Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poradźcie proszę jaką drogą dojechać do Albanii

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.04.2021 13:03

waldemar1973 napisał(a): Druga sprawa wjazd do Albanii od strony Macedonii lub Grecji wiąże się z przymusową kwarantanną - ale to muszę jeszcze potwierdzić u źródła, jest to informacja bardzo świeża, więc wymaga potwierdzenia. Informacja powzięta z:
https://www.facebook.com/goalbania2021

Poszukałem informacji na ten temat - i nie ma tego zbyt wiele, na różnych stronach są różne informacje (podobnie jak u nas w kwestii Słowacji), a wiele osób pyta, czy ta kwarantanna dotyczy tylko obywateli Macedonii i Grecji czy wszystkich - odpowiedzi póki co brak.

Zobaczymy, myślę, że nie po to Albania ogłosiła wolny wjazd na wakacje, żeby potem wymyślać jakieś kwarantanny. Tym bardziej, że szczepienia idą u nich najszybciej na całych Bałkanach, a w statystykach też notują największe spadki.

Przypuszczam, że to zamieszanie z kwarantanną mieć związek z wyborami, które odbędą się w najbliższą niedzielę.
Ostatnio edytowano 22.04.2021 13:07 przez marekkowalak, łącznie edytowano 1 raz
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.04.2021 13:07

piekara114 napisał(a):Ma sens jak jedziesz do Ksamil, ale jak jedziesz już do Himare czy Vlora to przejazd przez Grecję nie ma sensu (wykluczam tu zwiedzanie w trasie). Zwłaszcza obecnie, kiedy wjeżdżając do Grecji trzeba mieć test.

No przez Grecją nie (chyba że na powrocie), ale już przez Macedonię jak najbardziej. Jadąc z Polski mamy tylko 3 opcje wjazdu do Albanii:
- z Czarnogóry (obecnie tylko z testami)
- z Macedonii
- z Kosova.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.04.2021 13:30

Przejazd przez Macedonie jest najbardziej sensowny. W Skopje wypada nam idealnie nocleg i mimo że miasto jest lekko kiczowate to lubię tam robić przerwę w podróży. Liczę że w lipcu tam będę.
waldemar1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldemar1973 » 22.04.2021 13:35

piekara114 napisał(a):Ma sens jak jedziesz do Ksamil, ale jak jedziesz już do Himare czy Vlora to przejazd przez Grecję nie ma sensu (wykluczam tu zwiedzanie w trasie). Zwłaszcza obecnie, kiedy wjeżdżając do Grecji trzeba mieć test.

nie bardzo rozumiem... co ma Grecja do podróży do Albanii jadąc z Polski?
waldemar1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldemar1973 » 22.04.2021 13:51

Ja jeśli pojadę, to rozważam trasę przez Czechy, Austrię, i teraz albo Słowenię, Chorwację, Bośnię, Czarnogórę albo z Austrii na Węgry,Serbię, Macedonię ... jechał bym z Poznania, nie wiem którędy lepiej, druga sprawa te całe testy antygenowe one są imienne czy jak?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.04.2021 14:02

Jakąś godzinę temu wysłałem maila do ambasady albańskiej w Polsce na temat tej kwarantanny i już dostałem odpowiedź:

The decision until the 3rd of May is valid for all travelers entering Albania from North Macedonia and Greece. We invite you to contact us again after the 3rd of May.

Czy do 3 maja Albania zamknięta, chyba że wjedziemy z Kosova albo Monetnegro.

Ale to się zapewne zmieni...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.04.2021 14:43

waldemar1973 napisał(a):druga sprawa te całe testy antygenowe one są imienne czy jak?

Oczywiście imienny. Od pcr różni się tym, że inna metoda badania i większe ryzyko błędu, więc mniej dokładny i przez to tańszy.

A czemu chcesz jechać przez Slo i dalej? Chcesz coś zwiedzać w trasie?
waldemar1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldemar1973 » 22.04.2021 15:04

piekara114 napisał(a):
waldemar1973 napisał(a):druga sprawa te całe testy antygenowe one są imienne czy jak?

A czemu chcesz jechać przez Slo i dalej? Chcesz coś zwiedzać w trasie?

A jaką trasę proponujesz na dzień dzisiejszy jadąc od strony Poznania? Najmniej kolizyjny jeśli chodzi o obostrzenia, czyli bez upierdliwych testów, a jeśli już to te antygeny, bo nie uśmiecha mi się dokładać dodatkowo do i tak niepewnego wyjazdu ok. 800zł na PCR ;)

Będę miał 13 dni urlopu , więc zwiedzanie po drodze odpada, wyjazd ma być alternatywą do zimnej, deszczowej Polski, chcę jak najszybciej, jak najmniej problemowo dotrzeć albo do Albanii albo Macedonii. Co byś radził?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.04.2021 16:08

Do Macedonii jazda jest miła i przyjemna. Po samej Macedonii też. Zobacz na moją relację Grecja leniwie...
Co do samej Albanii, nie byłam, ale w planie przejście przy jeziorze Ochrid i cel Saranda.

Jedź do Budapesztu jak ci wygodnie i potem na Belgrad i dalej...
waldemar1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldemar1973 » 22.04.2021 16:35

Ale mi bardziej chodzi o aktualna sytuację, - którędy najlepiej, żeby uniknąć niepotrzebnych problemów związanych z bałaganem covidowym, nie chcę nic zwiedzać, tym razem stacjonarnie tylko. Po Bałkanach swoje juz pojeździłem, Grecję też dwa razy zjechałem. Chodzi o ten czas, którędy, przez jakie państwa i najlepiej bez testów, żeby dojechać do Macedonii albo Albanii
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.04.2021 17:25

Jedyna wiarygodna infirmacja to strony gov.pl
Posprawdzaj sobie każdy kraj.
waldemar1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldemar1973 » 22.04.2021 19:15

piekara114 napisał(a):Jedyna wiarygodna infirmacja to strony gov.pl

tyle to sam wiem ;) chodzi o rzeczywistość, jak jest naprawdę, czy ktoś może jechał w tym tygodniu, info na stronie gov.pl nie sprawdzają się
marcines
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcines » 22.04.2021 19:50

w obecnej chwili najlepszą opcją jest jazda Węgry Serbia Kosovo Albania albo Węgry Serbia Czarnogóra Albania. Do Kosova trzeba mieć paszport i 15e na ubezpieczenie, ale od Prisztiny lecimy autostradą prawie cały czas do wybrzeza albanskiego. Przejazd przez Serbię i Czarnogórę od autostrady w Serbii długi i kręty, dodatkowo nie wiem jak sytuacja na granicy Czarnogóra Albania, w sezonie wakacyjnym lubi się korkować. Można też przez Chowację wybrzezem przez BiH, ale to najdłuższa i najwolniejsza. Chyba ze z Macedonii puszą do Albanii, też dobra opcja.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.04.2021 20:00

waldemar1973 napisał(a):
tyle to sam wiem ;) chodzi o rzeczywistość, jak jest naprawdę, czy ktoś może jechał w tym tygodniu, info na stronie gov.pl nie sprawdzają się
Jeden przejedzie bez sprawdzania, a drugiego sprawdzą i co powiesz, że ktoś na forum pisał, że tak i tak jechał i tak powinno być..... Trzeba kierować się oficjalnymi wytycznymi, a jak będzie lepiej to super.
Jeśli uważasz, że informacje na gov są błędne (choć są aktualizowane naprawdę dość szybko) to pozostaje ci pisać do ambasad RP w poszczególnych krajach...
Na fb osoby piszą, że trasa podana przeze mnie jest teraz ok i bez problemu, a co będzie za 3 dni, nikt tego nie wie...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.04.2021 20:01

waldemar1973 napisał(a):

http://==spam==/forum/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Poradźcie proszę jaką drogą dojechać do Albanii - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone