Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anusia
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 163
Dołączył(a): 10.08.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 28.08.2006 11:42

AAa i jeszce coś. Czytałam żeby zalac mięso tłuszczem, najlepiej smalcem. a czy może to być olej?? :oops:
VOID
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1106
Dołączył(a): 06.06.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 28.08.2006 11:50

doskonałe porady na temat przygotowania własnych wyrobów znajdziesz na stronce www.wedlinydomowe.pl

Miłego czytania ..... i smakowania :):):)

PZDR
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 05.09.2006 13:01

Spróbuję odpowiedzieć na pytania, późno- bo byłem w Cro...
1. piersi kurczaka (bez kości) tak zrobione jak do jedzenia i dopiero potem pasteryzowane
2. kiełbasy najlepiej podsmażone zalane tłuszczykiem ze smażenia
3. nie wekowałem mięsa mielonego, to moze być niewypal, polecam tylko w podzielonych jak największych kawałkach- max tre sci, minimum powietrza
4.każdy słoik z dobra zakrętką jest dobry

Pozdrawiam, Grzegorz,
Faktycznie Riwiera MAKARSKA BYłA FANTASTYCZNA, A JAKIE DOBRE OWOCE MORZA...
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 13.09.2006 12:06

I tutaj chciałbym przedstawić tylko kilka kulinarnych fotek z Cro. Pomysł na obiadek którym wcześniej starałem się was zaszczepić ma tu swój finał....
Bo można to zrobić tak jak wam opisalem....

Dowód- proszę-

Danie pierwsze to papryka faszerowana:
http://fotokonto.pl/showimage.php?id=7855&size=640

Makaron z krewetkami w trakcie przygotowywania i finał na talerzu:
http://fotokonto.pl/showimage.php?id=7856&size=640

http://fotokonto.pl/showimage.php?id=7857&size=640

Sałatka z tuńczyka:
http://fotokonto.pl/showimage.php?id=7854&size=640


Smacznego Pozdrawiam. Grzegorz. :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108267
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.09.2006 19:36

Cześć Grzegorz- zapraszam do tematu "Chorwacja 2006-relacja z pobytu"
(jeśli nie byłeś po powrocie w tym temacie)-jest też tam trochę o jedzonku w Chorwacji
Pozdrawiam głównego kucharza forum :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 23.09.2006 10:09

Dzisiaj zupa gulaszowa, tak jak opisałem w części forum RELACJE Z PODRÓŻY, post DZIĘKUJĘ CI CHORWACJO.
Zupka wyszła super, sami ją możecie ocenić. Polecam, rewelacja. Taką zupkę można zjeść w trójkącie Słowacja, Węgry, Austria. Ale jak ją zrobicie wg. tego przepisu to przebije z całą pewnością wszystkie tamtejsze knajpki i gospody.

ZUPA GULASZOWA

Składniki:
700 g lub nieco więcej wieprzowiny (proponuję schab lub szynkę)
400 g ziemniaków
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
2 łyżki oleju, a niektórzy to tylko smalcu
1 czerwona i 2 zielone papryki (te z cienką skórką co wiecie)
1 marchewka
1- 2 pietruszki
1 ząbek czosnku
2-3 pomidory sparzone, bez skórki
1 łyżeczka ostrej papryki lub papryczka czuszka
1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki, ale dobrej, nie tam najtańszej, tu właśnie smak papryki odgrywa główną rolę
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
trochę mąki do opruszenia mięsa

Mięso umyć, pokroić w dużą kostkę, o boku max do 1,5cm. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Papryki umyć, przepołowić, oczyścić z pestek, miąższ pokroić na kawałki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, drobno posiekać.
http://grzegorzcwik.getphoto.pl.getphot ... 8ab45f.jpg
(przepraszam, zapomniałem dodać, że kostki mięsa najpierw zostały posolone, trochę kminku lub innych przypraw jakie lubisz, sosou sojowego, oleju i co najważniejsze DWA kieliszeczki śliwowicy chorwackiej, o! Ale może być każdy mocniejszy alkohol lub nawet wino. Dzieki temu mięsko będzie delikatne i kruche, i oczywiście aromatyczne)

W szerokim rondlu rozgrzać olej lub smalec, wrzucić cebulę, zrumienić, wymieszać z częścią ostrej papryki oraz łyżką sproszkowanej słodkiej papryki i czosnkiem. Dodać lekko opruszone mięso mąką, smażyć około 5 minut. Przyprawić kminkiem, czosnkiem, podlać szklanką lub dwoma wody. Dusić około 15-20 minut, do czasu gdy będzie miękawe.
http://grzegorzcwik.getphoto.pl.getphot ... 93a8aa.jpg

Wrzucić marchewkę, pietruszkę, pokrojone pomidory i paprykę. Jeśli lubisz to teraz dodajesz drobno pokrojona ostrą papryczkę tzw. czuszkę, ale najpierw oceń już ostrość zupy. Dolać tyle wody, minimum półtora litra lub więcej, aby zupa była odpowiednio gęsta. Dodajemy teraz dwie kostki rosołowe. Na koniec po jakichś 10 minutach wrzucamy ziemniaczki pokrojone w kosteczkę dość drobną.
Teraz gotować jeszcze 15 20 minut, aż głównie ziemniaczki będą miękkie.. Tuż przed końcem gotowania zaprawić koncentratem pomidorowym, posypać majerankiem. Trochę cukru, no po prostu dosmakować.
http://grzegorzcwik.getphoto.pl.getphot ... 873a68.jpg

Pozdrawiam i życzę smacznego. :wink:
http://grzegorzcwik.getphoto.pl.getphot ... 947d70.jpg
Ostatnio edytowano 23.09.2006 11:05 przez Grzegorz Ćwik, łącznie edytowano 1 raz
a to ja
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4755
Dołączył(a): 18.07.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 23.09.2006 10:42

... że też nie wzięłam Twojej zapowiedzi z wątku "Dziękuję Ci Chorwacjo.." - serio.

Rano skroiłam w kostkę kilogramowy kawał szynki - na a'la gulasz.
A mogłaby być z niego .. zupa gulaszowa właśnie.
Ta z Twojego baaardzo obrazowego przepisu!

Grzegorzu - jesteś nieoceniony w tym, co robisz.

Potrafisz zachęcić nawet taką kulinarną :oops: jak ja :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.09.2006 17:49

Dzięki Grzegorz. Też sobie chyba taką zupkę kiedyś ugotuję, jak będę miał nadmiar czasu...czyli chyba nieprędko :cry: .
Zdarzyło mi się jeść gulaszówkę w okolicach Balatonu, ale najlepszą jadam po drodze, gdy wracam z okolic Poznania do Wrocka - w "Motelu 2000" w Stęszewie. Jak sie komuś nie chce gotować to polecam :lol:
Dorotko, Ty to masz chyba kapke daleko :cry: , więc dogotuj kaszy lub ziemniaczków i będzie na 2 obiady :wink:
Leszek Skupin
Weteran
Posty: 14062
Dołączył(a): 23.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.09.2006 10:53

Grzegorz wow!!! patrząc na te zdjęcia można zgłodnieć.

Chyba coś dzisiaj w domciu z żoną upichcimy, bo nabrałem ochoty na jakieś kulinarne przysmaki

Pozdrawiam

P.S. Myśmy na campingu jedli zupkę cebulową z proszku, bo można ją było najszybciej zrobić :D, a i nie było miejsca na kucharzenie.

http://cro.pl/forum/album_page.php?pic_id=2047
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 01.10.2006 15:26

A tu coś właśnie dla Leszka. Prowadzisz pościk o Plitvickich Jeziorkach. Oto moja fotka z ww. Te stada pstrągów, jak by pięknie wygladały na patelence smarzone na masełku. A jak pięknie na glillu...

http://grzegorzcwik.getphoto.pl.getphot ... 660f59.jpg

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink:
carnivalka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1242
Dołączył(a): 17.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 01.10.2006 18:13

Do Anusi. Ja wekowałam kotlety mielone oczywiście uprzednio usmażone i zalane niewielką ilością tłuszczu.Były pyszne.
Bogdan 63
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 143
Dołączył(a): 11.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogdan 63 » 01.10.2006 20:22

slawek66 napisał(a):a moze kwasnica na wedzonych zeberkach ? :D

Obrazek




czy to przypadkiem nie jest Bar "RUMCAJS" w Nowym Targu
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 05.10.2006 20:35

Przychodzi taki czas, gdy liście zaczynaja spadać, gdy chmury i deszcz i pogoda już nie taka. Gdy jesień puka do drzwi a wspomnienia jeszcze świeże. I zapach pinii, niesamowiata morza toń i chciałbym znowu tam być...

W tym czasie zawsze nachodzi mnie chęć wspominania lata, plaży, beztroskich spotkań, dobrego jedzonka na stole, obroszonej szklaneczki zimnego winka...

I jest teraz wspaniały moment na przypomnienie lata, smaków i zapachów...

Proponuję LECZO lub jego odmianę w naszym wydaniu. Idziemy na targ warzywny. Myślę, że obecnie nadeszła jego kulminacyjna chwila, takich wspaniałych pomidorów, papryki, wszystkiego dobra. Warzywa i owoce pęcznieją od swojej dojrzałości. Myślę, że nad Adriatykiem takich dobrych nie ma.

Istota LECZO zawiera się w doborze papryki i pomidorów. Proponuję jak zwykle trochę papryki południowej- tej takiej żółto-zielonej, gdzie skórka nie jest gruba i trochę czerwonej- dla koloru i przełamania smaku. Ilość składników jest zwykle dopasowana do ilości pożeraczy. Ale ogólny stosunek wagi pomiędzy papryką, pomidorami i cebulą powinien być zachowany. Proponuję układ jak 3:3:2. I to będzie super.

Składniki:
- Przygotuj: 75 dag papryki - 50 dag zielonej i 25 dag czerwonej
- 75 dag dojrzałych pomidorów (miękkie ale dobre)
- puszkę koncentratu pomidorowego (dobrego)
- 40 dag cebuli
- 50 dag niezłej kiełbasy lub mielonki z puszki lub wędliny którą lubisz
- olej
- jesli ktoś lubi czosnek to 2 ząbki
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- cukier
- ostrą paprykę w proszku lub 2 papryczki czuszki
- sól.
- i przyprawy typu bazylia, majeranek, pieprz czarny (według gustu)

Obierz cebulę, trzeba pokroić ją w kostkę. Paprykę w paseczki niezbyt długie, pomidory spażyć i obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki. W większym garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Mieszając, smaż ze 2 min, po czym dodaj pokrojona paprykę. Wlej pół szklanki wody i dodaj pokrojone pomidory i przeciśnięty przez praske czosnek. TERAZ TRZEBA DODAĆ trochę SOLI, dosmakować!!!

Po kilku minutach dodajesz przyprawy- dwie łyżeczki papryki sproszkowanej słodkiej, czuszkę lub sporo papryki sproszkowanej ostrej, bazylię majeranek. Pomieszać i dusić.

Warzywna baza leczo będzie gotowa za 12-15 minut. Po czym to rozpoznasz? Po fantastycznym aromacie, który wypełni kuchnię, i konsystencji wszystkich składników. We właściwie ugotowanej potrawie cebula jest wprawdzie dość miękka, ale nie rozgotowana, papryka pozostaje zdecydowanie jędrna, z nieodstającą skórką, a pomidory powinny częściowo się rozpaść i wytworzyć dość gęsty sos, który zwiąże warzywa.
W między czasie dodajemy składnik mięsny, jeśli to kielbasa to znacznie wcześniej, by mogła się trochę rozgorować, gdy inne składniki np. szynka lub mielonka pokrojona w kostkę - to teraz
Na koniec dodajemy koncentrat - dwie trzy łyżki, cukier do smaku (teraz trzeba spróbować i ocenić, czy dodajemy jeszcze coś , sół? cukier?

No i na tyle.

LECZO przypomni nam smaki lata, a morze... morze przypłynie do nas samo.

A, i oczywiście schłodzone chorwackie winko.
Co, już wypiliście!!!
No to inne winko.

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink:

(zdjęcia, gdy zrobię leczo)
slawek66
Cromaniak
Posty: 1521
Dołączył(a): 24.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 05.10.2006 20:43

Bogdan 63 napisał(a):czy to przypadkiem nie jest Bar "RUMCAJS" w Nowym Targu


zajazd w zembrzycach kolo suchej beskidzkiej przy DK 28
krakuscity
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 7920
Dołączył(a): 11.08.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 05.10.2006 23:00

Grzegorz - jestem pod wrażeniem, przeczytałem Twoje przepisy.

Ja do lecza dodaję jeszcze pokrojoną w kostkę cukinie lub kabaczek. Oczywiście dodajemy ją na końcu i uważamy aby się nie "rozpaciała". Kabaczek czy cukinia ma trochę w sobie wody więc całą potrawę lekko zagęszczam.
Smacznego :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone