Alleeee zima, brrrrr!!!!!
I tak jej nie przestraszymy, ale pewne pomysły kulinarne mogą nas trochę od niej oderwać. Dzisiaj proponuję warzywną zapiekankę w śródziemnomorskim stylu.
Składniki:
- 5-6 ziemniaków
- 2 cebule
- 2 cukinie
- 2 bakłażan
- kilka pomidorów
- 2 pory
- groszek może być konserwowy
- ser do zapiekanki, w tym wypadku feta. ser bułgarski lub w tym stylu.
- sos pomidorowy, ziołowy , kwestia wyboru,
- zioła, w tym świeży koperek, kolendra lub coś takiego
- zioła suche- bazylia, pieprz, i to co lubicie
- oliwa, sól. itp.
Kartofle, obieramy, kroimy w plasterki, trochę podsmażamy na patelni, sól, pieprz, dodatkowo kroimy cebulę, dorzucamy do smażących się ziemniaków.
Bakłażan kroimy na cząstki, podobnie cukinie, no takie okrągło-podłużne, jakie wyjdą. Teraz do Bakłażanów i cukinii, dodajemy trochę soli, curry, oregano, i oliwy, wymieszać.
Na blachę do pieczenia, naoliwioną, układamy warstwami. Wcześniej podsmażone ziemniaki z cebulą, potem pokrojonego pora...
Potem dokładamy resztę, czyli, już przygotowane, pocięte bakłażany i cukinię, pocięte pomidory i paprykę.
Dodajemy groszek, zioła świeże, zalewamy sosem pomidorowym dosmakowanym, czyli coś jak do pizzy, sol, na wierzch ser do zapiekania.
teraz sypkie zioła, trochę oliwy, by wszystko odpowiednio zapiekło się w piecyku, ale bez przesady. Ile czasu, no jakieś 30-40 minut, to ma wyglądać, mniej więcej tak!!!
Kwesta bezsporna, nie można tego spalić.!!!!
Zapiekanka sezonowa z warzyw, bo takie mamy teraz warzywa, i to nasze szczęście, że takie mamy.
Smacznego, pozdrawiam, Grzegorz.