napisał(a) JoeF » 26.11.2004 09:40
Świetny pomysł Sławku !
Aby pomóc w "doborze" tematów (bo pstrykać zwykłe zdjęcia moim aparatem w ustawieniach automatycznych to potrafi nawet moja córka z 5 klasy
), wstawiam listę nękających mnie przykładowych problemów:
1. do jakich ustawień dążyć (ISO,przesłona) przy fotografowaniu nocnym np. chmury oświetlone księżycem, światła miasteczka odbite w wodzie
2. przy jakich ustawieniach (czas naświetlania) najlepiej fotografować płynącą wodę aby uzyskać efekt jej ruchu
3. w jakich warunkach używacie różnych korekcji czasu naświetlania (teorię znam, ale chodzi mi o praktykę)
4. sposób optymalnego ustawiania filtra polaryzacyjnego, czy obracanie z określaniem jego położenia "na oko", czy robienie kilku zdjęć z przekręcaniem o określoną ilość stopni, czy też teoretyczne przeanalizowanie położenia Słońca względem fotografowanego obiektu i precyzyjnego ustawienia jakiegoś konkretnego położenia
5. czy używacie filtra "szarego", o jakich parametrch i do jakich tematów
Wiadomo, że każde ujęcie można zrobić 100 razy
przy różnych ustawieniach i wybrać najlepsze, ale przecież nie o to chodzi... zwłaszcza gdy interesuje nas również jakiś obiekt będący w ruchu. Obawiam się też, że robiąc dużo ujęć na odległym wyjeździe, czasem trudno jest wybrać te udane przeglądając je tylko na wyświetlaczu aparatu i szybko może zabraknąć miejsca na wszystkich kartach pamięci
Może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami ?
Pozdrawiam
Józek