Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ponton-pływanie,kradzież itp.

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ciupag
Globtroter
Ponton-pływanie,kradzież itp.

Nieprzeczytany postnapisał(a) ciupag » 10.09.2005 09:42

zacznę od tego, że przeczytałem wszystkie posty związane z pontonami na forum i zamieszczam tu pytania, które nie były omawiane badź w sladowych ilościach
W tym roku po raz czwarty odwiedziłem cro..Miałem ze sobą pontonik Chalenger 500. Żałuję, że zabawy z pontonem nie zacząłem wcześniej bo dziś bym pewnie dysponował czymś innym. :(
Wracając do tematu, zaraziłem frajdą pływania na pontonie całą rodzinę tylko, że po czterech dniach pływania przyszła w nocy potężna Bura :!: i nasz pontonik zabrało razem z boją do której był przymocowany :(
Boję zamontowałem sam przyczepiając ją do dużego kamienia, ale okazało się to niewystarczające. Całe szczęście, że był to tani pontonik a nie coś wartego dużo większe pioeniążki.
Gospodarz u którego byłem powiedział, żę za rok zrobi profesjonalne boje do mocowania jednostek :)
Teraz już odnośnie tematu:
Chcę kupić ponton dł.ok.3,5 m + motor 4 km. tak żeby można nim było pływać od zatoczki do zatoczki a nawet troszkę dalej- oczywiście mając na uwadze wszystkie ostrzeżenia o których była mowa na forum :D
Nowy taki sprzęt bedzie kosztował ok 7.000 zł i w związku z tym mam pytania gdyż jest to jak dla nie byle jaka kwota:
1. Czy lepiej odżałować kasę i kupić nówkę czy poszukać czegoś uzywanego. Czy jeśli ponton ma kilka lat to wplywa to jakoś na jego materiał ( chodzi mi o bezpieczeństwo familii). Przeglądając ogłoszenia natrafiłem na ponton + motor 9,9 km Envirude za 2500 zł jak na ogłoszenie samego motoru podobnej mocy za 3000 zł 8O
2. Nowy ponton na pewno lepiej wygląda, dlatego mam pytanie czy ktoś się spotkał z przypadkiem kradzieży w cro... pontonu bądź samego silnika. Trochę byłoby szkoda stracić tyle kasy. Ja byłem kilka razy w Chorwacji i nigdy o czymś takim nie słyszałem, ale jestem ciekawy jak u innych :?:
3. Jeśli motor to jakiej firmy polecacie. Czy technika jest na takim poziomie,że marka motoru nie ma znaczenia :?:
4. Gdzie najlepiej przeglądać używany sprzęt. :?:

Uff.. uzbierało sie tego sporo, będę bardzo wdzięczny za rady gdyż jestem laikiem w tych sprawach i nie mogę zdecydować co jest lepsze.
Pozdrawiam Grzegorz
Dalmatinka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatinka » 10.09.2005 10:10

Od 4 lat nam w Chorwacji nam towarzyszy ponton ktory zawsze jest zostawiany na noc z silnikiem na morzu.
Na poczatku silnik byl na noc zabierany ale z czasem zostawialismy tez silnik z pontonem! Nie ma w sumie zadnego problemu.

Raz w czasie wichury zerwal sie z boja, nas akurat nie bylo, ale wlasciciele knajpki wskoczyli do wody i przyciagneli go na brzeg.

My w "razie czego" mamy ubezpieczenie i spimy spokojnie w nocy.
Ponton zostal zakupiony jako nowy i jesli bedziesz od od nowosci dobrze konserwowal , nie ma zadnych problemow i do dzis wyglada jak nowy.

Co do silnika to powiem tylko ze zostalo nam doradzone kupic silnik firmy Mercury i jak do tej pory nie bylo ani z pontonem ani z silnikeimzadnych problemow.

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone