Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 28.03.2010 17:57

I tu przykład. Rano, Makarska, nabrzeże. Świeże sardynki, no jak można nie kupić, cena niska, a rybka prosto z morza. Na patelnię, do tego chorwacka buła i białe zdecydowanie prosto z lodówki wino!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :lol: :lol:
longtom
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 12187
Dołączył(a): 17.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 30.03.2010 12:33

Grzegorz Ćwik napisał(a):Dzisiaj też coś szybkiego i smacznego. Ostatnio zrobiliśmy na przyjęcie, wyszło super.
FASZEROWANE PIECZARKI


Dodam, że takie pieczarki można również zrobić na grilu. My przed faszerowaniem blanszujemy kapelusze ( kapeluszem do góry). Dopiero potem faszerujemy i drugi raz na gril, dla odmiany kapeluszem na dół. Do farszu dodajemy wydłubane z kapeluszy blaszki. Też dobre. :wink:
andrzej29
Cromaniak
Posty: 830
Dołączył(a): 01.02.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej29 » 02.04.2010 15:55

Dzisiaj zrobiłem faszerowane pieczarki według przepisu kolegi Grzegorza i wyszły bardzo smaczne, do farszu dorzuciłem jeszcze listki bazylii oraz pomidora. Mniam, mniam
Pozdrawiam
:D
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 02.04.2010 18:24

Wesołych Świąt, smacznego jajeczka i nie tylko...

Obrazek

Serdecznie Pozdrawiam wszystkich Crofanów i Croprzyjaciół. Grzegorz. :wink: :lol:
piter83pl
Cromaniak
Posty: 651
Dołączył(a): 16.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 21.04.2010 17:14

Może nie zrobione w HR ale klimat podobny - zrobione wczorajszego wieczoru w domciu ;) Może jako rozgrzewka przed sezonem was zainspiruje.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.04.2010 19:31

piter83pl napisał(a):... zrobione wczorajszego wieczoru w domciu

Chyba tego nie jadłeś!!!!??? 8O











Oczywiście, że żartuję.
A skąd, jeżeli można wiedzieć, produkty wytrzasnąłeś?
Samoloty nie latają ... :wink:
piter83pl
Cromaniak
Posty: 651
Dołączył(a): 16.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 21.04.2010 19:40

Z rybnego :) Poważnie mówię, wszedłem zupełnie przypadkiem i były mrożone - podobno wczoraj mrożone. Na prawdę b.świeże były, cenowo zdecydowanie nie powalające.
Pozdrawiam
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.04.2010 19:51

piter83pl napisał(a):Z rybnego :) Poważnie mówię, wszedłem zupełnie przypadkiem i były mrożone - podobno wczoraj mrożone. Na prawdę b.świeże były, cenowo zdecydowanie nie powalające.
Pozdrawiam

Szczerze mówiąc, oprócz jakichś w słoikach albo w puszkach to nie widziałem,
więc nawet mi do głowy nie przyszło, żeby szukać.
Pewnie wystarczy do działu rybnego się przejść. 8O
I znów najprostsze rozwiązania okażą się najlepszymi :D

pozdrawiam
piter83pl
Cromaniak
Posty: 651
Dołączył(a): 16.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 21.04.2010 19:54

O dziwo w nie każdym dziale rybnym są - ja kupiłem w specjalistycznym sklepie z rybami czyli "rybnym" :P W Almie są kawałki macek ale kosztuje za 250gram więcej niż kilogram tych ośmiornic. Do paczki wchodzi jakieś 60-80 sztuk - tak pisze na opakowaniu więc kilka obiadów można z nich zrobić ;) Widzę, że jesteś z Warszawy - jak chcesz adres sklepu to napiszę Ci na gg - daj znaka, tuby kalmarów są np. w tesco po b.przyzwoitej cenie - za 2kg poniżej 20zł. Wychodzą super np. w tajskiej panierce. Gdzieś mam fotki to wrzucę przy okazji, na prawdę trudno o lepsze smażone kalmary niż właśnie usmażone w ten sposób.
Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.04.2010 08:52

Piter--kliknij na moje GG adres tego sklepu :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 22.04.2010 09:26

piter83pl napisał(a):Z rybnego :) Poważnie mówię, wszedłem zupełnie przypadkiem i były mrożone - podobno wczoraj mrożone. Na prawdę b.świeże były, cenowo zdecydowanie nie powalające.
Pozdrawiam


Jeśli chodzi o ośmiernicę.. pojęcie świeżości jest nijako drugorzędne (czy też w ogóle nie jest istotne). Ponieważ osiornica musi być zamrożona na co najmniej 24 lub najlepiej choć 48 h przed przyrządzeniem (raczej nie przygotowuje się jej "na świeżo"). Inaczej będzie żylasta po ugotowaniu czy upieczeniu.
Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.04.2010 12:08

Aby żylasta nie była, nasza gospodyni w Cro, poradziła, żeby ośmiornicą kilka razy mocno uderzyć o kamienie. Robiliśmy tak wielokrotnie i faktycznie pomagało, chociaż większym sztukom mrożenie było nadal wskazane.
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.04.2010 12:11

maciek1956 napisał(a):Robiliśmy tak wielokrotnie i faktycznie pomagało, chociaż większym sztukom mrożenie było nadal wskazane.

Chciały oddać?


A już planowałem zacząć uczyć się gotować, ale teraz to strach trochę.

:D
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.04.2010 12:17

Patrzyły groźnie, ale tylko do pierwszego "kamienia"

W czasie pierwszego pobytu w Cro, 1997 r, sąsiad Niemiec, kupował od rybaków ośmiornice i walił nimi o kamienie nadbrzeżne. Długo nie wiedziałem o co chodzi, On tylko po niemiecku, a ja nic w tym języku nie pojmowałem.
Ale ośmiornice przyrządzał wyśmienicie
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.04.2010 12:33

maciek1956 napisał(a):Patrzyły groźnie, ale tylko do pierwszego "kamienia"

:D :D :D

A co to jest ten "płyn" na patelni?

Jadę dziś na zakupy, może spróbowałbym małżonkę zaskoczyć?

To znaczy zaskoczona to będzie już samym faktem, że chcę coś w kuchni robić,
ale może by mi się udało coś więcej?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 65
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone