Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.10.2009 14:47

No wiecie dziewczyny - trzeba znać swoje miejsce :lol:

Poza tym łańcuch mam krótki :wink:

Uściski
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.10.2009 14:48

Krewetki uwielbiam, ryż i pieczarki bardzo lubię, ciekawe jak to smakuje razem połączone :?: Spróbuję, ale sosy zrobię sam, kupnych nie trawię.
Ps wczoraj na szybko -- mrożone krewetki na masełko, sporo czosnku i bagietka, oczywiście białe wino.
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 27.10.2009 18:04

A ja w sobotę zrobiłam tak - krewety tygryski potaplałam w soku z limonki i sezamie, popieprzyłam, posoliłam i na jakiś czas do lodówki wstawiłam (ale rymy :lol: ) coby się przegryzło.

Jak się już przegryzło, to każdą krewetkę zawinęłam w pasek ciasta francuskiego (wystawał tylko ogonek) i wrzucałam na gorący olej. Podobno w oryginalnym przepisie jest ciasto filo, ale nie miałam czasu własnoręcznie robić, a w Bielsku w żadnym sklepie nie znalazłam.
Jak się już zezłociło, to na ręcznik papierowy, żeby je "odtłuścić :lol: i.. na talerz i gotowe do spożycia. Jakoś mi smakowały z sałatką z kalmarami :lol: A jeszcze zagryzałam brzoskwiniami :lol:

I do krewetek sos z: sosu sojowego, limonki, miodu. Do tego rozmaryn.

Nie dość, że to w całości prześlicznie wyglądało, to jeszcze bosko smakowało. Widowiskowe jedzenie. Jakąś fotę mam tylko w komórce, bo brakowało mi rączek coby jeszcze focić to wszystko przy robocie. Jak foty wyjmę i się będą nadawały, to wkleję tutaj.

Raz, dwa, trzy próba wklejania fot, żeby było coś widać. Przepraszam za wątpliwą jakość. To moje larwy zapakowane:

Obrazek

A to już przed zjedzeniem:

Obrazek
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 04.11.2009 21:12

Koleżanka Sthriga to ma dar do kuchni. Pewnie w garmażeri pracuje. Nieżle, nieżle - gratuluję pomysłu.
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 05.11.2009 08:04

darek1 napisał(a):Koleżanka Sthriga to ma dar do kuchni. Pewnie w garmażeri pracuje. Nieżle, nieżle - gratuluję pomysłu.

Dziękuję koledze za gratulacje. Ależ kolega Darek śledztwo prowadzi... :D A to w garmażerii trzeba pracować, żeby wejść do kuchni? Pozdrawiam serdecznie kolegę Darka i smacznego życzę :D
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 05.11.2009 19:31

A to już przed zjedzeniem:

Obrazek

Wygląda ekstra, a jak smakuje? Muszę kiedyś spróbować i namówić żonę żeby mi to przyżadziła!
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 05.11.2009 20:19

termondar napisał(a):Wygląda ekstra, a jak smakuje? Muszę kiedyś spróbować i namówić żonę żeby mi to przyżadziła!

:lol: To nie namawiaj żony, tylko sam to zrób dla niej np. z okazji jutrzejszego piątku, ale pojutrzejszej soboty :lol:
To bardzo proste i ładne - same oczy jedzą :lol:

A smakuje też ciekawie - bo krewetki po tej kąpieli w limonce lekko kaskowate, ale sezam dodaje takiego swojego uroku i zapachu.
A ten sos miodowo-sojowy też jest po swojemu egzotyczny - trochę słony, trochę słodki, rozmaryn gdzieś tam jakiś taki zapach lasu przynosi (ja mam takie dziwne wrażenia smakowo-zapachowe - wieeem...)

Jeśli ktoś lubi tylko tradycyjne polskie jedzenie, to mogą to być dla niego dość obce smaki nie do przejścia :wink: ale każdemu, kto lubi ekperymenty - serdecznie polecam :lol:
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 06.11.2009 07:18

shtriga napisał(a):
termondar napisał(a):Wygląda ekstra, a jak smakuje? Muszę kiedyś spróbować i namówić żonę żeby mi to przyżadziła!

:lol: To nie namawiaj żony, tylko sam to zrób dla niej np. z okazji jutrzejszego piątku, ale pojutrzejszej soboty :lol:
To bardzo proste i ładne - same oczy jedzą :lol:

A smakuje też ciekawie - bo krewetki po tej kąpieli w limonce lekko kaskowate, ale sezam dodaje takiego swojego uroku i zapachu.
A ten sos miodowo-sojowy też jest po swojemu egzotyczny - trochę słony, trochę słodki, rozmaryn gdzieś tam jakiś taki zapach lasu przynosi (ja mam takie dziwne wrażenia smakowo-zapachowe - wieeem...)

Jeśli ktoś lubi tylko tradycyjne polskie jedzenie, to mogą to być dla niego dość obce smaki nie do przejścia :wink: ale każdemu, kto lubi ekperymenty - serdecznie polecam :lol:

Moja żona jest świetnym kucharzem i nawet bym nie śmiał jej odbierać przyjemności gotowania dla mnie. A tak poważnie to lubię kuchnie śródziemnomorską, więc jakiegoś większego szoku nie przewiduję. :papa:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.11.2009 08:46

Dziś coś bez mięsa - znane z nieznanym (może) czyli placki ziemniaczane z sałatką z jajkiem i pomidorem ze śmietaną.

Składniki do przygotowania:
Ziemniaki
Obrazek

Ugotowane i pokrojone w plasterki jajka na twardo, pomidory oraz cebula w kosteczkę
Obrazek

Przygotowanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce
Obrazek

Odlać wodę, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku - wymieszać
Obrazek

Smażyć na patelni na rumiano
Obrazek

W tzw. międzyczasie przygotować sałatkę - w miseczce układać warstwami pomidory, jajka, cebulkę
Obrazek

Obrazek

Na końcu polewamy śmietaną
Obrazek

Sugerowany sposób podania :wink:
Obrazek

Smacznego
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 06.11.2009 09:00

Apetyczne :)

Jacku, dzień bezmięsny był w poniedziałek ;)
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 06.11.2009 09:07

Arek napisał(a):Apetyczne :)

Arku, od wieków był i nadal dla wielu jest piątek, poniedziałek tylko za komuny. :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.11.2009 09:08

termondar napisał(a):

Arku, od wieków był i nadal dla wielu jest piątek, poniedziałek tylko za komuny. :)

:lol:

Za komuny to bezmięsny był cały tydzień...
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 06.11.2009 09:09

termondar napisał(a):poniedziałek tylko za komuny. :)

Pamiętam z autopsji, dlategoż napisałem :)

A piątek w czasie Wielkiego Postu
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 06.11.2009 09:12

JacYamaha napisał(a):
termondar napisał(a):

:lol:

Za komuny to bezmięsny był cały tydzień...

Zwłaszcza wtedy jak się skończyły kartki :cry:
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 06.11.2009 10:44

Smakowicie wygląda, chyba zrobię dzisiaj na obiad :D
Pozdrówka!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 60
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone