Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na wakacje w kwietniu-help!

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
iwoniczanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwoniczanka » 07.03.2016 01:50

Zakładam tutaj wątek, ale jak się dowiem czegoś ciekawego to można usunąć :wink:

Otóż! Jako, że ja prawie całe życie jeździłam na wakacje do CRO to teraz, chcąc jechać gdzieś indziej, czuję się jak ślepiec, któremu każą odgadywać kolory :roll: Dostałam bojowe zadanie wymyślić nam miejsce na wakacje, ale średnio przychodzi mi coś do głowy. Może Wy pomożecie.
Trochę pisałam w wątku o Wyspach Kanaryjskich, ale tam nie ma hotelu, który możemy mieć za friko 8) , więc odpada.
Wymyśliłam Hurghade, ale moi znajomi, którzy byli w zeszłym roku w maju odradzają bardzo, jako że podobno przez sytuacje z zamachami itp. bardzo obniżył się poziom kurortów oraz spadł poziom obsługi gości 8O <prawda to? ktoś, coś?>

Już piszę, czego potrzebuję: potrzebuję słonka, ale nie za dużo-tak 25 stopni to optymalna temperatura, 27 max. Chciałabym pomoczyć doopkę w wodzie, więc byłoby fajnie, gdyby była w miarę ciepła. W zasadzie zależy nam na miejscu, gdzie albo się trochę wygrzejemy i pokąpiemy (stąd Egipt), albo troszkę obijemy o słońce i fajnie pozwiedzamy. Niemniej nie może to być zwiedzanie bardzo wyczerpujące. Bardzo odległe kraje też odpadają ze względu na długość lotu.
Wszystko rozbija się o to, że pod koniec kwietnia będę w prawie szóstym miesiącu ciąży i to implikuje wybór miejsca oraz to, co będziemy robić. Jest to ostatni dzwonek na porządne wakacje, więc musimy (!!!) to wykorzystać.

Co sądzicie o tym Egipcie? Od razu mówię, że mamy dostępny czterogwiazdkowy hotel (sieciówka) z europejskim wyżywieniem, więc chyba nie powinnam się niczym zatruć (teoretycznie)? Myślałam też może o Turcji albo Portugalii, ale w kwietniu chyba zimnawo tam ?:roll:

Ma ktoś jakiś pomysł? Był ktoś w ciąży na wakacjach? Będę wdzięczna za wszystkie sugestie :-)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.03.2016 02:09

iwoniczanka napisał(a):Trochę pisałam w wątku o Wyspach Kanaryjskich, ale tam nie ma hotelu, który możemy mieć za friko 8) , więc odpada.
Wymyśliłam Hurghade <...>

Jeśli masz w Hurghadzie hotel za friko, to nic tego nie przebije. Po prostu bierz i leć.

iwoniczanka napisał(a):Myślałam też może o Turcji albo Portugalii, ale w kwietniu chyba zimnawo tam ?:roll:

Osobiście polecałbym właśnie Kanarki, ew. Maderę - jednak bezpieczna temperatura kąpieli bardziej w basenie, niż w oceanie. Podobnie ma się sprawa z portugalskim Algarve.
W ciąży nie byłem; jeśli zwiedzanie Cię interesuje, to w tej chwili na pierwszej stronie masz moje wątki traktujące o wymienionych rejonach.

Pozdrawiam,
Wojtek
iwoniczanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwoniczanka » 07.03.2016 02:30

Franz napisał(a):
iwoniczanka napisał(a):Trochę pisałam w wątku o Wyspach Kanaryjskich, ale tam nie ma hotelu, który możemy mieć za friko 8) , więc odpada.
Wymyśliłam Hurghade <...>

Jeśli masz w Hurghadzie hotel za friko, to nic tego nie przebije. Po prostu bierz i leć.

iwoniczanka napisał(a):Myślałam też może o Turcji albo Portugalii, ale w kwietniu chyba zimnawo tam ?:roll:

Osobiście polecałbym właśnie Kanarki, ew. Maderę - jednak bezpieczna temperatura kąpieli bardziej w basenie, niż w oceanie. Podobnie ma się sprawa z portugalskim Algarve.
W ciąży nie byłem; jeśli zwiedzanie Cię interesuje, to w tej chwili na pierwszej stronie masz moje wątki traktujące o wymienionych rejonach.

Pozdrawiam,
Wojtek

Dziękuję! Chętnie poczytam.
Hotel mamy za friko wszędzie, gdzie są hotele tej sieciówki (bardzo duży wybór w Europie i trochę mniejszy poza), ale akurat na Kanarach nie mają, a szkoda. W Portugalii i Turcji już tak :) Egipt przyszedł mi do głowy dlatego, że jest tam ciepło, woda też ciepła, widoki pod wodą zacne i w zasadzie jak na tydzień grzania tyłków i po prostu oderwania się od rzeczywistości w zupełności wystarczy, ale wszyscy mnie straszą tym Egiptem-bo obsługa się skiepściła, bo pewnie się zatruję ichnim żarciem, bo coś tam.... Stąd wątpliwości. A znowu intensywnego zwiedzania sama się boję, bo niestety za dużo nie pochodzę-od razu zaczynam sapać jak stary dziad, nawet przy małych dystansach, hahah. W grę wchodzi więc wypożyczenie auta i zwiedzanie w ten sposób jak już :hut:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.03.2016 02:42

iwoniczanka napisał(a):Egipt przyszedł mi do głowy dlatego, że jest tam ciepło, woda też ciepła, widoki pod wodą zacne i w zasadzie jak na tydzień grzania tyłków i po prostu oderwania się od rzeczywistości w zupełności wystarczy, ale wszyscy mnie straszą tym Egiptem-bo obsługa się skiepściła, bo pewnie się zatruję ichnim żarciem, bo coś tam....

Jeśli nie miałabyś zamiaru ruszać się poza strzeżony teren hotelu i plaży, to osobiście bym się Hurghady nie bał. W kwestii wyżywienia zwykłe środki ostrożności - nic surowego, reszta jest OK.

Jeśli wolisz wynająć samochód i coś pooglądać, to polecam wcześniej wymienione zakątki. Skoro masz możliwość noclegów w Algarve - brałbym w ciemno. rzuć okiem na ostatnie kilkanaście stron tego wątku - Algarve jest przepiękne, można zwiedzać samochodem.

Pozdrawiam,
Wojtek
iwoniczanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwoniczanka » 07.03.2016 03:31

Franz napisał(a):
iwoniczanka napisał(a):Egipt przyszedł mi do głowy dlatego, że jest tam ciepło, woda też ciepła, widoki pod wodą zacne i w zasadzie jak na tydzień grzania tyłków i po prostu oderwania się od rzeczywistości w zupełności wystarczy, ale wszyscy mnie straszą tym Egiptem-bo obsługa się skiepściła, bo pewnie się zatruję ichnim żarciem, bo coś tam....

Jeśli nie miałabyś zamiaru ruszać się poza strzeżony teren hotelu i plaży, to osobiście bym się Hurghady nie bał. W kwestii wyżywienia zwykłe środki ostrożności - nic surowego, reszta jest OK.

Jeśli wolisz wynająć samochód i coś pooglądać, to polecam wcześniej wymienione zakątki. Skoro masz możliwość noclegów w Algarve - brałbym w ciemno. rzuć okiem na ostatnie kilkanaście stron tego wątku - Algarve jest przepiękne, można zwiedzać samochodem.

Pozdrawiam,
Wojtek

Przeglądałam już ten wątek-widoki nieziemskie!!!! Wcale nie ułatwiasz mi sprawy :D Zaraz jeszcze popatrzę na temperaturę powietrza w kwietniu w Portugalii. Na ocean nie liczę, tak jak wspomniałeś-woda na pewno będzie zbyt zimna, ale plaża Santa Cruz jest warta odwiedzenia nawet bez zamiarów kąpieli <3 Piękne są te wybrzeże, przewijam strony wątku i co chwilę rejestruję coraz piękniejsze widoki. Powiedz mi, proszę-orientujesz się, jak wygląda tam wypożyczenie auta (także cenowo)? Zapewne w hotelu pomogą mi to załatwić?

Pozdrawiam!
Monika
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.03.2016 23:53

iwoniczanka napisał(a):Powiedz mi, proszę-orientujesz się, jak wygląda tam wypożyczenie auta (także cenowo)? Zapewne w hotelu pomogą mi to załatwić?

Wachlarz cen jest spory. Najlepiej, jak wejdziesz w wyszukiwarkę i rzucisz hasłem "car hire", podając konkretną nazwę miasta.
Z moich doświadczeń wynika, że taniej jest wynająć samochód na lotnisku, ma to też tę zaletę, że nie martwisz się, jak z lotniska do hotelu dotrzeć.

Pozdrawiam,
Wojtek
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 08.03.2016 11:39

Ja również polecę Ci ten Egipt. Byliśmy w zeszłym roku na przełomie lutego i marca. Było cieplutko, około 25-27 stopni. Woda w miarę ciepła. Dodam, że też byłam w ciąży i to w dość wczesnej, bo 10-ty tydzień. Niczym się nie zatrułam. O tej porze w Egipcie nie ma aż tylu zarazków, co latem, gdzie temperatura jest bardzo wysoka. No i właśnie trzeba przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim nie pic wody prosto z kranu - to odsalana woda morska, więc mogą w niej znajdować się bakterie. Owoce, zęby itp myliśmy wodą z butelki, która codziennie była dostarczana do pokoju przez obsługę. W lepszych, szanujących się hotelach takie potrawy jak zupy, czy sosy przygotowywane są również na wodzie butelkowanej więc zatrucie nie powinno występować. Jak masz hotel za darmo to leć i już :D

Owszem, Egipt to prawie same kurorty itp, ale jak masz hotel za darmochę, to nie zastanawiałabym się, bo fajnie złapać trochę słońca, kiedy u nas zimno :D
iwoniczanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwoniczanka » 10.03.2016 00:57

Dziekuje za odpowiedzi i podpowiedzi :)
Agato, a wiedzialas juz, ze jestes w ciazy? Mnie wczoraj gin. nastraszyla wirusowym zapaleniem typu E, stwierdzila, ze ona nie wierzy, zeby kostki lodu robli tam z mineralnej, czy z takiej gotowali zupy i bardzo w zwiazku z tym odradzila ten Egipt. A szkoda, bo wlasnie stwierdzilismy, ze tym razem wolimy wygrzac tylki niz zwiedzac. Kanary odpadaja, bo tam nie ma hoteli Mercure. W Portugalii to jednak zwiedzanie glownie o tej porze roku. Na Sycylii, gdzie jest juz wzglednie cieplo moj tz byl i wracac nie chce. No i dalej nie wiem nic T_T

Przepraszam za brak polskich znakow, nie mam w tej chwili polskiej klawiatury.
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 10.03.2016 11:30

Tak wiedziałam, że jestem w ciąży. Trudno do 10 tygodnia nie zorientować się, że jest się w ciąży. Lekarz zlecił wcześniej badania i dokładne usg. Wszystko okazało się w porządku, więc nie było przeciwwskazań do tego, żeby nie lecieć. Nie popadajmy w paranoję. Gdyby tak łatwo było się tam jakimiś paskudztwami zarazić, to nikt by tam nie latał. Ja poleciałam, świetnie się bawiłam, a córka ma już ponad 5 miesięcy :D
Oczywiście decyzja należy do Ciebie. Jeśli się boisz i Twój urlop ma wyglądać tak, że na każdym kroku będziesz się wszystkiego wystrzegać, to odpuść i polećcie sobie jak już maleństwo się urodzi. Dzieci do dwóch lat mają praktycznie zawsze darmowe świadczenia. A nie ma się czego bać z dziećmi na wakacjach. Starszy syn był już z nami w Chorwacji, a w tym roku dwójkę zabieramy :D Wtedy jak byliśmy w Egipcie, leciało z nami małżeństwo z dwójką dzieci - 3 lata córka i synek 4 miesiące. Bawili się świetnie i byli zadowoleni. Więc jak się boisz lecieć będąc w ciąży, to po prostu odpuść i lećcie jak się dzidziuś pojawi i troszkę podrośnie :D
kazow
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazow » 10.03.2016 11:44

pozwólcie że się wpiszę, w ciaży nie byłem ale chyba moge dodac cos od siebie na podstawie i wizyt w Egipcie no i mojej małżonki doświadczen:)

w Egipcie bylem jakies 10 razy, nie na wakacjach ale pobyty od tygodnia do 3 tygodni, slawna choroba zlapala mnie tylko raz, pewnie zlapaloby mnie wiecej razy ale codizennie 50gram zubrowki leczylo skutecznie

w kazdym badz razie, majac zone w ciazy nigdy nie zabralbym jej do egiptu, kurort czy nie kurort, ten kraj ma swoja specykie i tego sie nie przeskoczy

nie ma szans uniknac flory bakteryjnej ktora sie rozni od naszej, czy to woda czy nawet mycie owocow, zapomnijcie o tym, picie butelkowanej wody to tylko takie mydlenie oczu...masz zachorowac to zachorujesz

opieka medyczna? zapomnij

no a jak juz zachorujesz to wymioty, biegunka i goraczka...jakiej jeszcze w zyciu nie przezylas...ja pamietam ze co godzine wychodzilem na 40stopniowe slonce i stalem tak po 15 minut zeby sie rozgrzac jak mnie zlapala goraczka...fakt ichniejsze lekarstwa postawily mnie na nogi w 2 dni...ale czy warto ryzykowac? zwlaszcza ze alkoholem sie nie podleczysz a i pewnie coli nie pijesz

oczywiscie mozesz leciec (sprawdz tylko do ktorego meisiaca mozna wejsc do samolotu), bawic sie dobrze i wrocic i wszystko ok - tylko po co ryzykowac? dla wakacji w egipcie? pomysl...a jak cos sie stanie, rozchorujesz sie... to jak bardzo bedziesz wyrzucac sobie ze zaryzykowalas? dla tygodnia/dwoch w Egipcie?

oczywiscie ze nie ma co siedziec w domu jak pustelnik, ale proponuje wybrac sie do kraju z podbnym klimatem jak Polska, taka Chrowacja, Grecja kontynentalna czy Hiszpania bedzie na pewno bezpieczniejsza

tylko z mojej strony
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 10.03.2016 12:07

kazow napisał(a):pozwólcie że się wpiszę, w ciaży nie byłem ale chyba moge dodac cos od siebie na podstawie i wizyt w Egipcie no i mojej małżonki doświadczen:)

w Egipcie bylem jakies 10 razy, nie na wakacjach ale pobyty od tygodnia do 3 tygodni, slawna choroba zlapala mnie tylko raz, pewnie zlapaloby mnie wiecej razy ale codizennie 50gram zubrowki leczylo skutecznie

w kazdym badz razie, majac zone w ciazy nigdy nie zabralbym jej do egiptu, kurort czy nie kurort, ten kraj ma swoja specykie i tego sie nie przeskoczy

nie ma szans uniknac flory bakteryjnej ktora sie rozni od naszej, czy to woda czy nawet mycie owocow, zapomnijcie o tym, picie butelkowanej wody to tylko takie mydlenie oczu...masz zachorowac to zachorujesz

opieka medyczna? zapomnij

no a jak juz zachorujesz to wymioty, biegunka i goraczka...jakiej jeszcze w zyciu nie przezylas...ja pamietam ze co godzine wychodzilem na 40stopniowe slonce i stalem tak po 15 minut zeby sie rozgrzac jak mnie zlapala goraczka...fakt ichniejsze lekarstwa postawily mnie na nogi w 2 dni...ale czy warto ryzykowac? zwlaszcza ze alkoholem sie nie podleczysz a i pewnie coli nie pijesz

oczywiscie mozesz leciec (sprawdz tylko do ktorego meisiaca mozna wejsc do samolotu), bawic sie dobrze i wrocic i wszystko ok - tylko po co ryzykowac? dla wakacji w egipcie? pomysl...a jak cos sie stanie, rozchorujesz sie... to jak bardzo bedziesz wyrzucac sobie ze zaryzykowalas? dla tygodnia/dwoch w Egipcie?

oczywiscie ze nie ma co siedziec w domu jak pustelnik, ale proponuje wybrac sie do kraju z podbnym klimatem jak Polska, taka Chrowacja, Grecja kontynentalna czy Hiszpania bedzie na pewno bezpieczniejsza

tylko z mojej strony

Zgadzam się. Egipt w marcu/kwietniu to dobry kierunek, ale nie Hurghada, tylko raczej Marsa Alam, gdzie rafy nie są zniszczone i nie trzeb płynąc 2 godzin aby zobaczyć rybi ogon ;). Tylko, że w ciąży raczej nastaw się na taplanie w wodzie i snorkowanie niż konkretne nurki.

Z zemstą faraona rzeczywiście jest problem. Byliśmy w Egipcie kilka razy i nigdy nie było żadnych problemów, aż tu za ostatnim razem dzień przed powrotem znajomy niemalże wybuchł ;) a już na lotnisku dopadło koleżankę. Dobrze, że mieliśmy w grupie lekarza z pigułami ;) Hotel był czysty i komfortowy, jedzenie też dobre, wody z kranu nikt nie pił, wszyscy wcześniej byli w różnych egzotycznych miejscach i tez nigdy nie mieli żadnych przypadłości żołądkowych.

Może Cypr albo Izrael?
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 10.03.2016 12:27

Podpowiadam, że "zemsta faraona" to nie tylko woda z kranu, ale również lód do napojów, który często jest robiony z .... wody z kranu :D
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 10.03.2016 12:38

viltob08 napisał(a):Podpowiadam, że "zemsta faraona" to nie tylko woda z kranu, ale również lód do napojów, który często jest robiony z .... wody z kranu :D

Wiem i dlatego nauczeni doświadczeniem i dobrymi radami, nigdy nie korzystamy z takiego lodu, lepiej prosić o drinka z colą z lodówki.
kazow
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazow » 10.03.2016 12:44

yyy serio uwazacie ze to tylko lod?

a owoce w czym myja? a sztucce? a szklanka z ktoej wypijcie ta wode z lodu to w czym umyta?

mebli nie dotykacie w pokoju? w basenie woda tez z lodu? pod prysznicem tez?
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 10.03.2016 12:59

kazow napisał(a):yyy serio uwazacie ze to tylko lod?

a owoce w czym myja? a sztucce? a szklanka z ktoej wypijcie ta wode z lodu to w czym umyta?

mebli nie dotykacie w pokoju? w basenie woda tez z lodu? pod prysznicem tez?

Pewnie też, ale idąc tokiem takiej obsesji, trzeba byłoby jeździć do Egiptu i innej egzotyki z własnym prowiantem i zapasem żelu dezynfekującego.

Zwykle podstawowe środki ostrożności wystarczają, ale zemsta to indywidualna reakcja organizmu na nową florę bakteryjna i każdy ją inaczej przechodzi. Jednemu nic nie będzie, choćby jadł podłogi, inny może się obes...ać od samego widoku piramid ;) Po prostu trzeba starać się minimalizować ryzyko i zażywać przed wyjazdem probiotyki ;) nawet jeśli już zemsta złapie, zwykle po 2-3 dniach mija, a przypadki wymagające hospitalizacji są raczej rzadkie. Trzeba w każdym razie dużo pić aby uniknąć odwodnienia.

Ciąża to już jednak zupełnie inna historia i tu raczej bym nie ryzykował.
Następna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies