Ahoj!
Jestem nowy i pewnie mój wątek spotka się z zarzutami, że odgrzewam koleta itp.( pewnie nie ja pierwszy i nie ostatni)
Ale jestem na etapie poszukiwania pontonu i opinie z użytkowania będą bardzo pomocne.
( nie tylko dla mnie podejrzewam):) Dodam , ze mierze w ponton o długości 4.2m chyba z drewnianą podłogą.
Przeglądam internet - strony producentów i różne fora. Trochę marek jest na rynku-chociaż podejrzewam i z tego co wyczytałem - materiał i produkcja to w 90 % Chińczaki, ewentualnie Korea, może niemieckie( choć i tak pewnie rodem z ChRL) i Bark ukraiński. Konstrukcje bardzo podobne - podobno Kolibri ma mocniejszy materiał i więcej warstw. I jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach- np wykonania. Nie chciałbym się nadziać i żeby było - mądry Polak po szkodzie- kupię i dopiero wyjdą niedoróbki itp.
Tak więc proszę , jeśli ktoś z forumowiczów ma chwilkę i opinię o swoim pontonie- o wypowiedz
- czy to ogólnie czy w takich kwestiach jak np:
podłoga drewniana czy aluminiowa- w czym lepsza aluminiowa poza tym że lżejsza
i jakie znaczenie w praktyce mają końcówki tub- zaokrąglone/ pochylone w dół czy symetrycznie poniesione do góry
Kolibri? Bush? X-boat? Nord Boat? Proscan Marine? Wild Lake? Zodiac? Sportis? Qicksilver? Brig?Inny?
I czy różnica w cenie za np: Hondę ( lub inny) ma przełożenie na jakość
I właśnie- WLG - ostatnio wypuścili "specjalną wersję" pontonu na Chorwację - DRAGON - ze wzmacnianą podłogą na kamienie -ktoś się z tym spotkał?
Z góry dziękuję za opinie
pozdrawiam