Pontony-opinie użytkowników, temat ten powinien się zaczynać trywialnym pytaniem do czego potrzebny jest nam ponton?
Co za pytanie? Sam je kiedyś zadałem na forum i co usłyszałem w odpowiedzi?
Musimy sobie zadać to pierwsze pytanie pogłębione jak, ile czasu i do czego będziemy używać pontonu, kto będzie często nim pływał?-Wielkość pontonu im większy tym lepszy, dostosowany do ilości często używających gumiaka osób. Powiedzmy 3+1/2 wybieramy ponton co najmniej 4+1/2 i silnik o mocy max. dostosowanej do udźwigu pawęży. Nigdy nie kupujcie łodzi dla rodziny i znajomych królika!
- Jeśli jesteśmy zapalonymi motorowodniakami, mamy czas i warunki do pełno sezonowej eksploatacji pontonu odpowiedz jest prosta.
Nie oszczędzajmy na jakości weźmy choćby na kredyt markowy ponton, markowy nowy lub prawie nowy silnik.
- Czy używany markowy ponton? Ja wolałem nowego INFO-MEDIA niż 10 letniego Zodiaka. Może po tym jak pooglądałem sobie w Chorwacji markowe pontony do łatania w serwisie. To jak ze starym samochodem, WSZYSTKO ZALEŻY OD EGZEMPLAŻA.
- Jeśli jesteśmy z wielu powodów wakacyjnymi motorowodniakami (jak ja). Pływamy w czasie wakacji + przygodnie, nie warto wywalać olbrzymiej kasy na super markowy ponton. Lepiej tą nadwyżkę kasy włożyć w silnik. Szukajcie nowego "Chińczyka" z dobrymi opiniami na forum ale takim jak to cro.pl gdzie ludzie faktyczne pływają nie piszą co karze napisać jakiś producent. Silnika lepiej używanego i MARKOWEGO niż nowego "Chińczyka". Szukajcie po sezonie ze względu na dużo lepsze ceny (nawet-30%).
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Kilka lat temu posłuchałem tej ostatniej rady naszego Mentora forum (K. Pozdro
) i zakupiłem ponton
INFO-MADIA oraz używany prawie nowy silnik Merkury. Z perspektywy upływu lat wybór okazał się dobry. Ponton służył osiem lat. Materiał pontonu po tym czasie eksploatacji wyglądał jak nowy. Lekką zauważalną wadą po tym czasie pływania było odklejanie się uchwytów, rączek ( PCV od PCV). Odpowiedni klej naprawił problem. Raz w Tisno ostatniego roku odkleiła się pawęż (pewnie z mojej winy ponieważ źle włożyłem podłogę
) . W Pirovacu skleił ją fachowiec za 200kun.
Teraz przesiadłem się na niewielką skorupę
darektv napisał(a):Witam
czy ktoś ma doświadczenie z pontonem marki STORM np model STK 400 E ?
link :https://www.olx.pl/oferta/ponton-storm-stk-400-e-CID767-IDibyTJ.html
te pontony są o około 15-20 cm szersze niż inne przy tej samej długości.
Przymierzam się do takiego i chciał bym poznać opinie o nich oraz dowiedzieć się jak zachowują się na wodzie
Chyba nikt na forum nie używa, bo pewnie miał byś odpowiedz.