Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 27.09.2008 16:11

Już niedługo pażdziernik. Wróci Grzegorz z nowymi pomysłami kulinarnymi. Czekam niecierpliwie. Czymże go tam karmią w Indonezji ???
maslinka
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 15078
Dołączył(a): 02.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.09.2008 20:00

Grzegorz Ćwik napisał(a): pytanie, jakie Cro owoce zobaczyliście ?? :lol:


takie owoce :):
Obrazek
Obrazek

mieliśmy je na campingu tuż nad głowami:
Obrazek

a na koniec jeszcze zdjęcie z Hvaru; takie drzewko rosło na starówce w Jelsie:
Obrazek
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
Indonezja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 07.10.2008 08:54

Witam wszystkich Croentuzjastów i serdecznie pozdrawiam po powrocie z Indonezji. Trudno się przestawić na masze warunki, spore zmęczenie, bariera czasowa, ale już zagoniony do pracy wieczorami porządkuje zdjęcia. Jest ich prawie 2 tysiączki, ale dam radę.
Jestem pod dużym wrażeniem miejsc które obejrzeliśmy, to obrazy jakby nie z tego świata. Pod dużym wrażeniem niesamowitej przygody kulinarnej, której również doświadczyłem.
Jeśli można sie z tymi podzielić to seryjnie opowiem o kuchni regionalnej.
I pytanie do osób odpowiedzialnych za Forum Cro, bo mógłbym też opowiedzieć o swoich wrażeniach z włóczęgi po wyspach Indonezji, ale w jakim dziale mógłbym to uczynić, czy w relacjach z podróży, czy w dziale Jak nie Cro to???????

A przy okazji, takich wulkanów widziałem dziesiątki.


Obrazek


Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.10.2008 09:06

Witaj Grzegorzu , jest własnie taki dział: Jak nie Chorwacja to ...

Jak się uporasz ze zdjęciami, to załóż w tym dziale swój nowy temat i myślę , że bardzo chętnie wszyscy zdjęcia obejrzą i posłuchają Twoich opowieści z Dalekiego Wschodu.
Tym bardziej , że nie wszystkim uda się tam pojechać.

Pozdrav
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.10.2008 16:38

Sezon grzybowy w pełni - czas na grzybobranie.

Po udanym grzybobraniu można sobie przetworzyć znalezione grzybki i zabrać na wakacje do Chorwacji pod rakiję lub jako dodatek do obiadu.

Przepis na rydze w sosie pomidorowym/po sądecku

Składniki:

3 kg rydzów
12 średnich cebul
1 1/2 szklanki octu
1 1/2 szklanki wody
7-8 łyżek cukru
3 płaskie łyżki soli
1 1/2 szklanki oleju
2 słoiczki koncentratu pomidorowego
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz do smaku

Co potrzeba , aby zrobić sobie rydzyki wg tego przepisu :?: :wink:

Pierwszym krokiem jest udanie się tam gdzie one rosną , czyli na łąkę lub do lasu :lol:

Obrazek

Ponieważ w sądeckich lasach jest ostatnio wysyp rydzów , ubierałem ich 3 kg :lol: i zabrałem się ich przetworzenia.

Obrazek

Rydze należy umyć, większe sztuki można pokroić kawałki i gotować ok 20 minut

Obrazek

12 cebul pokroić w talarki i zeszklić na patelni

Obrazek

Z podanych składników przygotować zalewę

Obrazek

zagotować ocet z wodą , cukrem, solą i przyprawami

Obrazek

dodać olej i koncentrat pomidorowy, wymieszać

Obrazek

Ugotowane i odcedzone rydzyki połączyć z usmażoną cebulką

Obrazek

Dodać zalewę octowo-pomidorową i dusić całość ok. 15 minut.

Obrazek

Następnie włożyć do słoi i pasteryzować ok.10 minut

Obrazek

Z trzech kilogramów rydzyków wyszło mi dwa duże litrowe słoje i kilka mniejszych , a to co w nich , to :P

Obrazek

Ps. Są dwa sposoby na spróbowanie tych rydzyków :wink:

przyjeżdżać na każdy Zlot Cro.pl lub Krakowskie Spotkanie, na którym będę ja (jak przyjadę) i rydze (jak urosną)
Ostatnio edytowano 22.05.2010 10:48 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 5 razy
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.10.2008 16:41

Grzegorzu--konkurencja wyrosła :D :D
slawek66
Cromaniak
Posty: 1521
Dołączył(a): 24.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 09.10.2008 17:40

Janusz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wlasnie poplułem monitor
jeden słoik do Krakowa na spotkanie, proszę :? :?
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.10.2008 18:47

slawek66 napisał(a):Janusz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wlasnie poplułem monitor
jeden słoik do Krakowa na spotkanie, proszę :? :?


Przecież jest napisane , że 15-tego słoik będzie :lol:

Ps. Zapomniałem dodać, że robiłem te rydzyki już dwa razy po 3 kg. :lol: :lol: A jak jeszcze będą rosły to następne 3 kg pójdzie do gara , a później w słoiki. :lol: :lol: :lol:
Ostatnio edytowano 10.10.2008 16:32 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 15078
Dołączył(a): 02.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.10.2008 14:56

Mniam, mniam, rydze wyglądają wspaniale :!: My też w każdą niedzielę jeździmy na grzybobranie, a potem marynujemy i suszymy zbiory. A oto grzyby z poprzedniego tygodnia:
Obrazek

głównie maślaki (żółte i zwyczajne, trochę sitarzy), ale były też naprawdę niezłe okazy koźlarzy:
Obrazek

Muszę powiedzieć, że grzybobrania bardzo wciągają, ale ile jest potem roboty... Cóż, przyjemnie będzie jeść :)
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 10.10.2008 18:18

maslinka napisał(a):Mniam, mniam, rydze wyglądają wspaniale :!: My też w każdą niedzielę jeździmy na grzybobranie, a potem marynujemy i suszymy zbiory. A oto grzyby z poprzedniego tygodnia:
Obrazek

głównie maślaki (żółte i zwyczajne, trochę sitarzy), ale były też naprawdę niezłe okazy koźlarzy:
Obrazek

Muszę powiedzieć, że grzybobrania bardzo wciągają, ale ile jest potem roboty... Cóż, przyjemnie będzie jeść :)



Koleżanka Maslinka z Gliwic zmieniła swój Image. Urocza i apetyczna jak te rydze.
-Yaro-
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1067
Dołączył(a): 01.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 11.10.2008 09:44

maslinka napisał(a):Mniam, mniam, rydze wyglądają wspaniale :!: My też w każdą niedzielę jeździmy na grzybobranie, a potem marynujemy i suszymy zbiory. A oto grzyby z poprzedniego tygodnia:
Obrazek

głównie maślaki (żółte i zwyczajne, trochę sitarzy), ale były też naprawdę niezłe okazy koźlarzy:
Obrazek

Muszę powiedzieć, że grzybobrania bardzo wciągają, ale ile jest potem roboty... Cóż, przyjemnie będzie jeść :)

To się nazywają zbiory :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.10.2008 10:42

-Yaro- napisał(a):To się nazywają zbiory :D


A takie widziałeś - rok 2007 lasek sądecki

Obrazek

Nazbierałem wtedy wraz z żoną ok. 300 prawdziwków :lol:

Obrazek

Ale było wtedy w domu roboty

Obrazek

Pozdrawiam grzybiarzy

Obrazek
maslinka
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 15078
Dołączył(a): 02.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.10.2008 16:54

A my właśnie wróciliśmy z grzybobrania :). Były takie okazy:
ObrazekObrazek
Tym razem zebraliśmy same podgrzybki brunatne :D:
ObrazekObrazek
Zdecydowanie wolę wklejać zdjęcia, korzystając z fotosika, ale niestety chwilowo nie działa. Imageshack zresztą też powoli, pewnie się wszyscy z fotosika przerzucili :wink:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
Kulinarna Indonezja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 14.10.2008 12:01

A teraz trochę wspomnień kulinarnych z wyprawy po Indonezji. Odnośnie samej włóczęgi po wyspach tego ciekawego miejsca na ziemi zapraszam do działu Jak nie Chorwacja to...

Kuchnię wschodnioazjatycką cechuje bogactwo smaków, niesamowity wybór dań zarówno dla wegetarianów jak i dla osób nie stroniących od mięsiwa i ryb. Po drodze do Indonezji zatrzymaliśmy się na 2 dni w Singapurze, w miejscu, gdzie przenikają się wszelkie kulinarne smaki tej części Azji, głównie kuchnia chińska, hinduska, filipińska czy wietnamska, nawiązując do pewnych elementów europejskich, zwykle francuskich i holenderskich. Wokół City rozlokowane są kwartały, w których dominuje dzielnica chińska i tzw. Mała India. I tu zaczynam od pytania, do czego służy ten mały zakład zlokalizowany w hinduskiej dzielnicy??? Jak myślicie???

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004
Re: Kulinarna Indonezja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.10.2008 12:13

Grzegorz Ćwik napisał(a):A teraz trochę wspomnień kulinarnych z wyprawy po Indonezji. Odnośnie samej włóczęgi po wyspach tego ciekawego miejsca na ziemi zapraszam do działu Jak nie Chorwacja to...


Czekamy z zaciekawieniem i niecierpliwością - kiedy początek :?: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone