Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poradźcie proszę jaką drogą dojechać do Albanii

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
wkrak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wkrak » 27.06.2016 23:05

Sol-Wagon dobrze to przedstawił. Do południowej Albanii przez Grecję, a część jedzie obok Jeziora Ochrydzkiego. Póxniej problematyczna droga Korce-Permet albo przez Elbasan. Jeżeli celem jest środkowa lub północna Albania, to przez Elbasan. Ale w tym przypadku najszybsza trasa i najwięcej płaskiego, to będzie trasa przez Kosowo. Tuitaj trzeba dopłacić 15 euro za ubezpieczenie OC samochodu i w stronę Serbia-Kosowo przejedziemy bez problemu, a z powrotem raczej nie.
croneserka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) croneserka » 28.06.2016 18:43

Jadę dokładnie do Durres. To ubezpieczenie w Kosowie to na granicy pobierają? I czy w Kosowie jest bezpiecznie?
Chciałam znowu jechać do Chorwacji ale kumpel się uparł na Albanie i ustąpiliśmy. Nie ukrywam, że rożne rzeczy czytałam i trochę się przeraziłam. Myślę, że najlepsze info jest z pierwszej ręki czyli tutaj.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 28.06.2016 19:31

croneserka napisał(a):Jadę dokładnie do Durres. To ubezpieczenie w Kosowie to na granicy pobierają? I czy w Kosowie jest bezpiecznie?
Chciałam znowu jechać do Chorwacji ale kumpel się uparł na Albanie i ustąpiliśmy. Nie ukrywam, że rożne rzeczy czytałam i trochę się przeraziłam. Myślę, że najlepsze info jest z pierwszej ręki czyli tutaj.

W zeszłym roku jechałem do Golem (15 km poniżej Durres)
Też się bałem...a wyszło OK
Jechałem przez CZ-SK-H-HR-BIH-MNE-AL
Jak coś więcej chcesz wiedzieć...pytaj
croneserka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) croneserka » 28.06.2016 19:40

Dzięki wszystkim za informacje :)
Ja jadę przez SK-H i wychodzi na to, że przez Serbię i Macedonię.
Coś warte zobaczenia jest w Durres i okolicy? Jakieś życie nocne? Czy lepiej późną porą nie oddalać się od hotelu?
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 28.06.2016 19:54

Jest amfiteatr (taki bardzo specyficzny jak dla mnie)
Troszkę innych ruinek , Baszta Wenecjańska
Ogólnie duże miasto portowe
Byłem tylko parę godzin więc wypowiadać za dużo się nie mogę
wkrak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wkrak » 28.06.2016 22:47

croneserka napisał(a):Jadę dokładnie do Durres. To ubezpieczenie w Kosowie to na granicy pobierają? I czy w Kosowie jest bezpiecznie?

Ubezpieczenie 15 euro za samochód, pobierane na granicy. Jasne, że jest bezpiecznie.
A co zobaczyć w okolicy Durres: półwysep Rodonit (Kepi i Rodonit), a tam ruiny twierdzy, cerkiew i charaktersytyczny półwysep. Na południe od niego są szerokie plaże. Później Tirana - centrum i kolejka na górę Dajti.
croneserka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) croneserka » 29.06.2016 22:37

Czyli jest co oglądać. Dziękuje za info. Jedziemy przez Kosowo. To już jutro.. :)
Kacper1978
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper1978 » 19.07.2016 11:18

ajdadi napisał(a):

W zeszłym roku jechałem do Golem (15 km poniżej Durres)
Też się bałem...a wyszło OK
Jechałem przez CZ-SK-H-HR-BIH-MNE-AL
Jak coś więcej chcesz wiedzieć...pytaj

Witam i ja sie podłącze

Co mogłbys mi poradzic na tek trasie co jechales??
Czego uniknac??
Gdzie tankowac??
Chcemy jechac do Durres lub Sarrande ale slyszlem ze w sezonie straszna drozyzna
Jade z 3 dzieci
Wyjezdzam 30 lipca z Jaworzna
Pozdr
Kacper1978
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper1978 » 19.07.2016 11:34

Prosze o pomoc
Ceny kwater w Ksamill Durres itporaz ceny jedzonka w knajpach
Dziekuje
Marek
croneserka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) croneserka » 19.07.2016 13:15

Odradzam drogę przez Czarnogórę, zwłaszcza, że jedziesz z dziecmi, (mimo pięknych widoków) jest dość kręta... serpentyny od połowy Serbii aż do Albanii, jak natrafisz jeszcze na tiry pod drodze co nam się zdarzyło nie raz to trochę się ciągnie nim uda się wyprzedzić. Taka jazda "prawo lewo" non-stop też męcząca dla kierowcy, pasażerów i autka. Raczej polecam motocyklistom ;). Lepiej kierunek przez Macedonię lub Kosowo.
Ja byłam w Durres. Jedzenie w hotelowej restauracji na plaży Znacznie tańsze niż w pierwszej lepszej miejskiej polskiej restauracji. Przykładowo duża pizza capriciossa 20 zł, dorada z dodatkami 20 zł, mule półmisek na 2 osoby 13 zł, kawa mrożona 9zł, makaron z sosem pomidorowym i bazylią 15 zł.
W Albanii stacje paliw są dosłownie co chwilę, warto poprzebierać w cenach, bo za benzin cena od 150-181 leków- więc warto się rozejrzeć.
My byliśmy w 4 osoby, hotel NA plaży (hotel ale w środku są apartamenty, warunki świetne i wyposażenie nowoczesne, 2 balkony, klima, pralka, wszelkie naczynia, budynek ledwo kilkuletni, winda, widok na morze wspaniały, 50 euro za cały apartament za dobę, więc taniej niż na Krupówkach poza sezonem...
Na plaży leżaki z parasolami bezpłatne dla gości hotelowych, nawet po godz.13 był spory wybór, później kilkanaście metrów wolnej piaszczystej przestrzeni i morze :) więc idealne warunki do gry w piłkę, siatkę czy frisbee na plaży, sporo miejsca.

Na miejscu poznaliśmy Albańczyka z Kosowa, który mówił nam, że znacznie ładniej jest w Sarandzie i że Chorwacja wymięka. Patrząc po zdjęciach w internecie, może mieć rację :) ale to jest troszkę dalej od Durres, może kiedyś...
Ostatnio edytowano 20.07.2016 09:23 przez croneserka, łącznie edytowano 1 raz
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 20.07.2016 08:00

Ksamil, pensjonat Bora-Bora, 100 m od plaży, w okresie od 13.06 do 25.06.2016, apartament dla dwóch osób, bardzo czysto, nowe meble, cena 25 euro za dobę.
Obiad w dobrej restauracji dla dwóch osób, 2 x zupy rybne, 1 x kalmary, 1 x mussaka, sałatka grecka, chleb, 1/2 l. wina, 2 x kawa, rachunek 90zł z napiwkiem. Dobra obsługa. Piwo na plaży 120-150 leków, w sklepie piwo od 75 leków. Parasol i dwa leżaki na plaży 500 leków.
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 20.07.2016 09:55

croneserka napisał(a):Odradzam drogę przez Czarnogórę, zwłaszcza, że jedziesz z dziecmi, (mimo pięknych widoków) jest dość kręta... serpentyny od połowy Serbii aż do Albanii, jak natrafisz jeszcze na tiry pod drodze co nam się zdarzyło nie raz to trochę się ciągnie nim uda się wyprzedzić. Taka jazda "prawo lewo" non-stop też męcząca dla kierowcy, pasażerów i autka. Raczej polecam motocyklistom ;). Lepiej kierunek przez Macedonię lub Kosowo....
.
Mam pytanie to jaką trasą jechałaś ,drogę serbsko- macedońską - grecką znam dobrze , nie jest tak źle.
Wyjazd w poł. sierpnia ,interesuje mnie za to trasa drogą od Slavonski Brod przez Doboj , Sarajevo , Hum a w Montenegro do Płużine a potem przez Niksić do Podgoricy i dalej do Albanii.
Planuję nocleg tranzytowy w Harkany potem Plużine albo też Żablijak ( tu już można zjechać do Podgoricy drogą P4 i E65/E80) , mam jeszcze czas do wyboru co bywalcy by polecili.
W krainie Skandenberga przez przejście Hani i Hotit.) wzdłuż Szkodry ,dalej E762 , SH1 .
Jadąc dalej omijać Tiranę ? , warto ,ewentualnie jaką dobrą drogą(SH52?) by wskoczyć na SH2 i potem na SH4 SH8 przez Fier ,Tepelene ,Kakavie do Grecji.
To trasa wg Gogle.
A jeśli jechać wzdłuż wybrzeża w Albanii przez przełęcz Llogara , czy czasu będzie tak mało na 1 dzień ,że należy zabezpieczyć sobie nocleg .
Czas podawany przez Gogle różni się znacząco od rzeczywistego a z podglądaniem widoków ile można realnie liczyć . :D
Gdzie można napotkać utrudnienia drogowe ,policyjne.
Jakie pewne stacje wybierać na tankowanie ropniaka w Bośni(Gazprom ) Czarnogórze ,czy w Albanii .
Gdzie się zatrzymać w widokowym miejscu na dobry obiad ,co ewentualnie przy trasie w Albanii zobaczyć nie nadkładając zbytnio czasu i drogi oraz nie nadwyrężając zbytnio niskopodwoziowego małego 90KM diselka .
Liczę na Wasze sugestie , że coś z rad się dobrego poskłada. :D
croneserka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) croneserka » 20.07.2016 18:47

Nie jechałam w ogóle przez Macedonię. W pierwszą stronę ustaliliśmy trasę z Belgradu do Durres przez Czarnogórę uwzględniając drogi gruntowe (!!!), najszybszą i nas wywaliło na granicę Czarnogóra-Albania w środku gór, później skończył się asfalt, roboty drogowe, ostre kamienie, ciężarówki, walce, koparki, osuwiska, głazy, dzikie krowy, kozy, świnie, skwar... nie chce sobie tego przypominać... cieszę się że żyjemy i auto całe- pod spód nie patrzyliśmy, ale kilka razy 3 z 4 osób musiało wysiąść z auta aby dało rade przejechać, goniła nas jeszcze burza i tak ok.30 km nim zaczał się asfalt... eh, odradzam, chyba, że Wam życie nie miłe... jestem wściekła, że nas w ogóle wpuścili tym przejściem :P droga jest w cały czas w budowie, może za kilka miesięcy będzie gotowa. Każdy napotkany robotnik mówił, że damy rade prócz młodego chłopaka, który szczerze przyznał, że ma wątpliwości. Rzeszów-Durres 27h (dla porównania powrót inną trasą 21h)... za to na tej trasie od Belgradu była non stop autostrada przez Serbię.
Wracaliśmy przez Czarnogórę kierunek Podgorica (niestety Serbie jechaliśmy górami, nie autostradą, bo do autostrady nam było nie po drodze na tej trasie), ale serpentyny non stop, więc trasa ciężka, jak już pisałam wyżej. Ogólnie na trasie powrotnej prze Albanię mieliśmy bardzo dobrą drogę, na prawdę Polska może pozazdrościć niestety.
Co do zwiedzenia i jedzenia na trasie się nie wypowiem, bo jechaliśmy do celu bez przerwy (oprócz drobnych na wc, wiadomo), nie mieliśmy na to czasu i ochoty po przeżyciach ;)
Stacje paliw: jechaliśmy autem na benzynę, nowym ale tankowaliśmy gdzie najtaniej. Jedna z najpopularniejszych stacji w Albanii to Kastrati, myślę, że to taki albański Orlen. Niektóre mają myjnie, obsługa umyje Ci autko i wyodkurza i oczyści za 10 zł, więc polecam- po naszej ciężkiej trasie uwinęli się w 20 minut, a sprzątania było nie mało..a auto jak z salonu wyczyszczone :)
Ostatnio edytowano 20.07.2016 19:27 przez croneserka, łącznie edytowano 1 raz
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 20.07.2016 19:21

W pierwszą stronę ustaliliśmy trasę z Belgradu do Durres przez Czarnogórę uwzględniając drogi gruntowe (!!!), najszybszą i nas wywaliło na granicę Czarnogóra-Albania w środku gór, później skończył się asfalt, roboty drogowe, ostre kamienie, ciężarówki, walce, koparki, osuwiska, głazy, dzikie krowy, kozy, świnie, skwar... nie chce sobie tego przypominać... cieszę się że żyjemy i auto całe- pod spód nie patrzyliśmy, ale kilka razy 3 z 4 osób musiało wysiąść z auta aby dało rade przejechać, goniła nas jeszcze burza i tak ok.30 km nim zaczał się asfalt... eh, odradzam, chyba, że Wam życie nie miłe... jestem wściekła, że nas w ogóle wpuścili tym przejściem
Trochę przesadzasz, też tamtędy jechałem,nie jest tak tragicznie.
croneserka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) croneserka » 20.07.2016 19:28

Nie sądzę, że tą samą, skoro wątpisz, bo nic tu nie koloryzuje. Jechałam tamtędy 1 lipca br. a Ty jeśli już to między 13 a 25 czerwca, więc może droga nie była tak zajechana przez ciężarówki, że darliśmy kilka razy spodem auta o gruz albo po błocie. Jak ktoś chce się przekonać to proszę bardzo... odradzam. Ewentualnie terenówką, powodzenia. Szkoda czasu. Po co 'polecać' komuś trasę o 5h dłuższą skoro są lepsze? Zastanów się.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Poradźcie proszę jaką drogą dojechać do Albanii - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone