie :cry:
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 21.03.2005 08:41

a ja cos do Olympusa ma drobny wstret. Miałem lustrzanke tego producenta i nie moge wiele dobrego o niej powiedziec :( ( czeste awarie i droooogi serwis ).zaboire na kilka dni od znajomego chyba jednak tegp Pentaxa i pobawie sie nim :)
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 21.03.2005 09:17

jacek gryczewski napisał(a):a ja cos do Olympusa ma drobny wstret. Miałem lustrzanke tego producenta i nie moge wiele dobrego o niej powiedziec :( ( czeste awarie i droooogi serwis ).zaboire na kilka dni od znajomego chyba jednak tegp Pentaxa i pobawie sie nim :)

Jasne, macanie jest najprzyjemniejszą częścią poznawania :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Poratujcie! Co kupić? - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone