Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 13.05.2010 09:32

Ufff... trochę odetchnąłem, choć propozycja kusząca, to obiektywnie nie do realizacji. Tak wiec aby zamazać złe wrażenia, NIECO ROZKOSZY KULINARNEJ, z dnia wczorajszego.
Zielone szparagi polane masłem z bułka tartą.

Obrazek

Polecam wszystkim. Maj to sezon szparagowy. A świeże szparagi, to jest właśnie to.
Smacznego, pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol: :lol:
CinnamonGirl
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1338
Dołączył(a): 08.08.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 13.05.2010 11:04

Grzegorz Ćwik napisał(a):Ufff... trochę odetchnąłem, choć propozycja kusząca, to obiektywnie nie do realizacji. Tak wiec aby zamazać złe wrażenia, NIECO ROZKOSZY KULINARNEJ, z dnia wczorajszego.
Zielone szparagi polane masłem z bułka tartą.



uwielbiam aczkolwiek przyznam sie ze zawsze jadałam białe ;)
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3692
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 13.05.2010 11:50

Na Istrii, specjalność kuchni lokalnej są dzikie szparagi :?

Obrazek

Szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe części, a miękkie pokroić na kawałki.
Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać szparagi, osolić, popieprzyć i dusić do miękkości.
Dodać roztrzepane jajka, zamieszać i smażyć, aż jajka się zetną.



Obrazek

u slast :roll:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.05.2010 11:58

mirko napisał(a):Na Istrii, specjalność kuchni lokalnej są dzikie szparagi :?

Nie tylko na Istrii są przysmakiem :)
Pozdrawiam
CinnamonGirl
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1338
Dołączył(a): 08.08.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 13.05.2010 18:33

aaa juz mi ślinka cieknie . Nie ma cio jutro przed pracą o 6 drałuję na ryneneczek po te pyszności :D
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.05.2010 21:08

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Nie tylko na Istrii są przysmakiem :)

A, przynajmniej od dziś, w całej Polsce :wink:

Wygląda dietetycznie.
No wiecie, wakacje wkrótce ... :D

A można z białymi, takimi zwykłymi spróbować?
Akurat ani dzikich ani zielonych nie widziałem, ale białe tak.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.05.2010 21:36

A te leśne (dzikorosnące) rosną też w Polsce?
Chyba jednak nie...
CinnamonGirl
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1338
Dołączył(a): 08.08.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 14.05.2010 06:59

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):A te leśne (dzikorosnące) rosną też w Polsce?
Chyba jednak nie...


niestety nie, ale dla mnie każde szparagi to niebo w gębie. A 2 pęczki własnie mam w lodówce w pracy :)
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.05.2010 09:27

Weldon--białe też pyszne, tylko częściej od zielonych są "łykowate".
U nas podajemy głównie szparagi, tak jak pokazał Grzegorz, w Niemczech jadłem z różnymi sosami, np jogurtowo-mocno czosnkowym. Do tego podawali piwo pszeniczne.
U-la
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2268
Dołączył(a): 10.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 14.05.2010 13:53

Olisia napisał(a):
shtriga napisał(a):Sałatka pachnąca wiosną :hearts:

wykonałam
pyyyycha
polecam :D


Bardzo się cieszę, że mój-nie mój przepis smakował :D Też się już ślinię na samą myśl :lol:

A do tego te naleśniki Grzegorza... I szparagi... (ja to tak klasycznie - pod beszamelem).
O tej porze w pracy to nieludzkie tu zaglądać.

Wczoraj zrobiłam jakieś takie wariactwo i wyszło pyszne:
- sałata lodowa
- winogrona różowe - chilijskie się trafiły mniaaaam :lol: (przekroić na pół i wyjąć pesteczki)
- ogórek zielony
- jogurt naturalny

Wymieszać i zjeść


Całuski :)
mars2009
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 160
Dołączył(a): 15.03.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) mars2009 » 14.05.2010 18:47

""shtriga""
Gratuluję, trafiłaś tysięczną odpowiedź w tym temacie.
Wygrałaś 2 tygodniową wycieczkę i wyżywienie al...
Wybór hotelu należy do Ciebie. Podaj adres kontaktowy.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 17.05.2010 20:34

Dołączam się do gratulacji!!!

A pogodzie na pohybel, to cóż że chce nas zatopić, nie dajmy się!!!
W celu przełamania- grillowanie...

Grillować każdy może, jeden lepiej a drugi nieco gorzej. A od czego to zależy, no od składników. Wybieramy zwykle te mięsa o w miarę krótkiej obróbce termicznej. Dzisiaj mięso z filetu kurczaka, najprostsze. Pokroić w mniejsze kawałki, takie do nadziania na patyczki grillowe.
Najważniejsza sprawa- marynowanie. trzeba na kilka godzin połączyć je z marynatą- jaką sobie chcecie, Ważne, aby oprócz przypraw było tam coś kwaśnego- sok z cytryny, trochę octu balsamicznego, ew, sosu sojowego - mięso będzie kruche. Dobrze wlać nieco wina lub kieliszek wódki i oczywiście nieco oleju...
Dodatki do mięsa to mogą być, obecnie polecam fajne winogrona, te fioletowe, lub nawet pomidorki koktajlowe, nie krojone, całe. Papryka, cebula, cukinia, a nawet rzodkiewka, jest z czego wybierać...
A efekt, efekt musi być dobry, a nawet smaczny...

Obrazek

Takiego grilla można swobodnie zrobić w Cro, ja robiłem, tak więc smacznego,
Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
joasiasok
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 249
Dołączył(a): 27.01.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) joasiasok » 18.05.2010 09:36

czy na jednorazowym grillu do sie cosik sensownego usmażyć? nigdy z nich nie korzystałam, ale tam gdzie jedziemy nie ma grilla ogrodowego
Arek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8749
Dołączył(a): 15.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 18.05.2010 09:46

Smakowicie wyglądają szparagi, więc zainspirowany zdjęciem udałem się ostatnio do marketu w celu ich nabycia drogą kupna. Niestety były tylko białe, a za białymi nie przepadam, bo zwykle są łykowate. Więc klops... :(
U-la
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2268
Dołączył(a): 10.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 18.05.2010 09:49

mars2009 napisał(a):""shtriga""
Gratuluję, trafiłaś tysięczną odpowiedź w tym temacie.
Wygrałaś 2 tygodniową wycieczkę i wyżywienie al...
Wybór hotelu należy do Ciebie. Podaj adres kontaktowy.


Grzegorz Ćwik napisał(a):Dołączam się do gratulacji!!!


Dopiero dziś tu trafiłam :lol:
Mars...Wielkie dzięki, ale wiesz... Składanie mi takich ofert "Wybór hotelu należy do Ciebie" jest zagadnieniem bym powiedziała... ryzykownym :lol: Wprawdzie świat jest mały, no ale nie wiem czy aż tak bardzo jak przewiduje propozycja. Bo ja jestem rozwydrzona geograficznie :wink: :D :D :D

Za to na pewno wyborne wyżywienie gwarantuje ten wątek. Dzięki Grzegorz :D

Nie mam dziś propozycji obiadkowych w tym temacie. Się nam w Bielsku i okolicach powodzi :roll: :? , więc najchętniej to bym się dziś słońcem karmiła.
Uściski dla Was!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 67
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone