Pozdrawiam, śniadania to my jemy w locie, albo prawie ich nie jemy, kompletna anarchia i przypadkowość. No ale w weekend, to już może być zupełnie co innego.
Wiosna dużymi krokami zbliża się z każdym dniem. W sklepach nowalijki i wiosenne warzywa.
Dzisiaj właśnie wiosenne cukinie, świeżutkie, chyba jeszcze z Hiszpanii, a może z Chorwacji??? , sam smak...
Cukinie faszerowane Skład:
- klika średniej wielkości cukinii, uważajcie, żeby nie były miękkie
- kilka pieczarek
- 2 cebule średnie
- 2 jajka
- mały kawałek mozzarelli
- 25gd mielonego mięsa, tu preferuje indycze...
- 2 torebki ryżu, aż nadto...
- przyprawy- pieprz, czubrica (tu cząber), ale może być tymianek lub co kto lubi
- sól, oliwa
- do sosu np.- koncentrat pom., pomidory w puszce krojone, cebula, czosnek, przyprawy...
Farsz: Ryż gotujemy all dente, pieczarki drobno kroimy, smażymy. Podobnie drobno kroimy cebule, smażymy. Dodajemy wszystko w takich mniej więcej proporcjach.
Teraz dodajemy potarty ser, jaja, przyprawy, Wszystko mieszamy.
Solimy, ale tu należy zachować ostrożność. Dodajemy przyprawy które lubimy, ja głównie cząber, przypomina to trochę klimaty bałkańskie. Masa powinna być również dość ostra, pamiętajmy, dodajemy ją do w sumie obojętnej w wyrazie cukinii.
Cukinie po umyciu kroimy dokładnie na połówki. Za pomocą łyżki usuwamy niewielką ilość miąższu z pestkami. To młode cukinie, więc pesteczki są również miękkie. Robimy tyle miejsca, aby tylko zakotwiczyć farsz. Trochę solimy, czekamy powiedzmy ok. 10 minut, odlewamy płyn zebrany po soleniu. Nakładamy farsz ze sporym zapasem, czym więcej tym lepiej.
Posypujemy resztką mozzarelli, układamy dość ściśle w naczyniu do zapiekania lub na blasze, wcześniej nieco oliwy i do piecyka.
Wystarczy 30-40 minut, to młode cukinie. Wyjmujemy gdy ser trochę się zezłoci.
Najważniejsze, nie spiec, to potrawa wiosenna, cukinia jest miękka i można ja zajadać trochę all dente. Jeżeli sos- to pomidorowy. Puszka pomidorów bez skórki, pokrojone, koncentrat. Dodajemy zeszkliwioną cebulę, rozduszony czosnek. Przyprawy wg. gustu. Solimy i słodzimy do smaku, sos powinien być w miarę ostry.
Taką zapiekankę można zrobić tak samo w Polsce jak i w apartamencie w Cro. Składniki są wszędzie przecież takie same.
Pozdrawiam. Grzegorz.