Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.02.2010 20:41

mutiaq napisał(a):W każdym poście masz taki kwadracik (...)
Mam nadzieje, że zrozumiałeś ;) :roll: :wink:

Serdeczne dzięki! Czy zrozumiałem, to się okaże przy pierwszej próbie,
czego niechybnie nie omieszkam poczynić.

A, żeby znów OT'a nie było, to ja się mogę pochwalić, że świetną, czerwoną herbatę parzę. :wink:

PS dziewczyny zmęczone - krewetki - przepis cudo :)
- chyba na przyszłą sobotę przełożę :(

Ale tu, żeby tak się podołować i oczy nacieszyć Waszą twórczością, częściej pozaglądam.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 19.03.2010 19:14

Dzisiaj też coś szybkiego i smacznego. Ostatnio zrobiliśmy na przyjęcie, wyszło super.
FASZEROWANE PIECZARKI
Kupujemy te nieco większe, ale nie za duże, mają świeżo wyglądać. Pieczarki myjemy, wykręcamy i usuwamy nóżki.
A teraz farsz:
- ser typu rokpol 25dg
- orzechy włoskie
- świeży tymianek - zioło
- odrobina masła, pieprz mielony.
Orzechy rozdrabniamy, ale nie za bardzo. Rozdrabniamy ser, tniemy nożyczkami zioła. Zimne masło kroimy na drobniutkie cząsteczki i również dodajemy, trochę pieprzu...

Obrazek

Tak to wygląda, teraz zmieszamy i faszerujemy masą pieczarki.
Kładziemy na naoliwioną nieco blachę i do piekarnika na ok 15-20 minut.
Tak mają wyglądać po zapieczeniu. Podstawa nie spalić, to ma być tylko lekko zapieczone.


Obrazek

Danie super proste, bardzo smaczna przystawka, Polecam,
Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
mariusz 69
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 131
Dołączył(a): 05.02.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz 69 » 19.03.2010 20:19

A szkło puste...
iwona73
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 103
Dołączył(a): 20.03.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwona73 » 20.03.2010 18:13

Mniam mniam krewetki w cieście palce lizać. Jeśli mogę coś dodać to do ciasta można doda troszkę rozgniecionego czosnku, troszkę imbiru i drobno posiekanych świeżych ziół. Smacznego :D
Roxi
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5097
Dołączył(a): 06.11.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 20.03.2010 19:50

Pieczarki wyglądają super, jutro robię ;)

Pewnie ten sam farsz można do pomidora albo papryki wsadzić... hmmm :wink: Może spróbuję pół na pół, trochę pieczarek i trochę papryki. Tak na próbę... "ochotnikiem" do jedzenia będzie mąż :twisted:
waldeq
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 236
Dołączył(a): 01.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 20.03.2010 20:06

Spróbowałem pieczarki i rzeczywiście świetne! Ciekawe połączenie z włoskim orzechem! Co do pomidora to... chyba jednak to musi być zapieczone, żeby serek się rozpuścił. Jak spróbujesz z papryką to daj znać bo jak dla mnie to zbyt ryzykowne połączenie ale... może papryka lubi orzechy?;)
Roxi
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5097
Dołączył(a): 06.11.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 20.03.2010 20:41

waldeq napisał(a): ale... może papryka lubi orzechy?;)


Czasami takie połączenia okazują się właśnie strzałem w 10 ;) Warto spróbować. Dam znać jak będzie po wszystkim :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 24.03.2010 15:36

Dzisiaj pomysł na sałatkę śródziemnomorską, w tym wydaniu typowo włoska, ale nie ma przeciwwskazań, aby nie zrobić jej w Cro...

Farfalle con tono e pinoli, czyli makaron kokardki z tuńczykiem , piniolami, no i oczywiście nie da się tego zrobić bez zielonego pesto. Tak się składa, że niedawno wróciłem z nart właśnie z Italii, zawsze przywożę trochę tamtejszych kulinarii, jakich u nas nie często można spotkać. Choć to nie te lata, praktycznie już można wszystko dostać w marketach, ale gdy jesteś w takim fajnym sklepie z regionalnymi potrawami, serami i dodatkami, ręka sama sięga na półkę, tym razem padło na piniole. Orzeszki Piniowe, to włoski przysmak, do którego tam przykłada się duże znaczenie, u nas można to olać, wcale nie musi to być nieodzownym składnikiem sałatki. Ot taka fanaberia.

Składniki, jasne że to tylko moja kompozycja, można to całkiem inaczej, ale... :
- Farfalle- kokardki, najlepszy efekt, gdy są trójkolorowe 1/2 opak.
- zielone Pesto
- kapary w zalewie
- oliwki zielone lub czarne w zalewie, mogą być jedne i drugie
- tuńczyk duże kawałki w oleju
- świeża bazylia
- Piniole (opcjonalnie)


Obrazek

Makaron - kokardki gotujemy, tylko nie rozgotować, tak trochę al dente, żeby się w sałatce nie rozleciały, najlepiej przed wyjęcie spróbować. Odsączyć wodę lekko skropić oliwą, przemieszać, żeby się nie posklejały.
Oliwki można delikatnie pociąć np. na 3 kawałki jedna- nie będą wtedy dominowały w sałatce. Ile oliwek niezbyt dużo, wg. własnego uznania. Dodajemy do wystudzonego makaronu, podobnie trochę kaparów, teraz pesto- delikatnie wymieszać. Tuńczyk jedno opakowanie lub dwa, gdy robimy sałatkę z większej ilości makaronu itp. Odlewamy połowę oleju z opakowania, resztę dodajemy do sałatki.
Teraz pozostała bazylia- spora garść rwiemy lub delikatnie kroimy. I piniole, jak ich nie ma, to nie ma. Opcjonalnie można dodać trochę łuskanych pistacji, lub olać orzechy. Piniole lekko podprażamy na patelni bez tłuszczu, gdy się podrumienią, dodajemy do całości. Teraz tylko delikatnie przemieszać na wierzchu, dorzucamy listki bazylii...

Obrazek

Efekt gwarantowany, pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Ostatnio edytowano 24.03.2010 15:52 przez Grzegorz Ćwik, łącznie edytowano 1 raz
woka
Koneser
Posty: 5458
Dołączył(a): 20.07.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 24.03.2010 15:52

Grzegorz Ćwik napisał(a):.... Osobnik leniwy wybiera restaurację, tawernę,

Mam dokładnie odmienne zdanie.

Widzę, że jednak temat jest na czasie. Zapewne już swoje zdanie wyraziłem wcześniej ale dla porządku rzeczy - przypominam.
Zostawcie gary w "swoja chałupa" - jedziecie przecie na wczasy. :!:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 24.03.2010 16:35

woka napisał(a):
Grzegorz Ćwik napisał(a):.... Osobnik leniwy wybiera restaurację, tawernę,

Mam dokładnie odmienne zdanie.

Widzę, że jednak temat jest na czasie. Zapewne już swoje zdanie wyraziłem wcześniej ale dla porządku rzeczy - przypominam.
Zostawcie gary w "swoja chałupa" - jedziecie przecie na wczasy. :!:


A co zrobić jak gotowanie jest jedną z pasji :?: :?:
Urlop pozbawiony twórczości kuchennej może być wtedy nieudany :D :D
Tak jest często w naszym przypadku, gotujemy bo po prostu to dla nas też rozrywka, chociaż o knajpach nie zapominamy, ale służą nam głównie do podpatrywania nowych potraw, nowych rozwiązań :D :D
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 27.03.2010 14:48

Macku, jestem jak najbardziej ZA. Knajpa, tawerna, jasne, z wielką przyjemnością, ale własna twórczość kulinarna, oparta na produktach zakupionych na rynku, na owocach morza, wspaniałych chorwackich warzywach... To wielka przyjemność, oczywiście, jeżeli to potraficie zrobić, pamiętajcie, trening czyni mistrza...


Obrazek

Patelnia kupionych rano chorwackich langustynek na targu rybnym, trochę wina, masła, czosnku, przypraw, jak niewiele trzeba...
A potem siadacie sobie jak królowie, zimne piwo, widok z tarasu który oszołamia więcej niż rakija...


Obrazek

Czego więcej trzeba, a do knajpy? zawsze zdążycie...
Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
woka
Koneser
Posty: 5458
Dołączył(a): 20.07.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 27.03.2010 15:36

Grzegorz Ćwik napisał(a):Obrazek


Grzegorz ... staraj się zamieszczać normalne produkty.
Przecież na sam widok można zwymiotować (przepraszam), a Ty jeszcze się podniecasz, zachwalasz.
No, nie ......
pzdr.
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 27.03.2010 15:59

Grzegorz Ćwik napisał(a):Macku, jestem jak najbardziej ZA. Knajpa, tawerna, jasne, z wielką przyjemnością, ale własna twórczość kulinarna, oparta na produktach zakupionych na rynku, na owocach morza, wspaniałych chorwackich warzywach... To wielka przyjemność, oczywiście, jeżeli to potraficie zrobić, pamiętajcie, trening czyni mistrza...



I o to chodzi.
piter83pl
Cromaniak
Posty: 651
Dołączył(a): 16.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 28.03.2010 16:20

woka napisał(a):
Grzegorz Ćwik napisał(a):Obrazek


Grzegorz ... staraj się zamieszczać normalne produkty.
Przecież na sam widok można zwymiotować (przepraszam), a Ty jeszcze się podniecasz, zachwalasz.
No, nie ......
pzdr.

A mi ślinka cieknie :) Z ciekawości - jak wygląda dostępność świeżych owoców morza w Chorwacji? Mówię o tym by kupić i zrobić samemu. Przyznam się, że kulinaria bardzo często wyznaczają kierunki moich podróży ;)
Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.03.2010 16:58

Piter--powiem jakie są nasze doświadczenia---kupujemy głównie na targach, rano jest spory wybór, często prosto od rybaków.
Czasami mieszkamy w okolicy nadbrzeża, do którego przypływają rybacy prosto z połowów, to jest najświeższy dostęp do owoców morza.
Bywa też tak, że mieszkamy w niedalekiej okolicy hodowli małży czy ostryg, wtedy co drugi, trzeci dzień tam robimy zakupy.
Mrożonki ew tylko w Polsce :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 64
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone