napisał(a) Grzegorz Ćwik » 17.05.2010 20:34
Dołączam się do gratulacji!!!
A pogodzie na pohybel, to cóż że chce nas zatopić, nie dajmy się!!!
W celu przełamania- grillowanie...
Grillować każdy może, jeden lepiej a drugi nieco gorzej. A od czego to zależy, no od składników. Wybieramy zwykle te mięsa o w miarę krótkiej obróbce termicznej. Dzisiaj mięso z filetu kurczaka, najprostsze. Pokroić w mniejsze kawałki, takie do nadziania na patyczki grillowe.
Najważniejsza sprawa- marynowanie. trzeba na kilka godzin połączyć je z marynatą- jaką sobie chcecie, Ważne, aby oprócz przypraw było tam coś kwaśnego- sok z cytryny, trochę octu balsamicznego, ew, sosu sojowego - mięso będzie kruche. Dobrze wlać nieco wina lub kieliszek wódki i oczywiście nieco oleju...
Dodatki do mięsa to mogą być, obecnie polecam fajne winogrona, te fioletowe, lub nawet pomidorki koktajlowe, nie krojone, całe. Papryka, cebula, cukinia, a nawet rzodkiewka, jest z czego wybierać...
A efekt, efekt musi być dobry, a nawet smaczny...
Takiego grilla można swobodnie zrobić w Cro, ja robiłem, tak więc smacznego,
Pozdrawiam, Grzegorz.