Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 31.10.2008 21:18

A ja po prostu kupuję takie rzeczy na targu, kwestia przyzwyczajenia. Jeszcze był.
Miesiąc temu byłem na targu w Indonezji, to dopiero odlot, fotki będą, będą.

Pozdrawiam . Grzegorz. :wink: :lol:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 31.10.2008 22:12

Grzegorz Ćwik napisał(a):A ja po prostu kupuję takie rzeczy na targu, kwestia przyzwyczajenia. Jeszcze był.
Miesiąc temu byłem na targu w Indonezji, to dopiero odlot, fotki będą, będą.

Pozdrawiam . Grzegorz. :wink: :lol:


Do Indonezji mam kawałek drogi, Lidl trochę bliżej. Ogólnie to nie kupuję w tego typu sklepach, też wolę targ, ten szpinak dostałem gościnnie.
AnetaA
Cromaniak
Posty: 881
Dołączył(a): 10.08.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 01.11.2008 17:58

Lidl rzeczywiście bliżej, ale jak ostatnio potrzebowałam to nie było,ale prawda jest taka,że jak potrzebuje trochę innych rzeczy jak np.koper włoski,seler naciowy czy roszponkę to najczęściej znajduję właśnie w Lidlu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.11.2008 21:43

Darmar napisał(a):Wodzinka.to najlepsza ze ślaskich zup!


Mosz recht.
Tukej przepis śpiewany
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozarellą.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 18.11.2008 19:29

Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozarellą.

Wspaniałe danie, przystawka, coś czym można zadziwić i zniewolić przyjaciół. Danie proste, wymaga jedynie dobrych jakościowo składników. Różne jego modyfikacje spotykane są w krajach basenu Morza Śródziemnego. Akurat ta jest moją własną, nie znaczy to, że podobnej gdzieś, może w Italii, może w Grecji nie spotkacie w tawernie.

Składniki:
- dwa dobre bakłażany, raczej nie polskie, bo te bywają gorzkie
- kilka dobrych dość dużych pomidorów, takich, aby plastry z nich pokrojone były w wymiarze plastrów pociętego bakłażana
- Mozarella, dwie kule, najlepiej jedna podwędzana, druga miękka
- 2 jajka
- sól, pieprz, suszona bazylia
- olej do smażenia
- bazylia świeża do dekorowania

Bakłażany tniemy w plastry grubości do 1cm, solimy, trochę pieprzu i dachówkowoato rozkładamy na talerzu. Na 30-40 minut, najlepiej do lodówki. Wycieka wtedy nadmiar gorzkiego płynu.

Obrazek


Lekko otrzepujemy, obtaczamy w roztrzepanym jajku i smażymy na na oleju w patelni na złoto, tylko żeby nie spalić. Kładziemy smażone bakłażany na blasze, trochę naoliwionej, tak jak na fotce.


Obrazek


Teraz cienki płat Mozarelli, potem plaster pomidora, taki do 1cm lub nieco cieńszy. Plastry pomidora troszkę solimy. Na wierzch kolejny cienki plasterek mozarelli, może być teraz właśnie wędzonej.

Obrazek


Na wierzch posypujemy suszoną bazylię. Całość wkładamy do piekarnika tak na 30 minut. Głównie do momentu, gdy przypiecze się mozarella, i tym wyznaczamy czas wyjęcia z piekarnika.


Obrazek


Czas pieczenia może być krótszy, wszystko zależy od samego piekarnika, ważne by tego nie spalić, bo wtedy klapa.
Przed podaniem nakładamy na zapieczone bakłażany listki świeżej bazylii. Danie serwujemy na gorąco. Sukces gwarantowany. No i jeszcze winko, może być chorwackie, ale i tak już wszystko wypiliście.

Smacznego, pozdrawiam Grzegorz. :wink: :lol:
Tymona
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2140
Dołączył(a): 18.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 18.11.2008 19:43

O nie, i znowu te tortury (jak ja je lubię):D ! Przecież ja w tej chwili mam pustą lodówkę, (nie mówiąc niż o żołądku) :) !

Ale jak jutro trafię do sklepu, to trzeba kupić: bakłażana, mozarellę i pomidory :)

pozdrowienia dla kucharza :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.11.2008 19:46

Grzegorz - przepis GENIALNY w swojej prostocie :idea:

Musze kiedyś coś powrzucać z foto-przepisów bo do tych gotująco-eksperymentujacych również należę.
Tylko najpierw muszę pamietać, że jak robie to pasuje to obfotografować :wink:
Pozdrav :papa:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 16.12.2008 17:38

Czas przedświąteczny, czas adwentu. W zachodniej Europie przepiękne kiermasze świąteczne gdzie dominują ozdoby choinkowe, różnego typu stroiki do przyozdabiania całego domu i otoczenia. W Niemczech to czas pierników z Norynbergi. U nas tez już takie można dostać, uważam że są świetne.

Obrazek

Dla tych co chcą trochę posmakować na głównych placach porozstawiane kiermasze z budkami. Tu zawsze grzane wino, piwo, sznaps, przekąski. Całkiem miło.



Obrazek

A u nas ?, a u nas trzeba robić śledzie, o proszę, ja już dzisiaj zrobiłem.

Obrazek

Obrazek

Postoją tydzień i już ŚWIĘTA

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
ita
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1974
Dołączył(a): 22.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 16.12.2008 20:01

no ale jak, tak bez przepisu? :wink:
pozdrawiam
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 17.12.2008 16:45

Przepis prosty, po proste rzeczy są najlepsze.
Jak już robić śledzie, to niech ich będzie więcej. Proponuję:
1,5 kg najlepszych filetów matjasów, grubych, białych, twardych, takich do namoczenia,
75 dg cebuli
1/3 szklanki octu spirytusowego 10%
3 liście laurowe, ok. 10 ziaren ziela angielskiego, do 20 pieprzu czarnego, kilka goździków, może być jałowiec.
olej ok 0,5 l.

Do 1 litra wody wrzucamy wszystkie zapachowe ziarna, liście, gotujemy tak z 10 minut pod przykrywką. Dodać 2-3 łyżeczki cukru, pod koniec gotowania wlać ocet. Jeszcze kilka minut i odstawić na 24 godziny.

Śledzie matjasy przepłukać wodą, namoczyć w wodzie przez 15-20 minut, odsączyć, pociąć na kawałki, tak każdy filet na 4-5 części.
Cebula pocięta w talarki, teraz układamy w słojach, całość na mniej więcej 3 duże słoje, umyte, wyparzone. Od dna- warstwa cebuli, warstwa śledzi i tak do końca jak na fotkach.
Zalewamy naszym wywarem z dnia poprzedniego, równomiernie porozkładać po słojach wszystkie ziarniste części, liście. Zalewamy do wysokości 2/3, no ciut więcej. Potem dopełniamy olejem, olej zwykły, bez cudów. Pod samo wieczko.
Dokręcamy, teraz przewracamy i dobrze wytrząsnąć, aby się wszystko w środku przemieszało. Ponownie postawić. jeżeli nie wszystko po wymieszaniu jest zalane płynem, dodać oleju.
Słoje odstawiamy na tydzień w chłodne miejsce. Ja trzymam w garażu, nie wszyscy lubią zapach śledzi w lodówce. Sprawdzajcie, czy wieczko dobrze dokręcone. Takie śledzie są najlepsze, sałatki już się przejadły,
Polecam i na razie pozdrawiam.
Myślę że jeszcze podzielimy się świątecznym stołem i naszymi wyrobami, no oczywiście w fotkach.

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Kevlar
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2125
Dołączył(a): 30.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 17.12.2008 18:04

Robię sobie śledziki co 2 tygodnie. Mój przepis jest lekko inny ale w 95% taki sam. Polecam Pychotka :)
Paweł i Kasia
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 173
Dołączył(a): 18.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł i Kasia » 18.12.2008 21:07

Grzegorz Ćwik napisał(a):
Miesiąc temu byłem na targu w Indonezji, to dopiero odlot, fotki będą, będą.


No i co Grzegorzu z tymi fotkami?

ja tymczasem wklejam fotki z targu w Turcji

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

może zdjęcie tego nie oddaje ale stoisko rybne robiło wrażenie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek[/img]
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.12.2008 07:32

Paweł i Kasia napisał(a):Obrazek


Co to takiego jest? Ser?

A jeśli chodzi o stoisko rybne to zdjęcie napewno tego nie oddaje :wink:

Pozdrawiam
Jacek
Paweł i Kasia
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 173
Dołączył(a): 18.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł i Kasia » 19.12.2008 09:51

Tak to typowe tureckie sery, znajomy turek tłumaczył mi że podczas produkcji takim tłokiem nabijane są są do tub, Bardzo intensywne, każdą potrawę wystarczyło by nim lekko popruszyć by zdominować smak
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.12.2008 10:16

Paweł i Kasia napisał(a):
Grzegorz Ćwik napisał(a):
Miesiąc temu byłem na targu w Indonezji, to dopiero odlot, fotki będą, będą.


No i co Grzegorzu z tymi fotkami?


Jest trochę fotek w relacji z pobytu Grzegorza w Indonezji
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 53
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone