Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piter83pl
Cromaniak
Posty: 651
Dołączył(a): 16.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 22.04.2010 17:38

Płynem jest cebula na oliwie i wino :) Szybko łatwo i przyjemnie się to robi - taki szybki dobry obiad. Dodam, że ośmiornica była b.dobra i nie żylasta.
P.S Poszło info :)
Pozdrawiam
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.04.2010 21:20

Gucio. Musze jeszcze pokombinować :(
W Arkadii, w Carrefour'ze nie było składników, za to połowica się zainteresowała,
a ja miętki jestem - wszystko wyśpiewałem.
Na razie mam zakaz wchodzenia do kuchni, żebym jakiej demolki nie zrobił.
Ale ja już coś wymyślę :wink:

Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 23.04.2010 10:54

Piter--dzięki za adres, już czuję ich smak w ustach :D
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
krewetki z patelni

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 25.04.2010 17:25

Najprostsze jest najlepsze. Dalej toruję temat. Jasne, nie wszyscy lubią owoce morza. Ale jeśli nie spróbujesz, nie poznasz czego nie lubisz...
A przecież Chorwacja jest krajem nadmorskim, i w karcie dań królują właśnie takie potrawy, i chwała ci Boże za to...

Dzisiaj krewetki w winie z natką pietruszki.
Krewetki świeże czy mrożone obieramy z pancerzyków, tak aby pozostał tylko ogonek, za coś krewetkę trzeba złapać i pożreć...
Krewetki obieramy myjemy, przelewamy wrzątkiem - i pozbywamy się zapaszku. Trochę skropić sokiem z cytryny, kilka kropli mocnego alkoholu, lekko posolić...
Na patelni masło, szklanka wina białego, kilka ząbków czosnku, nie rozduszamy, na końcu można go usunąć. dusimy krewetki tak z 5 minut, pod koniec dodajemy natkę pietruszki, lekko solimy krewetki...

Podajemy wszystko na półmisku, w trakcie duszenia ilość płynu się zredukuje...

Obrazek

Pozdrawiam. Smacznego, Grzegorz, :wink: :lol:
joasiasok
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 249
Dołączył(a): 27.01.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) joasiasok » 25.04.2010 17:28

o mnamciu, pycha, a ja taka GŁODNA , na diecie.......
Wyć się chce!! Cudnie wyglądają, dobrze, że do wyjazdu 2 miesiące i tam: hulaj dusza, a raczej żołądek!
ps.jesteś moim idolem kuchennym!
Olisia
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 134
Dołączył(a): 18.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olisia » 11.05.2010 09:40

shtriga napisał(a):Sałatka pachnąca wiosną :hearts:


Obrazek



wykonałam
pyyyycha
polecam :D
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
Naleśniki ze szpinakiem.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 11.05.2010 16:33

Na dzień dzisiejszy szalenie dużo nowalijek pojawiło się na targu. Szpinak, szparagi, super...

Dzisiaj proponuję naleśniki ze szpinakiem.
Taka kupa świeżego szpinaku, sugeruję nawet ponad kilogram, wystarczy umyć, usunąć tylko te największe korzonki, albo wcale, wszystko miękkie, młodziutkie, prosto do garnka...

Obrazek

Teraz robimy kupę naleśników, takich zupełnie normalnych, lub z dodatkiem nieco mąki gryczanej, dowolnie...

Obrazek

Jak robimy świeży szpinak- do dużego garnka z posoloną wodą wrzucamy liście, w jednej chwili zredukują się do niewielkiej ilości. Wystarczy zblanszować, czyli gotujemy 2-3 minuty, odsączamy i trochę odciskamy na sicie.
Na dużej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebule, pod koniec dorzucamy 2 ząbki zgniecionego czosnku. Dodajemy do 2 łyżek masła, wrzucamy szpinak, który po odsączeniu kroimy nożem na mniejsze fragmenty...
Dusimy na patelni dodając do smaku sól, pieprz czarny, nieco gałki muszkatałowej... Dusimy chwilę, w sumie 3-4 minuty, nawet mniej, pod koniec dodajemy dwa dobrze wymieszane jaja, czyli zagęszczamy jeszcze tylko przez moment i już...

Do farszu możemy dołożyć: łosoś wędzony, ser żółty, ser pleśniowy. Kto nie lubi szpinaku- to w zamian proponuję szparagi, ew. wędlinę np ostre hiszpańskie chorrizo lub nawet szynka serrano, każdy naleśnik może być inny i dowolnie spreparowany. Każdy może ze składników zrobić coś dla siebie, w swoim smaku i charakterze...


Obrazek

I teraz, jeśli każdy ma swoją propozycję, ja dla siebie - naleśnik ze szpinakiem, łososiem, i serem pleśniowym, jasne że doprawiłem na ostro, i bach na patelnię. Wystarczy chwilę podsmażyć z obu stron, od razu zrzucamy na oczach gości na talerze, dodatkowo- jakiś sos, czosnkowy lub meksykański, mogą być nowalijki, koperek...

Obrazek

Smacznego, pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
marytka
Croentuzjasta
Posty: 298
Dołączył(a): 26.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 11.05.2010 16:58

drogi Grzegorzu chcę zostać twoją żoną :lol: :lol: :lol: :lol:
to jakiś fotomontaż i oszukaństwo,żeby takie cuda w kuchni wyprawiać :oops:
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.05.2010 07:14

Już dawno na żadnym weselu nie byłem... :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108173
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.05.2010 10:30

marytka napisał(a):drogi Grzegorzu chcę zostać twoją żoną :lol: :lol: :lol: :lol:


To chyba pierwsze oświadczyny na forum cro.pl :wink: :D
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 12.05.2010 10:38

O kurcze, a co na to moja żona ?????? :o :o :o :o :o :o
Arek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8749
Dołączył(a): 15.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 12.05.2010 10:39

przez żołądek do serca..... kobiety 8O

tego jeszcze nie grali :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108173
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.05.2010 10:49

Grzegorz Ćwik napisał(a):O kurcze, a co na to moja żona ?????? :o :o :o :o :o :o


Bigamia jest karalna, ale jak marytka będzie żoną wirtualną, to chyba nic Ci nie grozi :wink: :D
Ostatnio edytowano 12.05.2010 11:43 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
marytka
Croentuzjasta
Posty: 298
Dołączył(a): 26.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 12.05.2010 11:32

nie ma mowy-żaden wirtualny związek
wirtualnym jedzeniem napawam się na tym forum od jakiegoś czasu i czuję jakiś dziwny niedosyt
:lol: :lol: :lol:
marytka
Croentuzjasta
Posty: 298
Dołączył(a): 26.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 12.05.2010 11:41

Grzegorz Ćwik napisał(a):O kurcze, a co na to moja żona ?????? :o :o :o :o :o :o


ja mojemu mężowi ani dzieckom też nic nie powiem :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 66
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone